PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1070, t. 1 Agrobiznes 2005 : zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. T. 1 | 305--309
Tytuł artykułu

Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na ceny detaliczne mięsa i wyrobów mięsnych

Warianty tytułu
Influence of Integration of Poland with the European Union on Retail Prices of Meat and Meat Articles
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wzrost cen detalicznych produktów żywnościowych, w tym mięsa, po integracji Polski z Unią Europejską był spowodowany stopniowym zbliżaniem się cen krajowych do poziomu cen w krajach unijnych. Przyczyną zwyżek były także czynniki wewnętrzne, których skutkiem był wzrost popytu eksportowego i tym samym redukcja podaży na rynku krajowym. (fragment tekstu)
EN
The growth of retail prices of food products, including meat, after the integration of Poland with the European Union, was due to gradual approach of domestic prices to the real existing in EU countries. Internal factors also caused rises, which result was the growth of export demand and at the same time the reduction of supply on domestic market. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • Górska-Warsewicz H., Rynek mięsa i jego przetworów, "Przemysł Spożywczy" 2004, nr 3.
  • Internal Market Scoreboard, European Commission 2003, nr 12.
  • Kłosiewicz-Górecka U., Małe i średnie przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej. "Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstw" 2004, nr 5.
  • Obawy przez wzrostem cen, badania Ipsos, www.demoskop.com.pl, 2004.
  • Raport na temat wpływu regulacyjnych aspektów procesu integracji na poziom cen, opracowanie przygotowane przez Niezależny Ośrodek Badań Ekonomicznych na zlecenie Ministerstwa Finansów RP, Warszawa 2003.
  • Rowiński J., Handel artykułami rolno-spożywczymi z krajami Unii Europejskiej po integracji, "Przemysł Spożywczy" 2004, nr 8.
  • Urban R., Gospodarcze skutki integracji z UE w sektorze mięsnym w Polsce, "Gospodarka Mięsna" 2004a, nr 8.
  • Urban R., Ceny żywności a integracja z UE, "Przemysł Spożywczy" 2004b, nr 8.
  • Wciórka B., Opinie o podwyżkach cen i zmiany w konsumpcji. Komunikat z badań, CBOS, Warszawa 2004a.
  • Wciórka B., Polacy o podwyżkach cen i sposobach radzenia sobie z nimi. Komunikat z badań, CBOS, Warszawa 2004b.
  • Wpływ akcesji do Unii Europejskiej na zmiany cen detalicznych w Polsce, Ministerstwo Finansów, Warszawa 2004.
  • Zagórski K., Postrzeganie zmiany cen i ich konsekwencje dla konsumpcji. Komunikat z badań, CBOS, Warszawa 2004a.
  • Zagórski K., Percepcja zmian cen a zachowania konsumenckie. Komunikat z badań, CBOS, Warszawa 2004b.
  • Zięba S., Branża mięsna a uczciwa konkurencja na rynku, "Gospodarka Mięsna" 2004, nr 12.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171530698

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.