Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
The Honey Market in the European Union in the Period 2001-2013
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule zaprezentowano zmiany na rynku miodu w krajach UE w latach 2001-2013. Zastosowano metodę podziału producentów miodu ze względu na wielkość produkcji na: dużych, średnich i małych. Najbardziej dynamicznie rosła produkcja miodu w grupie małych producentów, w której średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 2,93% w badanym okresie. Stwierdzono dużą niestabilność wielkości produkcji miodu w UE, co wskazuje na niepewność i bardzo silne reakcje producentów na sytuację rynkową. Za zasadne uznano więc wsparcie dla programów pszczelarskich, gdyż przyczynia się ono do wzrostu produkcji oraz konsumpcji miodu w poszczególnych krajach. (abstrakt oryginalny)
The article presents changes in honey production in the countries of EU in years 2001-2013. The method used in the article divided honey producers by size of the production: large, medium and small. Honey production in the group of small producers was the most dynamically growing, where the average annual growth rate was 2.93% in the considered period. Identified large volatility of honey production in the EU, which indicates the uncertainty and strong reactions of producers to the market situation. Therefore it is very important to support apiculture programs as contribution to the increasing of honey production and consumption in the respective countries. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
111--120
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
- BOROWSKA A., 2011: Kształtowanie się światowego rynku miodu w latach 1961-2010, Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G 98 (3), 160-175.
- European Commission, 2013a: Green light for 2014-2016 beekeeping programmes, Agriculture and Rural Development News, www.ec.europa.eu/agriculture/newsroom/121_ en.htm [dostęp: 15.06.2016].
- European Commission, 2013b: Sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczące wdrażania środków na rzecz sektora pszczelarskiego określonych w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 COM(2013)593, http://eur-lex.europa.eu/resource. html?uri=cellar:61cb9a35-08b6-11e3-a35201aa75ed71a1.0008.05/DOC_1&forma- t=PDF [dostęp: 14.06.2016].
- GUS, 2001-2013: Budżety gospodarstw domowych, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.
- IERiGŻ, 2016: Rynek cukru. Stan i perspektywy, Analizy Rynkowe 43.
- JEZNACH M., 2008: Uwarunkowania ekonomiczno-organizacyjne jakości i bezpieczeństwa żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
- JEZNACH M., 2014: Jakość żywności i jej wyróżniki w ocenie konsumentów, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
- SEMKIW P., 2014: Sektor pszczelarski w Polsce w 2014 roku, Instytut Ogrodnictwa, Zakład Pszczelnictwa w Puławach, Puławy.
- SEMKIW P., OCHAL J., 2009: Analiza sektora pszczelarskiego w Polsce dla opracowania Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w latach 2010-2013, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach, Oddział Pszczelnictwa w Puławach, Puławy.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171505957