PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 2 (48) | 53--62
Tytuł artykułu

Making purchase decisions on ice cream market

Autorzy
Warianty tytułu
Podejmowanie decyzji zakupowych na rynku lodów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Lody są w Polsce wciąż postrzegane jako deser sezonowy, którego zadaniem jest schłodzenie w upalne dni. Z tej sezonowości spożycia lodów w Polsce wynika niskie spożycie na tle spożycia w Europie, aczkolwiek są perspektywy i możliwości na zmianę tego trendu. Lody familijne stanowią istotną część rynku lodów w Polsce, który rozwija się w kierunku innowacyjnych smaków, dodatków i opakowań. Znaczna część rynku lodów, w szczególności latem, charakteryzuje się zakupami impulsywnymi, dlatego celem artykułu jest ocena decyzji zakupowych na rynku lodów familijnych. W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych na temat zakupów lodów familijnych. Oceniono kryteria decydujące o wyborze lodów, częstotliwość spożycia, preferowany rodzaj lodów i inne czynniki decydujące o zakupie. Rezultaty badania wskazują, że konsumenci preferują duże opakowania lodów o zróżnicowanych smakach. Lody familijne są jednakże postrzegane jako drogi deser.(abstrakt oryginalny)
EN
Ice cream is still seen in Poland as a seasonal dessert, which task is to cool down on hot days. Seasonal consumption of ice cream in Poland results in low consumption comparing to Europe, although there are prospects and possibilities for changing this trend. Family ice cream is an important part of the ice cream market in Poland, which is developing towards innovative flavours, additives and packaging. As most part of the ice cream market, especially in the summer season, is impulse purchasing, the purpose of the paper is to try to evaluate the purchase decisions on the family ice cream market. The paper presents the results of a questionnaire survey on family ice cream shopping. The criteria determining the choice of ice cream: frequency of consumption, preferred type of ice cream and other factors determining the purchase of ice cream were evaluated. The results of the study showed that consumers preferred ice cream in large packages with different flavours. Family ice creams are however seen as quite expensive dessert. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
53--62
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Morska w Gdyni
Bibliografia
  • Bełżecka, P. (2013). Lody w labiryncie. Rynek Spożywczy, Retried from: http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/lody-w-labiryncie,1934406,4199.
  • Consumer and market insights: ice cream in Poland (10.05.2017). Retried from: https://www.kenresearch.com/food-beverage-and-tobacco/dairy-products/consumer-insights-ice-cream-poland/78841-11.html, Accessed 10.05.2017.
  • Euromonitor International (24.05.2016). Rynek lodów w Polsce w liczbach wraz z prognozami. Retried from: www.portalspozywczy.pl/raporty/rynek-lodow-w-polsce-w-liczbach-wraz-z-prognozami,129809_0.html.
  • Palka, A. (2013). Impact of consumer preferences on changes in ice cream market in Poland. Towaroznawcze Problemy Jakości, 37 (4), 76-83.
  • Palka, A. (2015). Zmiany w preferencjach konsumentów na rynku lodów. Handel Wewnętrzny, 2 (355), 308-319.
  • Palka, A. (2017) Consumer preferences on impulse ice cream. Towaroznawcze Problemy Jakości. 51 (2).
  • Poland ice cream market (10.05.2017). Retried from: https://www.kenresearch.com/ poland-ice-cream-market-research-report-360.html, Accessed.
  • Rynek lodów w Polsce rośnie w siłę. Ostatni sezon go jeszcze umocnił! (21.10.2016). Retried from: http://www.portalspozywczy.pl/raporty/rynek-lodow-w-polsce-rosnie-w-sile-ostatni-sezon-go-jeszcze-umocnil,135931_0.html.
  • Solomon, M., Bamossy, G., Askegaard, S., Hogg, M.K. (2006). Consumer Behaviour A European Perspective. New Jersey, USA: Prentice-Hall, Inc., A Simon & Schuster Company, Upper Saddle River.
  • Woźniak, B. (13.05.2016a). Dyrektor Nestle o tym, jakie lody najchętniej jedzą Polacy. Retried from: www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/dyrektor-nestle-o-tym-jakie-lody-najchetniej-jedza-polacy,129321.html.
  • Woźniak, B. (5.07.2016b). Polacy jedzą coraz więcej lodów, więcej płacą, a lody przestają być sezonowe. Retried from: www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/polacy-jedza-coraz-wiecej-lodow-wiecej-placa-a-lody-przestaja-byc-sezonowe,131604.html.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171509281

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.