PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 352 | 9--21
Tytuł artykułu

Zmiany w polskim eksporcie produktów przemysłu spożywczego według pochodzenia wartości dodanej

Warianty tytułu
Changes in Polish Exports of Food Industry Products by Value Added Content
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest charakterystyka zmian w polskim eksporcie produktów przemysłu spożywczego w latach 2000-2014 z wykorzystaniem statystyk handlowych w kategoriach wartości dodanej. Statystyki te pozwalają dokonać dekompozycji eksportu brutto ze względu na źródło pochodzenia wartości dodanej, tj. na krajową i zagraniczną wartość dodaną. Analizy dokonano na podstawie bazy danych World Input-Output Database (WIOD Release 2016). Z przeprowadzonego badania wynikało, że w latach 2010- 2014 udział krajowej wartości dodanej w eksporcie brutto produktów przemysłu spożywczego Polski zmniejszył się o blisko 10 pkt. proc., do poziomu nieco ponad 74% w 2014 r.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the paper is to present changes in Polish exports of food industry products in 2000-2014 using trade statistics in value added terms. They allow to decompose gross exports by the origin of the value added content, i.e. domestic and foreign inputs. For this purpose the World Input-Output Database (WIOD Release 2016) was used. The research results show that in 2000-2014 the share of domestic value added content of Polish gross exports of food industry products dropped by nearly 10 pps. In 2014 slightly more than 74% of those exports was value added created in Poland.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
9--21
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Błaszczuk-Zawiła M. (2013), Rozwój baz danych [w:] E. Kaliszuk (red.), Mierzenie wartości dodanej w handlu zagranicznym. Nowe koncepcje, metody i wyzwania, IBRKK, Warszawa, s. 27-42.
  • Leontief W. (1986), Input-Output Economics, Oxford University Press, New York.
  • OECD (2013), Interconnected Economies: Benefiting from Global Value Chains, Paris.
  • OECD (2016), Trade in Value Added Database, Paris.
  • Stehrer R. (2012), Trade in Value Added and the Value Added in Trade, wiiw Working Paper, No. 81, The Vienna Institute for International Economic Studies, Vienna.
  • Stehrer R. (2013), Accounting Relations in Bilateral Value Added Trade, wiiw Working Papers, No. 101, The Vienna Institute for International Economic Studies, Vienna.
  • Szczepaniak I. (2017), Krajowe i importowane surowce w produkcji żywności w Polsce, "Przemysł Spożywczy", nr 4, s. 2-5.
  • Szczepaniak I., Ambroziak Ł. (2014), Pozycja konkurencyjna Polski w handlu produktami przemysłu spożywczego z Unią Europejską: bilans dziesięciu lat członkostwa, "Unia Europejska.pl", nr 1(230), s. 39-50.
  • Timmer M.P., Dietzenbacher E., Los B., Stehrer R., de Vries G.J. (2015), An Illustrated User Guide to the World Input-Output Database: The Case of Global Automotive Production, "Review of International Economics", Vol. 23(3), s. 575-605.
  • Timmer M.P., Los B., Stehrer R., de Vries G.J. (2016), An Anatomy of the Global Trade Slowdown Based on the WIOD 2016 Release, GGDC Research Memorandum No. 162, University of Groningen, Groningen.
  • World Input-Output Database [WIOD Release] (2016), http://www.wiod.org (dostęp: 10.09.2017).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171517366

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.