Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Zarządzający łańcuchami dostaw produktów żywnościowych, w tym warzyw i owoców, starają się m.in. maksymalnie skrócić czas ich transportu od producenta do finalnego klienta, tak, aby trafiały one w najwyższym stopniu świeżości, zachowując zarazem wszystkie wartości odżywcze. Dlatego np. możemy już spotkać na regałach świeżą sałatę w doniczkach, uprawianą metodą hydroponiczną, zapobiegającą w fazie wzrostu jej kontakt z metalami ciężkimi i pestycydami. Jeszcze dalej poszła firma Infarm - Indoor Urban Farming GmbH z Berlina, która stworzyła pionierskie technologie rolnicze dla placówek handlowych, restauracji i lokalnych centrów dystrybucji w celu przybliżenia konsumentowi świeżej i rzemieślniczej produkcji warzyw, co niemal wyeliminuje czas i koszty ich dostaw na półki sklepowe i dla innych odbiorców dedykowanych. (fragment tekstu)
Twórcy
autor
- Instytut Logistyki i Magazynowania
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171517090