PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | t. 18, z. 9, cz. 3 Transfery międzypokoleniowe : zarządzanie różnorodnością | 237--250
Tytuł artykułu

Rola międzypokoleniowego transferu wiedzy na temat tradycji kulinarnych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Role of the Intergenerational Transfer of Knowledge about Culinary Traditions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania jest analiza roli międzypokoleniowego transferu wiedzy na temat tradycji kulinarnych. (fragment tekstu)
EN
The purpose of this paper is to analyze the role of intergenerational knowledge transfer on culinary traditions. Tradition is a cultural phenomenon with a special social function. Passing knowledge about culinary traditions is an excellent example of intergenerational transfer. The generational knowledge transfer is possible and is practiced in the area of culinary traditions. Among the forms of culinary traditions for which the intergenerational transfer of knowledge has been identified as the most preferred, mention is made of the use of forgotten raw materials, the use of traditional culinary techniques, the ways of decorating dishes and festive tables, customs related to the daily and festive way of serving and consuming food, and preparations. (original abstract)
Twórcy
  • Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie
Bibliografia
  • Jurga K. (2014), Rozmowy (nie)kontrolowane. O dialogu międzypokoleniowym na przykładzie projektu "Seniorzy i młodzi w twórczym działaniu" [online], www. sim.drama.org.pl.
  • Kocjan K. (2009), Międzypokoleniowy przekaz kultury [online], www.psychologia.net.pl, dostęp: 12 grudnia 2009.
  • Maciejaszkowa J. (1980), O współżyciu w rodzinie, Nasza Księgarnia, Warszawa, s. 57.
  • Mauss M. (1973), Socjologia i antropologia, PWN, Warszawa.
  • Mead M. (2000), Kultura i tożsamość. Studia dysonansu międzypokoleniowego, PWE, Warszawa.
  • Narojek L. (1993), Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań żywieniowych, Prace IŻŻ, Warszawa.
  • Orłowski D., Woźniczko M. (2007), Karczma jako miejsce popularyzujące regionalną kuchnię wśród turystów odwiedzających skanseny [w:] Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne, "Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce", nr 10, Nowogród.
  • Polek R. (2014), Społeczeństwo od kuchni - integracja międzypokoleniowa mieszkańców Śliwkowego Szlaku [online], www.lipnicamurowana.pl, dostęp: 20 września 2014.
  • Rembeliński J. (1975), Rodzina w świetle psychologii, WSiP, Warszawa.
  • Rosochacka-Gmitrzak M., Chabiera A. (2013), Dialog międzypokoleniowy między ideą a praktyką, "Biuletyn Rzecznika Praw Obywatelskich", nr 8, s. 6.
  • Tannahill R. (2014), Historia kuchni, Aletheia, Warszawa.
  • Tokarz-Kamińska B. (2013), Jak kształtować partnerskie relacje między pokoleniami [w:] M. Rosochacka-Gmitrzak, A. Chabiera, Dialog międzypokoleniowy między ideą a praktyką, "Biuletyn Rzecznika Praw Obywatelskich", nr 8, s. 6.
  • Tokarz-Kamińska B., Krzyżanowska Ł. (2014), Dobre praktyki w działaniach międzypokoleniowych na podstawie doświadczeń programu "Seniorzy w akcji" [online], www.recesja.icm.edu.pl, dostęp: 15 października 2014.
  • Walcher N.L., Kretschmer N., Barnett L.H. (1976), Food, Man and Society, Plenum Press, New York and London.
  • Zimbardo P.G., Ruch F.L. (1998), Psychologia i życie, PWN, Warszawa.
  • Żebrowska H. (red.) (1976), Psychologia rozwojowa dzieci i młodzieży, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171512033

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.