PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2018 | nr 2 | 67--84
Tytuł artykułu

Shintō jako walor turystyczny

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Shintō as a Tourist Attraction
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Walory antropogeniczne Japonii związane są przede wszystkim z niesamowitą cywilizacją, która rozwijała się w odosobnieniu przez wiele lat. Historia kraju, tradycja oraz niezwykła architektura przenikają się z nowoczesnymi budynkami, najnowszymi technologiami i miastami tętniącymi życiem, stwarzając odpowiednie warunki dla turystyki kulturowej i poznawczej. Pierwotną i tradycyjną religią japońską jest shintōizm będący zespołem określonych wierzeń religijnych. Religia ta to jednak nie tylko tradycje i bardzo interesujące wierzenia oraz obyczaje - to również charakterystyczna i tradycyjna architektura będąca niewątpliwie jedną z atrakcji przyciągających rzesze turystów zagranicznych. Celem opracowania było dokonanie charakterystyki architektury shintōistycznej jako jednego z walorów kulturowych stymulującego przyjazdy turystów zagranicznych do Japonii, oraz określenie stopnia znajomości tej architektury wśród studentów kierunku Turystyka i Rekreacja na warszawskich uczelniach. (abstrakt oryginalny)
EN
The cultural values of Japan are mainly connected with the amazing civilization that has been developing for many years in isolation. The history of the country, traditions and unique architecture permeates with modern buildings, the latest technologies and vibrant cities, creating the good conditions for cultural and cognitive tourism. Shintōizm is the original and traditional Japanese religion which is a set of specific religious beliefs. This religion, however, is not only traditions and very interesting beliefs and customs - it is also a characteristic and traditional architecture which is undoubtedly one of the values attracting crowds of foreign tourists. The aim of the study was to feature shintō architecture as one of the cultural values stimulating the arrival of foreign tourists to Japan, and also to determine the level of knowledge of this type of architecture among students of Tourism and Recreation at Warsaw universities. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
67--84
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie
Bibliografia
  • Bornoff N., 2004, Japonia, Wydawnictwo G+J RBA, Warszawa
  • Borucki T., 1988, Architektura Japonii, Arkady, Warszawa
  • Derenicz. M., 1977, Japonia Nippon, Instytut Wydawniczy Nasza Księgarnia, Warszawa
  • Giesen W., Khan K., Nahm P., Zollickhofer J., 2007, Japonia, Pascal, Bielsko-Biała
  • Kotański W., 1974, Sztuka Japonii, Wydawnictwo Artystyczne i Filmowe, Warszawa
  • Kotański W., 1995, W kręgu shintoizmu tom 1, DIALOG, Warszawa
  • Kotański W., 1997, W kręgu shintoizmu tom 2, DIALOG, Warszawa
  • Littleton C. S., 1998, Mądrość Wschodu: hinduizm, buddyzm, konfucjonizm, taoizm, shinto, Diogenes, Warszawa
  • Miejsca święte Kioto, Mediaprofit, Warszawa 2011
  • Mitologie świata. Ludy starożytnej Japonii, Rzeczpospolita, Kraków 2007
  • Mrówka M., 2008, Historyczne uwarunkowania kulturowe dalekowschodnich sztuk walk w kontekście metod zarządzania strategicznego w nowoczesnym przemyśle Japonii i Korei, "IDŌ - ruch dla Kultury", nr 8
  • Myga-Piątek U., 2011, Sacrum w krajobrazie Japonii, "Perigrinus Cracoviensis", z. 22
  • Pawłowska K., 2013a, Sacrum w krajobrazie kulturowym Japonii widziane przez polski "filtr percepcyjny", "Prace Komisji Krajobrazu Kulturowego", nr 19
  • Pawłowska K., 2013b, Religijne źródła stosunku Japończyków do natury i obraz świąt, obchodów i rytuałów w krajobrazie japońskim, "Prace Komisji Krajobrazu Kulturowego", nr 19
  • Ryńska E., 2007, Tradycyjne japońskie materiały budowlane stosowane w kształtowaniu współczesnych obszarów miejskich, "Czasopismo Techniczne", nr 4
  • Sobieski M., 1971, Sztuka egzotyczna. Japonia, Arkady, Warszawa
  • Starożytne cywilizacje. Japonia, Polskie Media Amer, nr 53, 2002
  • Tourism Higlights 2016, UNWTO 2017
  • Tubielewicz J., 1983, Nara i Kioto, Wydawnictwo Artystyczne i Filmowe, Warszawa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171530052

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.