PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 20 | z. 4 | 111--115
Tytuł artykułu

Criteria of Food Supplier Choice in the Case of the Prospective Development of a Gastronomic Enterprise

Warianty tytułu
Kryterium doboru dostawcy produktów żywnościowych w perspektywie rozwoju przedsiębiorstwa gastronomicznego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the paper was to isolate the main criteria for the choice of food suppliers on the market including the type of eatery, type of cuisine, how long the place has existed on the market and the source of food supplies. The study was conducted between 2012 and 2016. Analysis has showed that eateries draw their supplies from wholesalers who deliver and self-service wholesalers. The most significant criteria for the choice of suppliers include: price, quality of goods as well as speed and timeliness of deliveries. Suppliers have been chosen according to a persistent model for years in spite of changes that have occurred in consumption trends.(original abstract)
Celem pracy było wyodrębnienie głównych kryteriów doboru dostawców produktów żywnościowych na rynku, uwzględniając typ lokalu gastronomicznego, rodzaj serwowanej kuchni, długość funkcjonowania lokalu na rynku, miejsce zaopatrywania w towary. Badania przeprowadzono w latach 2012-2016. Stwierdzono, że lokale gastronomiczne najchętniej zaopatrują się w produkty żywnościowe w hurtowniach dowożących oraz samoobsługowych. Do najistotniejszych kryteriów wyboru dostawców zaliczono cenę, jakość towarów oraz terminowość i szybkość dostaw. Preferowany przez lokale gastronomiczne model doboru dostawców pozostaje niezmienny od kilku lat, pomimo zmian w konsumpcji.(abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
20
Numer
Strony
111--115
Opis fizyczny
Twórcy
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
autor
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • Bourlakis Michael A., Paul W.H Weightman. 2008. Food supply chain management. Oxford Blackwell: Publishing.
  • Eastham Jane, Liz Sharples, Stephen Ball. 2007. Food supply chain management. Oxford: Butterworth - Heinemann.
  • Gfk. 2016. Raport o rynku hurtowym w Polsce (Report on the wholesale market in Poland). Gfk, https:// www.gfk.com/pl/aktualnosci/report/raport-o-rynku-hurtowym-w-polsce.
  • Górska-Warsewicz Hanna. 2005. Podstawy rachunkowości (Accounting basics). Warszawa: WSiP.
  • Matejun Marek, Maciej Szczepańczyk. 2009. Współczesne metody zarządzania w praktyce gospodarczej (Contemporary methods of management in business practice). Łódź: Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej.
  • Mielczarczyk Zofia, Beata Urbańska. 2002. Gospodarka i rachunkowość w gastronomii (Economy and accounting in gastronomy). Warszawa: WSiP.
  • Pullman Madeleine, Wu Zhaohui. 2012. Food supply chain management. Economic, Social and environmental perspectives. New York: Routledge.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171532254

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.