PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 20 | z. 4 | 54--59
Tytuł artykułu

Comparative Analysis of Farmers' Markets in the Hungarian Transdanubian Region

Warianty tytułu
Ocena porównawcza rynków rolniczych w Węgierskim Regionie Zadunajskim
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Targ rolny, jako rodzaj krótkiego łańcucha dostaw, może rozwiązywać wiele problemów związanych z transportem na duże odległości. W tej formie sprzedaży zmniejsza się odległość fizyczna pomiędzy producentem a konsumentem, co więcej, możliwe jest również nawiązanie osobistej relacji i zbudowanie zaufania pomiędzy tymi uczestnikami rynku. Dodatkowo targ rolny daje niewielkim producentom możliwość produkcji i sprzedaży lokalnej żywności wysokiej jakości, a konsumenci mogą cieszyć się smacznymi, głównie lokalnymi, ekologicznymi produktami żywnościowymi. Targ rolny stanowi coraz popularniejszy kanał sprzedaży na Węgrzech. W 2010 roku na Węgrzech było 100 takich targów, a w 2014 roku 200, a w 2017 roku ich liczba przekroczyła 250. Krajowy Program Rozwoju Obszarów Wiejskich również zachęca do prowadzenia tej formy sprzedaży lokalnych produktów. Wykonano badanie sondażowe wśród producentów sprzedających swoje produkty na największych targach rolnych w regionie Transdunajskim na Węgrzech i dokonano analizy targów rolnych w tym regionie.(abstrakt oryginalny)
EN
A farmer's market, as a type of short supply chain, can solve many problems concerning long- -distance transport. In this sales form, physical distance is reduced between the producer and the consumer. Furthermore, personal relationships and trust can also be established between these two actors. In addition, it provides small producers with the opportunity to produce and sell local, high-quality foods, and consumers are able to enjoy delicious, mostly locally-sourced, organic food products. Farmers' markets are becoming an increasingly popular sales channel in Hungary. While in 2010 there were 100, in 2014 there were around 200 farmers' markets; in 2017, their number increased to more than 250. The National Rural Development Programme also encourages the sale of local products in this form. In this paper, a questionnaire survey was conducted among producers in the largest farmers' markets of the Transdanubian Region in Hungary. The findings were used to analyze the farmers' market features of the region.(original abstract)
Rocznik
Tom
20
Numer
Strony
54--59
Opis fizyczny
Twórcy
  • Széchenyi István University, Győr, Hungary
Bibliografia
  • Hinrichs Clare C. 2000. :Embeddedness and local food systems: notes on two types of direct agricultural market. Journal of Rural Studies 16: 295-303.
  • Kacz Károly. 2014. Közösségi mezőgazdaság jellemzői és lehetőségei Magyarországon. XXXV. Óvári Tudományos Nap: A magyar és nemzetközi agrár- és élelmiszer-gazdaság lehetőségei (Characteristics and Opportunities of Community Agriculture in Hungary. [In] Possibilities of Hungarian and international agri-food economy, 81-86.Mosonmagyaróvár: West-Hungarian University of Agriculture and Food Sciences).
  • Kajner Péter. 2007. Gazda(g)ságunk újrafelfedezése. Fenntartható vidéki gazdaságfejlesztés elméletben és gyakorlatban (Recovering our economy. Sustainable rural economy development in theory and practice). Paris: L'Harmattan Publishing House.
  • Komárom-Esztergom County Government. 2017. Local food and market, http://www.kormanyhivatal.hu/ download/8/13/61000/helyi termel i piacok t j koztat . pdf , access: 05.10.2017.
  • Póla Péter. 2016: Rövid élelmiszerláncokkal a vidék fejlesztéséért (Short food chains for the development of the countryside), http://www.mvh-hacs.hu/media/r/d/003/040/helyi-piacok-Mecsek-Volgyseg- Hegyhat.pdf , access: 05.10.2017.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171530552

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.