PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 1 | nr 2 | 7--26
Tytuł artykułu

The World in the Post-truth Era or How Too Much Love of Tina Will Kill You

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Świat w erze postprawdy lub w jaki sposób zabije cię zbyt dużo miłości TINA
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Cel: Zarówno politycy, jak i naukowcy zmagają się z pokusą, aby udzielać prostych odpowiedzi na skomplikowane pytania. W artykule tym podjęto próbę zwięzłego zarysowania dzisiejszych problemów na poziomie globalnym, a jako punkt startowy przyjęto pytanie: "Jak szybko upadnie Unia Europejska?". Układ / metody badawcze: Natura tematyki wskazuje raczej na holistyczne podejście interpretacyjne aniżeli na systematyczne podejście redukcjonistyczne. Przedstawiono krótkie dyskusje dotyczące oddzielnych, aczkolwiek powiązanych wzajemnie i nachodzących na siebie naturalnych i społecznych domen badawczych, ilustrujące potrzebę wykwalifikowanych multidyscyplinarnych mówców, zdolnych rozróżniać fakty od "alternatywnych faktów". Wnioski / wyniki: Zwykłe antropologiczne obserwacje, zgodnie z którymi ludzie są w stanie wybrać politykę polegającą na samodestrukcji, niekoniecznie czynią nauki społeczne upolitycznionymi bądź nastawionymi na wartość. Społeczeństwo uznające globalne ocieplenie, wyczerpywanie się i zanieczyszczenia spowodowane przez paliwa kopalne za zaledwie efekty zewnętrzne, dokonuje demonstracyjnego nieobliczalnego wyboru. Ponieważ jednym z podstawowych celów nauki jest ustalenie (nie)zasadności "wspólnego sensu", akademicy mają obowiązek mówienia studentom, że społeczeństwa, włączając całe środowiska naukowe, mogą dokonywać ciągłych nieodpowiedzialnych wyborów. Oryginalność / wartość artykułu: Artykuł może wspomóc naukowców i praktyków w rozpoczęciu spoglądania na ich obszary badawcze w (o wiele) głębszym globalnym kontekście.(abstrakt oryginalny)
EN
Aim: The temptation to provide simple answers to complex problems exists for politicians and scientists alike. This essay attempts to briefly outline the complexity of present day problems at global level, taking as a starting point the question "how quick will the EU collapse?" Design / Research methods: The nature of the topic calls for a holistic interpretative approach rather than a systematic reductionist one. Brief discussions are given of separate yet interconnected, causally related and overlapping natural and social research domains, illustrating the need for qualified multidisciplinary spokesmen able to separate facts from "alternative facts." Conclusions / findings: Making the simple anthropological observation that people can choose policies that are self-destructive does not make social science politicized or value-biased. A society that considers global warming, depletion and pollution caused by fossil fuels as mere externalities makes a demonstrable erratic choice. Because one of the major goals of science is to establish (in)validity of "common sense," it is the duty of academics to tell our students that societies, including entire scientific departments, can make consistent erratic choices. Originality / value of the article: This essay may help scholars and practitioners to start to look at their research domain in a (much) wider global context. (original abstract)
Rocznik
Tom
1
Numer
Strony
7--26
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Antwerp, Belgium
Bibliografia
  • Brenner R. (1998), The economics of global turbulence, Verso, London.
  • Diamond J. (2005), Collapse. How societies choose to fail or succeed, Penguin, London.
  • Feyerabend P. (1987), Farewell to reason, Biddles Ltd, London.
  • Graziana A. (2003), The monetary theory of production, Cambridge University Press, Cambridge, UK.
  • Johnson A.H. (1909), The disappearance of the small landowner, Oxford University Press, Oxford.
  • Kampen J.K. (2011), A methodological note on the making of causal statements in the debate on anthropogenic global warming, "Theoretical and Applied Climatology" vol. 104 no.3, pp. 423-427.
  • Kampen J.K. (2012), Circuit theory and interest. A simple method for the allocation of debt, "Economic & Environmental Studies", vol. 21 no. 1, pp. 9-21.
  • Kampen J.K. (2009), Good governance at the local level. Toward a global village or a city republic?, "Economic and Environmental Studies", vol. 9 no 1, pp. 11-29.
  • Kampen J.K. (2010), On the (in)consistency of citizen and municipal level indicators of social capital and local government performance, "Social Indicators Research", vol. 97 no. 2, pp. 213-228.
  • Kampen J.K., Van de Walle S., Bouckaert G. (2006), Assessing the relation between satisfaction with public service delivery and trust in government. The impact of the predisposition of citizens toward Government on evaluations of its performance, "Public Performance & Management Review", vol. 29 no. 4, pp. 387-404.
  • Kampen J.K., Snijkers K. (2003), e-Democracy. A critical evaluation of the ultimate e-dream, "Social Science Computer Review", vol. 21 no. 4, pp. 491-496.
  • Longerich P. (2010), Goebbels. A biography, Random House, New York.
  • Marwijk R. van, Elands B.H.M., Kampen J.K., Terlouw S., Pitt D., Opdam P. (2012), Public perceptions of the attractiveness of restored nature, "Restoration Ecology", vol. 20 no. 6, pp. 773-780.
  • McKibben B. (2007), Deep economy. Economics as if the world mattered, Oneworld Publications, Oxford.
  • MEA (Millennium Ecosystem Assessment) (2005), Ecosystems and human well-being. Synthesis, www.unep.org/maweb/documents/document.356.aspx.pdf [03.01.2017].
  • Piketty T. (2013), Le capital au XXIe siècle, Éditions du Seuil, Paris.
  • Oreskes N., Conway E.M. (2011), Merchants of doubt. How a handful of scientists obscured the truth on issues from tobacco smoke to global warming, Bloomsbury Press, London.
  • Oxfam (2005), Richest 1% will own more than all the rest by 2016, www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2015-01-19/richest-1-will-own-more-all-rest-2016 [05.01.2017].
  • Quay P.D., Tilbrook B., Wong C.S. (1992), Oceanic uptake of fossil fuel CO2. Carbon-13 evidence, "Science", vol. 256, pp. 74-79.
  • Reich R.B. (2010), Supercapitalism. The transformation of business, democracy, and everyday life, Random House, New York.
  • Roberts P. (2004), The end of oil. The decline of the petroleum economy and the rise of a new energy order, Bloomsbury, London.
  • Stiglitz J. (2006), Making globalization work, Penguin, London.
  • Strahan D. (2007), The last oil shock. A survival guide to the imminent extinction Petroleum Man, John Murray, London.
  • Stuiver M., Burk R.L., Quay P.D. (1984), 13C/12C ratios and the transfer of biospheric carbon to the atmosphere, "Journal of Geophysical Research", vol. 89 no. 11, pp. 731-748.
  • Swanborn P. (1996), A common base for quality control criteria in quantitative and qualitative research, "Quality and Quantity", vol. 30 no. 1, pp. 19-35.
  • Tobi H., Kampen J.K. (2017), Research design. The methodology for interdisciplinary research framework, "Quality and Quantity (Open Access)", DOI: 10.1007/s11135-017-0513-8.
  • Toulmin S. (1990), Cosmopolis. The hidden agenda of modernity, University of Chicago Press, Chicago.
  • Ward P.D., Brownlee D. (2004), Rare Earth. Why complex life is uncommon in the universe, Copernicus Books, New York.
  • Weimer D.L., Vining A.R. (1989), Policy analysis. Concepts and practice, Prentice-Hall, London.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171498348

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.