PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | t. 19, z. 7, cz. 3 Firmy rodzinne - zarządzanie, rozwój, przedsiębiorczość | 237--249
Tytuł artykułu

Analiza ekonomiczno-finansowa firm rodzinnych z branży przetwórstwa owocowo-warzywnego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Economic and Financial Analysis of Family Business on the Example of the Processing Fruit and Vegetable Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszego opracowania była ocena struktury finansowania oraz wyników finansowych wybranych rodzinnych przedsiębiorstw należących do branży przetwórstwa owocowo-warzywnego. (fragment tekstu)
EN
Family businesses constitute the world's most common form of doing business. In Poland, small and medium enterprises constitute up to 40% of the fruit and vegetable processing market. Many of these enterprises are family-owned. The article analyzes the financial statements of companies from the fruit and vegetable processing industry. The aim of the study was to assess the structure of financing and the financial results of selected family enterprises belonging to the fruit and vegetable processing industry. The obtained results indicate that family enterprises from the fruit and vegetable industry had better profitability of operations in comparison to the entire industry. Only the value of liquidity ratios, which indicate a loss of liquidity by the analyzed companies, may raise concerns. (original abstract)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Bednarski L. (2007), Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, Warszawa, PWE, ss. 50-123.
  • BGŻ (2015), Wyniki branży przetwórstwa owoców i warzyw w 2014 r. http://www.gospodarz.pl/aktualnosci/przetworstwo-spozywcze/wyniki-branzy-przetworstwa-owocow-i-warzyw-w-2014-r.html, dostęp: 06.02.2017.
  • Ćwik M. (2014), Analiza wskaźnikowa sytuacji finansowej przedsiębiorstwa na przykładzie Firmy Oponiarskiej Dębica S.A., Praca dyplomowa, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie.
  • Dziwulski M. (2017), Przetwórstwo owoców i warzyw. Znaczenie w przemyśle spożywczym i rozwój sektora w Polsce, Departament Analiz Ekonomicznych NBP [online], http://media.pkobp.pl, dostęp: 06.02.2017.
  • Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P. (2002), Zarządzanie finansami przedsiębiorstw (zbiór zadań), Toruń, TNOiK, ss. 123-135.
  • Fundusze Europejskie (2015), Jaka przyszłość czeka małe i średnie firmy przetwórstwa owocowo--warzywnego [online], http://fundusze-europejskie.pl, dostęp: 06.02.2017.
  • Jałowiecki P., Jałowiecka E. (2016a), Paradoks produktywności w polskim przemyśle spożywczym aspekt zadłużenia przedsiębiorstwa, "Rocz. Nauk. SERiA", T. 18, z. 2, ss. 116-122.
  • Jałowiecki P., Jałowiecka E. (2016b), Wpływ poziomu zaawansowania rozwiązań logistycznych i informatycznych na płynność finansową przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce, "Rocz. Nauk. SERiA", T. 18, z. 1, ss. 71-77.
  • Jałowiecki P., Samiec P., Jałowiecka E. (2016), Wpływ zaawansowania rozwiązań logistycznych i informatycznych na rentowność polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, "Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich", 2016, T. 103, nr 2, ss. 119-128.
  • Karmowska G., Małecka A. (2009), Ocena kondycji finansowej przedsiębiorstw PGE, "ZNSSGEiOGŻ", NR 79.
  • Kierczyńska S. (2008), Produkcja warzyw i owoców oraz ich przetwórstwo w Polsce, "Rocz. Nauk. SERiA", t. X, z. 4, ss. 167-170.
  • Nosecka B., Szczepaniak I. (2016), Przetwórstwo, "Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy", Nr 48.
  • Olewnicki D., Gunerka L. (2015), Rynek przedsiębiorstw produkujących soki owocowe i warzywne w Polsce, "Rocz. Nauk. SERiA", t. XVII, Z.6 ss. 211-216.
  • Sierpińska M., Jachna T. (2004), Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Sobiecki R. (2014), Przedsiębiorstwo Rodzinne w Gospodarce Globalnej, Oficyna Wydawnicza SGH.
  • Sułkowski Ł. (2011), Wstęp [w:] Firmy Rodzinne - Determinanty Funkcjonowania i Rozwoju. Współczesne Aspekty Zarządzania, "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", Tom XII, Zeszyt 6, ss. 5-6.
  • Urban S. (2005), Zmiany w przetwórstwie owoców i warzyw oraz ich przyczyny i następstwa. "Rocz. Nauk. SERiA", t. VII, z. 2, s. 229.
  • Warelis A. (2011), Użyteczność mierników oceny kondycji finansowej szpitalnictwa, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego", Nr 679, Ekonomiczne Problemy Usług, Nr 44.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171515120

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.