PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 58 Dbałość o zdrowie, sprawność fizyczną i atrakcyjny wygląd - społeczne uwarunkowania i praktyki | 165--175
Tytuł artykułu

"Dieta z pudełka" - motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
'Diet in a Box' : Motivations of People Using Diet Food Delivery
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest omówienie zjawiska korzystania z cateringu dietetycznego. Artykuł opiera się na wywiadach pogłębionych, przeprowadzonych z osobami korzystającymi z tego rodzaju usługi. Jego celem jest próba ustalenia motywacji osób badanych do korzystania z tego rodzaju usług oraz tego, jak catering dietetyczny wpisuje się w ich wizję zdrowia, szczupłej sylwetki czy ideału ciała.(abstrakt oryginalny)
EN
The article is based on in-depth interviews conducted with customers of diet food deliveries. It aims at investigating the motivations of this service's clients for using the service. It also makes an attempt to reveal, how this service is helpful in achieving the body ideals of the interviewed.(original abstract)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Bourdieu P. (2006), Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
  • Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J. (2015), Wzory jedzenia a struktura społeczna, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
  • Giddens A. (2006), Nowoczesność i tożsamość. "Ja" i społeczeństwo w epoce późnej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Giddens A. (2009), Europa w epoce globalnej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Mennell S., Murcott A., van Otterloo A.H. (1992), The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture, Sage Publications, London.
  • Miles M.B., Huberman A.M. (2000), Analiza danych jakościowych, Wydawnictwo Trans Humana, Białystok.
  • Mogiła-Lisowska J. (2010), Rekreacyjna aktywność ruchowa dorosłych Polaków - warunki i styl uczestnictwa, Wydawnictwo AWF, Warszawa.
  • Pogoń K., Muszyńska M., Pogoń P. (2016), Ocena możliwości zastosowania cateringu dietetycznego w celu edukacji żywieniowej pacjentów otyłych, [w:] D. Gajewska, J. Myszkowska-Ryciak (red.), Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Warszawa, s. 75-82.
  • Schilling Ch. (2010), Socjologia ciała, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Tobiasz-Adamczyk B. (red.) (2013), Od socjologii medycyny do socjologii żywienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
  • Tracewicz J. (2016), Catering trafia pod strzechy. Jedzenie z pudełka nie oznacza jednak zdrowszej diety..., www.polityka.pl [dostęp: 24.10.2016].
  • Turner B.S. (1992), Regulating Bodies. Essays in Medical Sociology, Routledge, London-New York.
  • Turner B.S. (1997), The Body and Society. Explorations in Social Theory, Sage Publications, London-New Delhi.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171504446

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.