PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1070, t. 1 Agrobiznes 2005 : zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. T. 1 | 192--196
Tytuł artykułu

Zmiany zasobów produkcji gospodarstw indywidualnych objętych kontraktacją w latach 2001-2004

Warianty tytułu
The Changes of Production Resources of Individual Farms Contracted Between 2001 and 2004
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badane gospodarstwa są większe i wyposażone lepiej niż przeciętnie w kraju w maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej. Gospodarstwa rolnicze zlokalizowane w obszarze działalności przetwórni mają możliwość stabilizowania warunków działalności gospodarczej przez zawarcie umowy kontraktacyjnej. W opinii badanych rolników ceny na produkty rolne gwarantowane takimi umowami nie są satysfakcjonujące. Z jednej strony wpływa to na znaczną dynamikę zmian obiektów objętych kontraktacją w kolejnych latach oraz na rozszerzenie udziału o gospodarstwa wielkopowierzchniowe, z drugiej wymusza procesy dostosowania zasobów produkcyjnych gospodarstw mniejszych. Zaobserwowano powiększanie się powierzchni gospodarstw z grup obszarowych do 50 ha oraz inwestowanie w kosztowne maszyny i infrastrukturę techniczną umożliwiającą zmianę strategii wyboru kierunków produkcji i zbytu. (fragment tekstu)
EN
The competitiveness of individual farms on the farm product market forces changes of elementary production resources. In the farms of 50 ha area which cooperate with the food processing plant, an increase of farm area and changes of machinery and other equipment was noticed. The investment most often concerned tractors, expensive machinery for carrying and harvesting and also elements of infrastructure such as storages and water-butts. Big area farms specialized in vegetable production displace and smaller ones in co-operation with food processing plants. (original abstract)
Twórcy
  • Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy
Bibliografia
  • Chądzyński M., System zapewnienia bezpiecznej żywności HACCP, [w:] Agrobiznes 2003, Jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie, tom 1, AE, Wrocław 2003, s. 121-128.
  • Dzieża G., Możliwości rozwoju gospodarstw indywidualnych w obszarze bazy surowcowej przetwórni, [w:] Agrobiznes 2002, Przemiany w agrobiznesie i obszarach wiejskich oraz ich następstwa, tom 1, AE, Wrocław 2002, s. 200-206.
  • GUS, http://www.stat.gov.pl/dane_spolgosp/rolnic_lesnict_srodowi/rolnictwo_2004/I_polr/index,htm, 2004.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171530258

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.