PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2017 | nr 5 | 131--151
Tytuł artykułu

Raport z analizy potencjału turystyczno-kulturowego miasta Rzeszowa i powiatu rzeszowskiego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Analiza potencjału turystyczno-kulturowego mikroregionu oparta została na metodzie opracowanej w tym celu i opublikowanej pierwotnie w monografii A. Mikos v. Rohrscheidt "Turystyka Kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy", Gniezno, 2010. Uwzględnia ona potencjalne cele turystyki kulturowej w powiecie, pozostałą ofertę czasu wolnego oraz inne czynniki wpływające na turystykę kulturową, infrastrukturę turystyczną, w tym służącą spędzaniu czasu wolnego oraz komunikacyjną, noclegową i gastronomiczną. Waloryzację przeprowadzono w oparciu o metodę bonitacji punktowej z odpowiednio dobranymi kryteriami oceny, odpowiadającemu skali popularności danej grupy atrakcji i typu wypraw kulturowych. (abstrakt oryginalny)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
131--151
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie
Bibliografia
  • Brzezińska R., (red), 2007, Polska pełna uroku, Wyd. Petit Fute, Wrocław
  • Czarnota M., 2001, Rzeszowskie ulice i okolice, Wyd. Mitel, Rzeszów
  • Jarosińska M., 1992, Cmentarz Pobicieński w Rzeszowie, Wydawnictwo Przyjaciół Miasta Rzeszowa, Rzeszów
  • Kłos S., 2000, Rzeszów, Głogów Małopolski, Tyczyn, Błażowa i okolice, Wyd. Roksana, Krosno
  • Kożuchowski K., 2005, Walory przyrodnicze w turystyce i rekreacji, Wyd. Kurpisz, Poznań.
  • Lodzińska E., Wieczorek W., 2012, Podkarpackie przewodnik + mapa, Wydawnictwo Demart, Warszawa
  • Malczewski J., 1995, Zamek w Rzeszowie, jego otoczenie i właściciele, Wyd. Libri Ressovienses, Rzeszów
  • Malec M., 2003, Słownik nazw geograficznych Polski, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa
  • Mikos von Rohrscheidt A., 2010, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, (wyd. 2), Wyd. KulTour.pl, Poznań
  • Tokarski W., Kurowska E., 2009, Bazylika Ojców Bernardynów w Rzeszowie. Przewodnik, Wyd. Podkarpacki Instytut Książki i Marketingu, Rzeszów
  • Zalewski P., 2008, Parki Narodowe i Krajobrazowe w Polsce: Nawigator turystyczny, Wyd. Carta Blanca, Warszawa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171510379

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.