PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2018 | nr 9 (CD) | 594--607
Tytuł artykułu

Marnotrawstwo żywności w zakładach żywienia zbiorowego

Warianty tytułu
Food Waste in Catering Facility
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Starty i marnowanie żywności są wynikiem czynników gospodarczych, technicznych i kulturowych. Kluczową ideą dla powstawania marnotrawstwa stała się idea zrównoważonej produkcji i zrównoważonej konsumpcji. Według Eurostatu źródłami marnotrawstwa żywności w UE są wszystkie etapy łańcucha produkcji i dystrybucji żywności. Głównym źródłem powstania strat są gospodarstwa domowe, przetwórstwo oraz gastronomia. Według literatury, do głównych przyczyn powstawania start żywności w placówkach gastronomicznych zalicza się brak wyboru wielkości porcji, duże porcje serwowanych dań, zbyt duże zapasy półproduktów, produktów, posiłków, które są niedopasowane do preferencji konsumentów. Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego, jakim są stołówki w przedszkolach i szkołach. Wyniki badań przedstawiają, że w tego rodzaju placówkach nie ma możliwości wyeliminowania marnotrawstwa żywności ze względu na specyfikę konsumenta. Do głównych przyczyn marnotrawstwa w żywieniu dzieci w przedszkolach i szkołach należą zwyczaje żywieniowe, które nabywane są w domach. (abstrakt oryginalny)
EN
Food waste are the result of economic, technical and cultural factors. The idea of sustainable production as well as sustainable consumption are very significant for the creation of waste. According to Eurostat all stages of the food production and distribution chain are the sources for food waste in the European Union. The main source of waste are; household, food processing and gastronomy. According to literature the main reason of food waste in catering facilities are; the lack of choice in choosing the size of meal, too large portion of meal, too large inventory of semi-finished products, products, meals, that are not suitable with consumer requirements. Otherwise the situation is with the collective food facilities (type closed) as kindergartens. The research results show that in kindergartens there are no way of eliminating food waste due to the specificity of the customer. The main reasons of food waste in kindergartens are the eating habits that children learn at home. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
594--607
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Gdański
Bibliografia
  • 1. Bilska, B., Grzesińska, W., Tomaszewska, M., Rudziński, M. (2015). Marnotrawstwo żywności jako przykład nieefektywnego zarządzania w gospodarstwach domowych. Roczniki Naukowe SERiA, 17(4), 39-43.
  • 2. Dąbrowska, A., Janoś-Kresło, M. (2013). Marnowanie żywności jako problem społeczny. Handel wewnętrzny, 4(345), 14-25.
  • 3. Falkowska, A., Stefańska, E., Ostrowska, L. (2011). Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10-12 lat o zróżnicowanym stopniu odżywienia. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 7(4), 222-228.
  • 4. Kolarzyk, E., Janik, A., Kwiatkowski, J. (2008). Zwyczaje żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym. Probl Hig Epidemiol, 89(4), 527-532.
  • 5. Kołożyn-Krajewska, D., (2016). Jak uniknąć marnotrawienia żywności - strategie poprawy wydajności łańcucha dystrybucji w UE w zakresie przekazywania darowizn żywności na cele charytatywne. Biuro Analiz i Dokumentacji Kancelarii Senatu OE-249, Warszawa.
  • 6. Obiedzińska, A. (2017). Wpływ strat i marnotrawstwa żywności na bezpieczeństwo żywnościowe. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, tom 17 (XXXII)(1), 125-141.
  • 7. Sitko, D., Wojtas, M., Gronowska-Senger, A. (2012). Sposób żywienia młodzieży gimnazjalnej i licealnej. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 63(3), 319-327.
  • 8. Sochacka-Tatara, E., Ryszard, J., Sowa, A., Musiał, A. (2008). Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Probl. Hig. Epidemiol, 89(3), 389-394.
  • 9. Stępień, S., Dobrowolski, D. (2017). Straty i marnotrawstwo w łańcuchu dostaw żywności - propedeutyka problemu. Progress in Economic Sciences, 4, 305-316.
  • 10. Śmiechowska, M. (2015). Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności. Ann. Acad. Med. Gedan., 45, 89-97.
  • 11. Wajszczyk, B., Charzewska, J., Chabros, E., Rogalska-Niedźwiedź, M., Chwojnowska, Z., Fabiszewska, J. (2008). Jakościowa ocena sposobu żywienia młodzieży w wieku pokwitania. Probl. Hig. Epidemiol, 89(1), 85-89.
  • 12. Wrzosek, M., Bilska, B., Kołorzyn-Krajewska, D., Krajewski, K., (2014). Ograniczenie strat produktów mleczarskich w handlu detalicznym jako element społecznie odpowiedzialnego biznesu. Roczniki Naukowe SERiA, XVI (6), 541-545.
  • http://bzsos.pl/wp-content/uploads/2016/10/Raport-Nie-marnuj-jedzenia-2016-_-część-1-.pdf: (25.02.2018).
  • http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2016/K_115_16.PDF: (25.02.2018).
  • http://www.eu-fusions.org/phocadownload/Publications/Estimates of European food waste levels.pdf: (25.02.2018).
  • http://www.europarl.europa.eu/news/pl/headlines/society/20170505STO73528/marnowanie-zywnosci-w-ue-miliony-ton-jedzenia-do-kosza-infografika: (25.02.2018).
  • http://www.europarl.europa.eu/Reg-Data/etudes/BRIE/2016/593563/EPRS_BRI(2016)593563_EN.pdf: (25.02.2018).
  • http://www.nanowosmieci.pl/jadlodzielnie/: (25.02.2018).
  • http://wyborcza.pl/7,161712,23000742,jadlodzielnie-staja-sie-coraz-popularniejsze-idea-podziel.html: (25.02.2018).
  • https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/ile-polacy-wyrzucaja-jedzenia-raport-pazdziernik-2017/7285v6k: (25.02.2018).
  • https://data.europa.eu/euodp/data/dataset/S2095_425_ENGhttp://bzsos.pl/wp-content/uploads/2016/10/Raport-Nie-marnuj-jedzenia-2016-_-część-1-.pdf: (25.02.2018).
  • https://toogoodtogo.co.uk/: (25.02.2018).
  • https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/sektor-gastronomiczny-w-walce-z-marnowaniem-zywnosci-3159.html: (25.02.2018).
  • https://www.tesco.pl/resources-pl/download/dokumenty/raport-csr-2014-pl.pdf: (25.02.2018).
  • https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/W-Gdansku-powstanie-pierwsza-Jadlodzielnian122237.html: (25.02.2018).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171528084

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.