PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | z. nr 9 | 49--57
Tytuł artykułu

Mikrobrowary jako element rozwoju regionalnego w Polsce i na Podkarpaciu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Micro-Breweries as an Element of Regional Development in Poland and Podkarpackie Region
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Piwo stanowi trzeci najbardziej popularny napój na świecie, zaraz po czystej wodzie i herbacie. Jego historia liczy kilka tysięcy lat. Od zamierzchłych czasów piwo stanowiło istotny element zainteresowania człowieka zarówno w dziedzinie jego wytworzenia, spożycia, ale i możliwości ciągłego udoskonalania. XIX i XX wiek mogły się wydawać szczytowym momentem rozwoju browarnictwa, po którym nic zaskakującego już wydarzyć się nie może. W tym okresie proces produkcji piwa został bowiem uprzemysłowiony, pojawiły się wielkie koncerny piwowarskie, praktyka warzenia piwa została wzbogacona o elementy nowoczesnych nauk - chemii, biochemii, mikrobiologii, inżynierii, fizyki, a nawet informatyki, a na rynku ukształtowała się oligopolistyczna struktura konkurencyjna. Niespodziewanie więc przełom XX i XXI wieku przyniósł bardzo ciekawe zmiany, które pojawiły się poniekąd wbrew logice rynkowej, którą próbują definiować klasyczne zasady ekonomii. Otóż w tymże okresie branża browarnicza przeżywa istny "boom" w sektorze mikrobrowarów bazujących na rzemieślniczym wytwarzaniu piwa. Powstanie i rozkwit tej gałęzi piwowarstwa wydają się też bardzo interesujące z perspektywy rozwoju regionalnego w Polsce i na świecie. Zjawisko to zostało nazwane rewolucją piwną. Z punktu widzenia teorii ekonomii rzeczywiście rewolucyjne wydaje się to, że na oligopolistyczny rynek mogą wchodzić drobni przedsiębiorcy (rzemieślnicy) i odnosić spektakularne sukcesy. Można zaryzykować twierdzenie, że gdyby się to faktycznie nie wydarzyło, nikt by nie uwierzył, iż może się to dokonać. Przecież rewolucyjna wydawałaby się sytuacja, gdyby pomiędzy przemysłowych producentów samochodów lub sprzętu elektronicznego mogli nagle masowo wchodzić "garażowi" wytwórcy tych dóbr. Na rynku piwa taki paradoks właśnie można obserwować. Na potrzeby artykułu przyjęto założenie, że rozwój zrównoważony to przede wszystkim rozwój zdecentralizowany, a więc bazujący nie na wielkich korporacjach, ale mikroprzedsiębiorczości. Z kolei, przez pojęcie rozwoju regionalnego rozumie się całokształt pozytywnych zmian w gospodarce regionu w wymiarze ilościowym, jakościowym oraz strukturalnym. Ich rezultatem jest wzrost ogólnego poziomu oraz jakości życia mieszkańców. Takiemu właśnie zrównoważonemu rozwojowi regionalnemu służą mikrobrowary na Podkarpaciu. Celem badań jest analiza istoty funkcjonowania mikrobrowarów w Polsce i na Podkarpaciu w kontekście rozwoju regionalnego. W zakresie metody badawczej wykorzystano: elementy metody historycznej, elementy metody semantycznej, wnioskowanie dedukcyjne, analizę interesariuszy przedsiębiorstwa. (fragment tekstu)
EN
In recent years, a boom in the micro-brewery sector has been observed in the world. This boom was launched in the US and UK. Nowadays, it is clearly outlined in Poland as well. This phenomenon is referred to as the "craft beer revolution". The article attempts to define the essence of this phenomenon. The aim of the study is to analyze the essence of micro-breweries functioning in Poland and Podkarpacie region in the context of regional development. The research method used are as follows: elements of the historical method, elements of the semantic method, deduction, analysis of the stakeholders of the enterprise. From the studies conducted, it can be concluded that the development of micro-brewers is conducive to regional development. At the same time, data show that the Podkarpacie region is not giving away to other regions of the country in the sphere of brewing development. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
49--57
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
Bibliografia
  • Browar Dukla (2017, 30 sierpnia). Pozyskano z: browardukla.pl.
  • Browar Łańcut (2017, 30 sierpnia). Pozyskano z: browar-lancut.pl.
  • Browar Manufaktura (2017, 30 sierpnia). Pozyskano z: www.browar-manufaktura.pl.
  • Browar Pinta (2017, 30 sierpnia). Pozyskano z: www.browarpinta.pl.
  • Browar Rzeszów (2017, 30 sierpnia). Pozyskano z: browar-rzeszow.pl.
  • Browar Wojkówka (2017, 30 sierpnia). Pozyskano z: www.zzbrowar.pl.
  • Departament Analiz Ekonomicznych PKO BP, 2017, Rynek piwa w Polsce zdominowany przez firmy zagraniczne, "Monitoring Branżowy, Analizy sektorowe" 10.04.2017, Warszawa.
  • Lewis M.J, Young T.W, 2001, Piwowarstwo, PWN, Warszawa.
  • Piwna Mapa Polski (2017, 14 sierpnia). Pozyskano z: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1H53727tGMjmaVg_8KJO9Mm63JJ8&hl=en_US&ll=49.193984007380074%2C34.506783037499986&z=4.
  • Podeszwa T., 2015, Browarnictwo rzemieślnicze (Craft-Brewing) - oddolna aktywność mikrowytwórców stymulantem rozwoju rynku i samokształcenie w zakresie browarnictwa, "Acta Innovations", nr 15, s. 51-56.
  • PSS Svidnik A.S., (2017, 30 sierpnia). Pozyskano z: pss-svidnik.sk.
  • Rogowski M., 2016, Turystyka piwna w Polsce - aktualne uwarunkowania rozwoju oraz sylwetka i zainteresowania birofilisty, Zeszyty Naukowe "Turystyka i Rekreacja" 1(17), Warszawa, s. 207-226.
  • Ursa Maior (2017, 30 sierpnia). Pozyskano z: ursamaior.pl.
  • Ustawa z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U. z 2009 r., nr 3, poz. 11 ze zm.).
  • Wojtyra B., Grudzień Ł., 2017, Rozwój przemysłu piwowarskiego w Polsce w okresie tzw. piwnej rewolucji w latach 2011-2016, Prace Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 31(1), s. 52-67.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171513170

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.