PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | t. 19, z. 7, cz. 3 Firmy rodzinne - zarządzanie, rozwój, przedsiębiorczość | 283--294
Tytuł artykułu

Analiza struktury majątkowo-kapitałowej rodzinnej firmy na przykładzie spółki Forte SA w kontekście budowania przewagi konkurencyjnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Assets and Capital Structure Analysis of the Family Company on the Example of Forte SA in the Context of Building a Competitive Advantage
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu było dokonanie analizy struktury majątkowo-kapitałowej spółki Forte SA i próba oszacowania pozycji konkurencyjnej firmy na rynku. Badaniem objęto dane ze sprawozdań finansowych spółki z lat 2004-2016. (fragment tekstu)
EN
In Poland, but probably also abroad, it is difficult to find a person who would not know the Forte brand. The family company established in 1992 is one of the largest furniture manufacturers in Poland, and as much as 82% of the company's production is exported. Its owner and president, Maciej Formanowicz, claims that the success of the project is determined by the contribution of work in 90%, and the happiness of the remaining 10%. The effects of the managers and employees work can be found in the company's economic and financial results, which affects competitive advantage of entity. In this paper changes of the major values affecting the economic condition and competitive advantage of the enterprise were analysed. The research has shown the creditworthiness of the entity, which justifies the perception of its strong competitive position on the market. (original abstract)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Dębski W. (2005), Teoretyczne i praktyczne aspekty zarządzania finansami przedsiębiorstwa, PWN, Warszawa.
  • GUS (2016), Rocznik statystyczny przemysłu [online], http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-przemyslu-2016,5,10.html, dostęp: 07.02.2018.
  • Forte SA (2018), Historia [online], http://ww2.forte.com.pl/pl/index/historia, dostęp: 7.02.2018.
  • Mróz J. (2016), Determinanty i miary międzynarodowej konkurencyjności gospodarki [w:] P. Urbanek, E. Walińska (red.), Ekonomia i nauki o zarządzaniu w warunkach integracji europejskiej, Ekonomia i Zarządzanie w Teorii i Praktyce, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź.
  • Krugman P. (1996), Making Sense of the Competitiveness Debate, Oxford Review of Economic Policy, 12(3), ss. 17-26.
  • Nowak E. (2017), Analiza sprawozdań finansowych, PWE, Warszawa.
  • Porter M.E. (1990), The Competitive Advantage of Nations, The Free Press, A Division of Macmillan Inc., New York.
  • Ratajczak E., Bidzińska G., Szostak A. i in. (2011), Foresight w drzewnictwie - Polska 2020. Ekonomika drzewnictwa, Instytut Technologii Drewna, Poznań.
  • Sierpińska M., Jachna T. (2018), Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171515160

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.