PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | t. 19, z. 7, cz. 1 Firmy rodzinne - zarządzanie, rozwój, przedsiębiorczość | 9--22
Tytuł artykułu

Przeżywalność przedsiębiorstw rodzinnych. Mit i rzeczywistość. Analiza wyników badań

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Survival of Family Enterprises. Myth and Reality. Analysis of Research Findings
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Poszukiwanie odpowiedzi na pytanie czy przedsiębiorstwa rodzinne maja większą zdolność do przetrwania należałoby przenieść na inny poziom analiz. Skoro analizy przypadków przynoszą tyle samo dowodów na długowieczność przedsiębiorstw rodzinnych, co dowodów na ich dużą wrażliwość i podatność na zakłócenia, kryzysy i spektakularne upadki, to należałoby podjąć próbę zastosowania bardziej uniwersalnych metod do analiz przeżywalności przedsiębiorstw. W artykule odwołamy się więc do wyników badania retrospektywnego na próbie przedsiębiorstw z województwa małopolskiego. W analizie uwzględnia się jedynie przedsiębiorstwa mikro i małe, co zawęża wprawdzie pole wnioskowania, ale równocześnie pozwala porównywać podmioty, w których siła wpływu właścicielskiego jest istotna. W badaniach wykorzystano modele analizy historii zdarzeń1. Analiza wielowymiarowa z wykorzystaniem semiparametrycznego modelu Coxa poprzedzona została analizą jednowymiarową z wykorzystaniem nieparametrycznych tablic trwania życia Kaplana-Meiera. Celem głównym badań, których analiza i wnioskowanie stanowi treść artykułu, była próba weryfikacji hipotezy o wyższej zdolności przetrwania przedsiębiorstw rodzinnych niż przedsiębiorstwa nierodzinne. (fragment tekstu)
EN
For an enterprise the ability to survive is one of the critical measures of its potential for growth, with this ability being dependent on a number of factors, both internal and external. Ensuring its persistence and continuity of operations while maintaining adequate effectiveness is what managers and owners of the vast majority of enterprises strive for. The paper made an attempt to leave behind those patterns to analyzed and compared the survival rate of family and non-family enterprises. The hypothesis was tested as to the family businesses having a higher capacity to survive than the non-family ones. The analyses were based on the findings of a retrospective study on the sample of enterprises from Lesser Poland Voivodship. The analyses employed models of event history analysis. The ultidimensional analysis with Cox's semiparametric model was preceded by a one-dimensional analysis using Kaplan-Meier nonparametric life-tables. The results of the analyses did not confirm the advantage of family enterprises over non-family enterprises in terms of their survival rate. (original abstract)
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Bibliografia
  • Aronoff C. (2001, August), Understanding family-business survival statistics, "Supply House Times", [online], https://www.supplyht.com/articles/84180-understanding-family-business--survival-Statistics, dostęp: styczeń 2018.
  • Fahed-Sreih J., Djoundourian S. (2006), Determinants of longevity and success in Lebanese family businesses: an exploratory study, "Family Business Review", 19(3), ss. 225-234.
  • Goto T. (2013), Secrets of Family Business Longevity in Japan from the Social Capital Perspective, Handbook Of Research On Family Business, Second Edition, Edward Elgar.
  • Goto T. (2014), Family Business and Its Longevity, "Kindai Management Review" [online], vol. 2, http://www.kindai.ac.jp/rd/research-center/management-innovation/download--data/vol2_6.pdf, dostęp : styczeń 2018.
  • Gruszecki T. (2002), Współczesne teorie przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Koiranen M. (2002), Over 100 years of Age But Still Entrepreneurially Active in business: Exploring the Valurs and Family Characteristics of Old Finnish Family Firms, "Family Business Review", 15(3), ss. 175-188.
  • Lancaster T. (1990), The Econometric Analysis of Transition Data, Cambridge University Press, Cambridge.
  • Ptak-Chmielewska A. (2016), Determinanty przeżywalności mikro i małych przedsiębiorstw w Polsce, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Oficyna Wydawnicza, Warszawa.
  • Simon H. (2004), Tajemniczy mistrzowie. Studia przypadków, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Santos F. (2013), New Perspective on the Longevity and Success of Family Firms, [online], https://knowledge.insead.edu/blog/insead-blog/a-new-perspective-on-the-longevity-and--success-of-family-firms-2665, dostęp: styczeń 2018.
  • Szymański D. (2011), Badanie żywotności nowo powstałych mikro przedsiębiorstw w Polsce w latach 2002-2007, Uniwersytet Warszawski, Warszawa.
  • Ward J.L. (1987), Keeping the Family Business Healthy: How to Plan for Continuing Growth, Profitability, and Family Leadership, Jossey-Bass, San Francisco.
  • Zellweger Th. M., Nason R.S., Nordqvist M. (2012), From Longevity of Firms to Transgenerational Entrepreneurship of Families: Introducing Family Entrepreneurial Orientation, "Family Business Review", vol 25, issue 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171516384

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.