PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 9 | nr 1055 | 313--321
Tytuł artykułu

Afiliacja i samorealizacja grupowa w kształtowaniu kultury organizacyjnej banków województwa lubelskiego

Autorzy
Warianty tytułu
Team Affiliation and Self-Realization in Formation Organizational Culture of Banks in Lubuskie Province
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Kształtowanie kultury organizacyjnej w bankach województwa lubuskiego wiąże się z oddziaływaniami (pozytywnymi) przede wszystkim ze strony przełożonego, ale i zespołu, rozpoznawanymi poprzez system wartości. Kierownik wpływa na grupę poprzez system wartości grupowych w taki sposób, że czują się w niej bezpiecznie (bardzo silna zależność), są przez innych aprobowani, realizują się poprzez aktywność na rzecz grupy oraz uczciwą i rzetelną współpracę w niej (silna zależność). (fragment tekstu)
EN
The organizational culture, as most social phenomena, is subject to gradual change and it perpetrates certain current tendencies. In article were presented survey results of investigations of relate following team value, appeared in bank organizations Lubuskie province: team affiliation, which displays herself approval of individual in group also self-realize of individual in group, made across activity of individual onto thing of group as well as honest and reliable cooperation in group. This, as well as in which they step out degree of remembered values banks, depends from many features social-demographic. It was showed this guilds and also was tried to explain received results. (original abstract)
Rocznik
Tom
9
Numer
Strony
313--321
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Zielonogórski
Bibliografia
  • Gableta M. (1998), Potencjał pracy w przedsiębiorstwie, Wrocław.
  • Hofstede G. (2000), Kultury i organizacje. Zaprogramowanie umysłu, Warszawa.
  • Łucewicz J. (1999), Organizacyjne zachowania człowieka, Wrocław.
  • Morgan G. (1997), Obrazy organizacji, Warszawa.
  • Robbins S.P. (1998), Zachowania w organizacji. Warszawa.
  • Sikorski Cz. (1999), Kultura organizacyjna i jej odmiany, zapiski z podróży, Toruń.
  • Stankiewicz J. (1995), Socjologia organizacji. Zielona Góra.
  • Szczupaczyński J. (1998), Anatomia zarządzania organizacją, Warszawa.
  • Wachnicki J., Górniak J. (2000), Pierwsze kroki w analizie danych, SPSS PL for Windows, Kraków.
  • Zbiegień-Maciąg L. (1999), Kultura w organizacji. Identyfikacja kultury znanych firm, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171513282

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.