PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 18(33) | z. 2 | 140--148
Tytuł artykułu

Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Possibilities of Utilizing Carob (Ceratonia Siliqua) in Food Industry and Nutrition
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Proszek pozyskiwany z nasion karobowych, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego, ma szerokie zastosowanie przemysłowe. Spełnia funkcję zagęstnika, stabilizatora, w odpowiednich warunkach substancji żelującej oraz nośnika. Wielu konsumentów ocenia karob jako produkt, który ze względu na swój smak i aromat może niejednokrotnie stanowić substytut kakao. W klimacie śródziemnomorskim, gdzie występuje karob, mączka chleba świętojańskiego stanowi główny surowiec do produkcji słodyczy. Celem tej pracy było wskazanie możliwości wykorzystania karobu jako dodatku o działaniu prozdrowotnym i tym samym potencjalnym składniku funkcjonalnym w żywności (o znaczeniu innym niż technologiczne bądź sensoryczne). (abstrakt oryginalny)
EN
Carob flour is produced from carob seeds and can be widely utilized in the food industry. It is mainly used as a thickener or stabilizer, and in certain conditions can have gel-forming abilities and is used as a medium (mainly for flavour). Many consumers consider carob flour as a cocoa substitute thanks to its flavour and aroma. In Mediterranean climates, which is the carob's natural growth environment, carob flour is utilized in sweets production. The aim of this study was to point out possibilities of utilizing carob as a product that is beneficial to health, which should therefore be considered as a valuable resource in producing functional food. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
140--148
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Akademia Morska w Gdyni
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
Bibliografia
  • Albertos, I., Jaime, I., María Diez, A., González-Arnaiz, L., Rico, D. (2015). Carob Seed Peel as Natural Antioxidant in Minced and Refrigerated (4°C) Atlantic Horse Mackerel (Trachurus Trachurus). LWT - Food Science and Technology, 64(2), 650-656.
  • Benkovič M., Belščak-Cvitanovič, A., Bauman, I., Komes, D., Srečec, S. (2017). Flow Properties and Chemical Composition of Carob (Ceratonia Siliqua L.) Flours as Related to Particle Size and Seed Presence. Food Research International, 100(2), 211-218.
  • Bienkiewicz, M., Bator, E., Bronkowska, M. (2015). Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej (Dietary fiber and its importance in health promotion), Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(1), 57-63.
  • Biernacka, B., Dziki, D., Gawlik-Dziki, U., Różyło, R., Siastała, M. (2017). Physical, Sensorial, and Antioxidant Properties of Common Wheat Pasta Enriched with Carob Fiber. LWT - Food Science and Technology, 77, 186-192.
  • Biner, B., Gubbuk, H., Karhan, M., Aksu, M., Pekmezci, M. (2007). Sugar Profiles of the Pods of Cultivated and Wild Types of Carob Bean (Ceratonia Siliqua L.) in Turkey. Food Chemistry, 100, 1453-1455.
  • Durazzo, A., Turfani, V., Narducci, V., Azzini, E., Maiani, G., Carcea, M. (2014). Nutritional Characterisation and Bioactive Components of Commercial Carobs Flours. Food Chemistry, 153, 109-113.
  • Dyrektywa 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Directive 2000/36/EC of the European Parliament and of the Council of 23 June 2000 relating to cocoa and chocolate products intended for human consumption). Dz. U. L 197, 03/08/2000 P. 0019 - 0025.
  • Ghanemi, F.Z., Belarbi, M., Fluckinger, A., Nani, A., Dumont A., De Rosny, Ch., Aboura, I., Khan, A.S., Murtaza, B., Benammar, Ch., Lahfa, B.F., Patoli, D., Delmas, D., Rebe, C., Aprtoh, L., Khan, N.A., Ghiringhelli, F., Rialland, M., Hichami, A. (2017). Carob Leaf Polyphenols Trigger Intrinsic Apoptotic Pathway and Induce Cell Cycle Arrest in Colon Cancer Cells. Journal of Functional Foods, 33, 112-121.
  • Gravador, R.S., Luciano, G., Jongberg, S., Bognanno, M., Scerra, M., Andersen, M.L., Lund, M.N., Priolo, A. (2015). Fatty Acids and Oxidative Stability of Meat from Lambs Fed Carob-Containing Diets. Food Chemistry, 182, 27-34.
  • https://www.icco.org/.
  • Jarosz, M. (red.) (2012). Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja (Nutritional norms for the Polish population - amendment), IŻŻ, Warszawa.
  • Kowalska, J., Bzducha, A., Drewiaka, D., Kopańska, K., Nitek, A. (2008). Ocena autentyczności wybranych czekolad (Assessing the authenticity of some selected chocolates), ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 4(59), 74-79.
  • Lopez, A.D., Mathers, C.D. (2006). Measuring the Global Burden of Disease and Epidemiological Transitions: 2002-2030. Annals of Tropical Medicine & Parasitology, 100(5-6), 481-499.
  • Mitka, K., Nowak, K. (2007). Mączka chleba świętojańskiego (E 410) - coraz częściej stosowany dodatek do środków spożywczych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 7-8, 49-52.
  • Owen, R., Haubner, R., Hull, W.E., Erben, G., Spiegelharder, B., Bartsch, H, Haber, B. (2003). Isolation and Structure Elucidation of the Major Individual Polyphenols in Carob Fibre. Food and Chemical Toxicology, 41(12), 1727-1738.
  • PN-EN ISO 23275-1_2009P.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Regulation of the Minister of Health of November 22, 2010 on the permitted additional substances). Dz. U. 232, poz. 1525.
  • Rtibi, K, Selmi, S., Grami, D., Amri, M., Eto, B., El-benna, J., Sebai, H., Marzouki, L. (2017). Chemical Constituents and Pharmacological Actions of Carob Pods and Leaves (Ceratonia Siliqua L.) on the Gastrointestinal Tract: A Review. Biomedicine and Pharmacotherapy, 93, 522-528.
  • Sęczyk, Ł., Świeca, M., Gawlik-Dziki, U. (2016). Effect of Carob (Ceratonia Siliqua L.) Flour on the Antioxidant Potential, Nutritional Quality, and Sensory Characteristics of Fortified Durum Wheat Pasta. Food Chemistry, 194, 637-642.
  • Silanikove, N. Landau, S., Or, D., Kababya, D., Bruckental, I., Nitsan, Z. (2006). Analytical Approach and Effects of Condensed Tannins in Carob Pods (Ceratonia Siliqua) on Feed Intake, Digestive and Metabolic Responses of Kids. Livestock Science, 99(1), 29-38.
  • Turfani, V., Narducci, V., Durazzo, A., Galli, V., Carcea, M. (2017). Technological, Nutritional and Functional Properties of Wheat Bread Enriched with Lentil or Carob Flours. LWT - Food Science and Technology, 78, 361-366.
  • UOKiK (2010). Informacja z kontroli jakości i oznakowania wyrobów czekoladowych i wyrobów w polewie czekoladowej (Information on quality control and labeling of chocolate products and chocolate coated products), UOKiK Warszawa.
  • Węglarz, M., Kubica, A., Sinkiewicz, W. (2011). Znaczenie czekolady w prewencji chorób sercowonaczyniowych (The role of chocolate in preventing cardiovascular diseases), Folia Cardiologica Excerpta, 6(2), 127-134.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171530676

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.