PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 20 | z. 4 | 35--40
Tytuł artykułu

Social Sustainab ility in Agricultural Farms with Selected Types of Production in European Union countries

Warianty tytułu
Zrównoważenie społeczne gospodarstw rolnych wybranych typów produkcyjnych w krajach Unii Europejskiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the paper was to identify different levels of social sustainability in farms of various production types (8 types) in EU countries. The study is based on the Sustainable Value (SV) method, which is value-oriented, measured as the sustainability of agriculture at the microeconomic level (e.g. agricultural farm). To be able to compare farms among themselves, an RTC was calculated. The FADN database for the years 2004-2015 was used in the article, analyzing four types of farms (field-crop, horticulture, milk and granivores). It was indicated that what was most important for social sustainability was the relation between the employed labour input, especially own, family labour input, and the achieved effects in the form of total output value, but first of all, income from the family farm (farm net income).(original abstract)
Celem artykułu jest identyfikacja zróżnicowanego poziomu zrównoważenia społecznego w gospodarstwach poszczególnych typów produkcyjnych (8 typów) w krajach UE. Badanie oparto na metodzie Sustaiable Value (SV), która jest zorientowana na wartość i mierzona jako zrównoważony rozwój rolnictwa na poziomie mikroekonomicznym (np. gospodarstwo rolne). Aby móc porównać gospodarstwa między sobą, obliczono wskaźnik RTC . Wykorzystano bazę danych FADN za lata 2004-2015, analizując bardziej szczegółowo cztery typy gospodarstw (polowe, ogrodnicze, mleczne i zajmujące się chowem i hodowlą zwierząt ziarnożernych). Wskazano, że dla zrównoważonego rozwoju społecznego najważniejsza jest relacja pomiędzy nakładem pracy, zwłaszcza własnej, rodzinnej, a osiągniętymi efektami w postaci wartości produkcji ogółem, ale przede wszystkim dochodem z gospodarstwa rodzinnego (dochód netto gospodarstwa).(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
20
Numer
Strony
35--40
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Bachev Hrabrin. 2017. Socio-economic and environmental sustainability of Bulgarian farms. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal 3 (2): 5-21.
  • Bacon Christopher, Christy Getz, Sibella Kraus, Kaelin Holland. 2012. The social dimensions of sustainability in diversified, industrial and hybrid farming systems. Ecology and Society 17 (4): 41, doi: 10.5751/ ES-05226-170441.
  • Basiago Andrew.1999. Economic, social, and environmental sustainability in development theory and urban planning practice. The Environmentalist 19: 145-161.
  • Berlan Amanda. 2013. social sustainability in agriculture: An anthropological perspective on child labour in cocoa production in Ghana. The Journal of Development Studies 49 (8): 1088-1100.
  • Bock Bettina. 2012. Social innovation and sustainability; how to disentangle the buzzword and its application in the field of agriculture and rural development. Studies in Agricultural Economics 114: 57-63.
  • Chatzinikolaou Parthena, Basil Manos, Thomas Bournaris. 2012. Classification of rural areas in Europe using social sustainability indicators. [In] AIEAA Conference "Towards a Sustainable Bio-economy: Economic Issues and Policy Challenges", Trento, 4-5 June 2012, http://ageconsearch.umn.edu/record/124104/ files/Chatzinikolaou_Manos_Bournaris_Classification of rural areas in Europe using social sustainability indicators.pdf, access: 2.05.2018.
  • Czerna-Grygiel Joanna. 2010. Uwarunkowania zrównoważonego rozwoju społeczności lokalnej. [W] Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Wybrane aspekty społeczne (Determinants of sustainable development of the local community. [In] Sustainable development of rural areas Selected social aspects), ed. B. Kryk, 73-92. Szczecin: Economicus.
  • FADN. 2004-2015, FADN public database, http://ec.europa.eu/agriculture/rica/, access: 13.03.2018.
  • Figge Frank, Tobias Hahn. 2005. The cost of sustainability capital and the creation of sustainable value by companies. Journal of Industrial Ecology 9: 47-58.
  • Flora Cornelia, Gabrielle Elan Roesch-McNally. 2014. Sustainable agriculture and social justice: A Conversation with Dr. Cornelia Flora. Journal of Critical Thought and Praxis 3 (1): article 3.
  • Gizicki-Neundlinger Michael, Dino Güldner. 2017. Surplus, scarcity and soil fertility in pre-industrial Austrian agriculture - the sustainability costs of inequality. Sustainability 9: 256, doi: 10.3390/su9020265.
  • Hediger Werner. 2008. Agriculture's multifunctionality, sustainability, and social responsibility. [In] 82nd Annual Conference of the Agricultural Economics Society (AES) at the Royal Agricultural College. Cirencester, Gloucestershire, UK, 31st March - 2nd April 2008.
  • Illge Lydia, Tobias Hahn, frank figge. 2008. applying and extending the Sustainable Value Method to Agriculture - an Overview. [In] 12th Congress of the European Association of Agricultural Economists - EAAE. Ghent, Belgium.
  • Kates Robert, Thomas Parris, Anthony Leiserowitz. 2005. What is sustainable development? Goals, indicators, values, and practice. Environment: Science and Policy 47 (3): 8-21.
  • Knapik Wioletta. 2014. Wybrane aspekty rozwoju polskich obszarów wiejskich na tle koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz zakorzenionych rynków (Selected aspects of the development of Polish rural areas against the background of the concept of sustainable development and rooted markets). Roczniki Naukowe SER iA XVI (5): 109-113.
  • Kwasek Mariola, Krzysztof Prandecki, Józef Zegar. 2015. From the research on socially-sustainable agriculture. Warszawa: Institute of Agricultural and Food Economics.
  • Latruffe Laure, Ambre Diazabakana, Christian Bockstaller, Yann Desjeux, John Finn, EdelKelly, MaryRyan, Sandra Uthes. 2016. Measurement of sustainability in agriculture: a review of indicators. Studies in Agricultural Economics 118 (3): 123-130.
  • McKenzie Stephen. 2004. Social sustainabiliy towards some definition. University of South Australia: Hawke Research Institute Working Paper Series. No 27.
  • Severi Claudia. 2016. Social sustainability and resilience of the rural communities: the case of soy producers in Argentina the expansion of the production from Latin America to Africa. France: Université d'Avignon.
  • Subić Jonel, Marko Jeločnik, Marijana Jovanović. 2013. Evaluation of social sustainability of agriculture within the Carpathians in the Republic of Serbia. Scientific Papers. Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development 13 (2): 411-416.
  • Torres Juan, Valera Diego, Luis Belmonte, Carlos Herrero-Sánchez. 2016. Economic and social sustainability through organic agriculture: Study of the restructuring of the citrus sector in the "Bajo Andarax" district (Spain). Sustainability 8: 918, doi: 10.3390/su8090918.
  • Van Passel Steven, Frank Nevens, Erik Mathijs, Guido Van Huylenbroeck. 2007. Measuring farm sustainability and explaining differences in sustainable efficiency. Ecological Economics 62 (1): 149-161.
  • Weingaertner Carina, Asa Moberg. 2009. Exploring social sustainability: learning from perspectives on urban development and companies and products, https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:378611/ FULLTEXT02.pdf, access: 10.05.2018.
  • Wilson Adam. 2009. Social and ecological implications of sustainable agriculture. [In] 9th International Students Summit on Food, Agriculture and Environment in the New Century. Tokyo University of Agriculture, http://www.nodai.ac.jp/cip/iss/english/9th_iss/fullpaper/1-2-5msu-wilson.pdf, access: 4.05.2018.
  • Wolz Axel, Jana Fritzsch, Klaus Reinsberg. 2006. The impact of social capital on farm and household income: Results of a survey among individual farmers in Poland. Post-Communist Economies 18 (1): 85-99.
  • Zegar Józef. 2012. Współczesne wyzwania rolnictwa (The modern challenges facing agriculture). Warszawa: PWN.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171530390

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.