PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 1 | 76--84
Tytuł artykułu

Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Zastosowanie potencjometrycznego sensora smaku z elektrodami typu ASSE do rozróżniania czerwonych wytrawnych win z polskich i francuskich winnic
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In this work the new potentiometric taste sensor with six All Solid State Electrodes (ASSEs) has been presented. Each of the electrodes contained two layers: conductive polymer and lipid/polymer membrane in which appropriate lipid compounds was dissolved. The potentiometric taste sensor is characterised by global selectivity. This sensor was applied to distinguish samples of red dry wines coming from different Polish and French vineyards. The wines were produced from the grapes of Pinot Noir (Vitis vinifera) and came from vintage 2014. They were produced in Polish vineyards: Adoria i Miłosz and French vineyard: Barton& Guestier. It can be concluded that this sensor was stable during three days and sensitive enough in tartaric acid solution. Samples of wine from a given vineyard and different bottles are in the same group on PCA plot. The wines from Polish crop region are closer located on PCA plot than French one. This is probably due to the fact that French wine is characterised by lower organoleptic acidity and higher fructose content than Polish wines. These results suggested that this new sensor can be used for distinguishing of red wines from Polish and French vineyards. (original abstract)
Opracowano nowy potencjometryczny czujnik smaku z sześcioma różnymi elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE). Każda z elektrod zawiera dwie warstwy: polimer przewodzący i membranę lipidowo-polimerową, w której rozpuszczone są poszczególne związki lipidowe. Potencjometryczny sensor smaku charakteryzuje się globalną selektywnością. Zastosowano go w celu odróżnienia próbek wytrawnych czerwonych win pochodzących z różnych polskich i francuskich winnic. Wina użyte do badań zostały wyprodukowane ze szczepu Pinot Noir (Vitis vinifera) i pochodziły z rocznika 2014. Wina te wyprodukowane zostały w polskich winnicach: Adoria i Miłosz oraz francuskiej winnicy Barton & Guestier. Stwierdzono, że potencjometryczny sensor smaku był stabilny przez trzy dni i był czuły na stężenia kwasu winowego. Próbki wina pochodzące z danej winnicy, lecz różnych butelek znajdują się w tej samej grupie na wykresie PCA. Wina pochodzące z polskiego regionu upraw są bliżej zlokalizowane na wykresie PCA niż wino francuskie. Jest to prawdopodobnie spowodowane tym, że wino francuskie charakteryzuje się niższą kwasowością organoleptyczną i wyższą zawartością fruktozy niż wina polskie. Wyniki sugerują, że ten nowy sensor może być używany do rozróżniania win czerwonych z polskich i francuskich winnic. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
76--84
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdansk University of Technology
  • Gdansk University of Technology
Bibliografia
  • [1] Targoński Z., Stój A. (2005) Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (45), 30-40.
  • [2] Śmiechowska M. (2013) Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów. Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni.
  • [3] Cabanero A.I., Recio J.L., Ruperez M. (2010) Simultaneous stable carbon isotopic analysis of wine glycerol and ethanol by liquid chromatography coupled to isotope ratio mass spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 722-728.
  • [4] Anastasiadi M., Magitatis P., Haroutounian S.A., Skaltsounis A.L., Mikros E. (2009) 1H NMR-based metabolomics for the classification of Greek wines according to verity, region and vintage. Comparison with HPLC data. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57, 11067-11074.
  • [5] Schlesier K., Fauhl-Hassek C., Forina M., Cotea V., Kocsi E., Schoula R., van Jaarsveld F., Witkowski R. (2009) Characterization and determination of the geographical origin of wines. Part I: overview. European Food Research and Technology, 230, 1-13.
  • [6] Monsandl A. (1997) Progress in the authenticity assessment of wines and spirits. Analysis Magazine, 3 (25), 31-38.
  • [7] Cabredo-Piillos S., Cedron-Ferendez T., Saenz-Barrio C. (2008) Differentiation of claret, rose, red and blend wines based on the content of volatile compounds by headspace solid-phase microextraction and gas chromatography. European Food Research and Technology, 6 (22), 1317-1323.
  • [8] Toko K., Murata T., Kikkawa Y., Yamafuji K. (1992) Taste map of beer by a multichannel taste sensor. Sensors and Materials, 4, 145-151.
  • [9] Toko K. (1996) Taste sensor with global selectivity. Material Science and Engineering, C, 4 (2) 69-82.
  • [10] Toko K. (1998) Electronic sensing of tastes. Sensors, 3, 131-160.
  • [11] Toko K. (2000) Taste sensor. Sensors and. Actuators B, Chemistry, 64 (1-3), 205-215.
  • [12] Szpakowska M., Szwacki J., Marjańska (2008) Multichannel taste sensor with lipid, lipid like polymer membrane. Journal of Physics: Conference Series, 127 (1), 1-6.
  • [13] Ciosek P., Augustyniak E., Wróblewski W. (2004) Polymeric membrane ion-selective and cross-selective electrode base electronic tongue for qualitative analysis of beverages. Analyst, 129, 639-644.
  • [14] Ciosek P., Brzózka Z., Wróblewski W. (2004) Classification of beverages using reduced sensor array. Sensors and Actuators B, 103, 76-83.
  • [15] Legin A., Ruditskaya A., Lvova L., Vlasov Y., Di Natale C., D'Amico A. (2003) Evaluation of Italian wine by the electronic tongue: recognition, quantitative analysis and correlation with human sensory perception. Analytic Chimica Acta, 484, 33-44.
  • [16] Legin A., Ruditskaya A., Vlasov Y., Di Natale C., Mazzone E., D'Amico A. (1999) Application of electronic tongue for quantitative analysis of mineral water and wine. Electroanalysis, 11 (10-11), 814-820.
  • [17] Bobacka J., McCarrick M., Lewenstam A., Ivaska A. (1994) All solid-state poly(vinyl) chloride membrane ion-selective electrodes with poly(3-octylthiophene) solid internal contact. Analyst, 9, 1985-1991.
  • [18] Szpakowska M., Marjańska E., Brodnicka E., Szwacki J. (2014) Potentiometric taste sensor application for liquid product taste estimation, [in:] Innovations in product development and packaging. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 87-97.
  • [19] Brodnicka E., Szpakowska M. (2014) Investigation of acidic solutions by potentiometric taste sensor with all solid state electrodes, [in:] Innovations in product development and packaging. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 161-171.
  • [20] Nakamoto T. (2016) Essentials of machine olfaction and taste. John Wiley & Sons, p. 91.
  • [21] Rogrigez Mendez M.L. (2016) Electronic noses and tongues in food science. Academic Press, p. 211.
  • [22] PN-EN ISO 8589:2010 Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171516846

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.