PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 19 | 134--146
Tytuł artykułu

Fluktuacje cenowe surowców pochodzenia rolniczego na przykładzie ziemniaków i ich wpływ na przemysł przetwórczy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Agriculture Raw Materials' Price Fluctuations on the Example of Potatoes and their Impact on the Food Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł traktuje o wpływie surowców pochodzenia rolniczego, w szczególności ziemniaków, na przemysł przetwórczy oraz o fluktuacjach cenowych i dostępności ziemniaków przemysłowych do produkcji w szczególności frytek i chipsów oraz wpływie tych wahań na przemysł przetwórczy. Celem artykułu jest przeanalizowanie literatury i określenie możliwych przyczyn fluktuacji oraz opisanie dotychczasowych metod zapobiegania im. Autor opisuje możliwe do wprowadzenia rozwiązania budujące wieloletnie relacje producentów z dostawcami surowca, które mogą pomóc zapobiec części największych fluktuacji cen i dostępności ziemniaków lub co najmniej je zniwelować.(abstrakt oryginalny)
EN
This article deals with the impact of agricultural raw materials, especially potatoes, on the food industry. Unpredictable price changes and raw material availability for the production of chips and French fries influences industry instability. The aim of this paper is to analyse the literature and find possible reasons for the fluctuations and to present current prevention methods. The author suggests it is possible to implement solutions by building long term relationships between farmers and producers. This avoids or minimises price and availability fluctuations of potatoes for the production of chips and French fries.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
134--146
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • AMI (2017), AMI Markt Woche, Kartoffeln, 36/2017, www.ami-informiert.de.
  • Belgaprom (2017), Prijsnotering aardappelen / Cotation pommes de terre bintje; Belgapomprijs / Prix Belgapom 2016-2017, http://belgapom.be/fr/cotationbelgapom (data dostępu: 3.04.2017).
  • Davis J.H., Goldberg R.A. (1957), A concept of agribusiness, Harvard University, Boston, MA.
  • FAO (1999), Assessment of the impacts of the Uruguay round on agricultural markets and food security, CCP 99/12 Rev., Rzym.
  • FAO (2003), Trade reforms and food security: conceptualizing the linkages, www.fao.org/3/a-y4671e.pdf (data dostępu: 20.09.2017).
  • Mellor J. (1992), Agriculture on the Road to Industrialization, Johns Hopkins University Press, Baltimore, MD.
  • Oda S. (2017), The Great Japan Potato-Chip Crisis: Panic Buying, $12 Bags, www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-14/the-great-japan-potato-chipcrisis-panic-buying-12-bags (data dostępu: 20.09.2017).
  • Pawlak K., Poczta W. (2011), Międzynarodowy handel rolny. Teorie, konkurencyjność, scenariusze rozwoju, PWE, Warszawa.
  • Readon T., Timmer P., Berdeque J. (2004), The rapid rise of supermarkets in developing countries: Induced organizational, institutional technological changes in agri-food systems, Electronic Journal of Agricultural and Development Economics, Vol. 1, nr 2.
  • Szymanowski W. (2008), Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce, kierunki zmian, Wydawnictwo Difin, Warszawa.
  • UN (1975), Report of the World Food Conference, Rome 5-16 November 1974, Nowy Jork.
  • Vanzetti D. (1998), Global Stocks, Price Stability and Food Security, Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut, Kopenhaga.
  • Wouters M., Kirchberger M.A. (2015), Customer value propositions as interorganizational management accounting to support customer collaboration, Industrial Marketing Management, Vol. 46.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171498451

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.