PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2018 | nr 35(2) | 189--197
Tytuł artykułu

Spożycie mięsa wieprzowego w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 2005-2016

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Pork Consumption in Polish Households in 2005-2016
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie zmian w spożyciu mięsa wieprzowego surowego (świeżego, chłodzonego i mrożonego) w gospodarstwach domowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na samozaopatrzenie różnych rodzajów gospodarstw domowych w mięso wieprzowe. Do realizacji celu opracowania wykorzystano metodę porównań w czasie (indeksy o podstawie stałej i łańcuchowej, przyrosty bezwzględne) oraz analizę struktury (miary przeciętne, wskaźniki struktury). W badanym okresie bilansowe spożycie mięsa wieprzowego wahało się od 35,5 kg/mieszkańca do 43,6 kg/mieszkańca. Badania budżetów gospodarstw domowych pokazują, że najwięcej mięsa wieprzowego spożywa się w gospodarstwach domowych rolników, czemu towarzyszy zmniejszone spożycie ryb czy wołowiny. Drugą pozycję zajmują gospodarstwa emerytów i rencistów. Wśród gospodarstw domowych rolników obserwuje się relatywnie wysoki udział samozaopatrzenia, który wynika między innymi z utrwalonych wzorców konsumpcji tego gatunku mięsa(abstrakt oryginalny)
EN
The purpose of this paper is to present the changes in the consumption of raw (fresh, chilled and frozen) pork in households, with particular attention to self-supply of pork in various household types. To achieve this, the method of comparisons over time (fixed and chain base indices, absolute increments) and structure analysis (average measures, structure indices) were used. In the study period, pork consumption fluctuated from 35.5 kg per capita to 43.6 kg per capita. Surveys of household budgets show that the farmers' households are the largest consumers of pork, and that they spend less on fish and beef. Ranked next are the pensioners' households. Among the farmers' households, a relatively high share of subsistence pork production is observed. This is due to many factors, including the established meat consumption patterns(original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
189--197
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB w Warszawie
Bibliografia
  • Bywalec, C. (2010). Konsumpcja a rozwój gospodarczy i społeczny. Warszawa: Wyd. C.H. Beck.
  • Chmielewska, B. (1993). Spożycie naturalne żywności w chłopskich gospodarstwach domowych. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Chmielewska, B. (2000). Spożycie żywności w gospodarstwach domowych rolników. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Chmielewska, B. (2002). Samozaopatrzenie w rolnictwie. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Ellis, F. (1998). Peasant economics. Farm households in agrarian development. London: Cambridge University Press.
  • Sawicka, J., Tuka, P. (2016). Samozaopatrzenie w gospodarstwach domowych na obszarach wiejskich. Probl. Drobn. Gosp. Roln., 1, 57-68.
  • Davidova, S. (2011). Presidential Address Semi-Subsistence Farming: An Elusive Concept Posing Thorny Policy Questions. J. Agric. Econ., 62(3), 503-524.
  • Davidova, S., Fredriksson, L., Bailey, A. (2009). Subsistence and semi-subsistence farming in selected EU new member states. Agric. Econ., 40, 733-744.
  • Gałązka, M., Grzelak, A. (2013). Tendencje konsumpcji żywności w Polsce na tle uwarunkowań globalnych. Rocz. Ekon. Kuj.-Pom. Szk. Wyż. Bydg., 6, 223-241.
  • Głowicka-Wołoszyn, R., Kozera, A., Stanisławska, J. (2015). Zjawisko samozaopatrzenia w gospodarstwach domowych według klasy miejscowości zamieszkania w aspekcie zrównoważonej konsumpcji. J. Agribus. Rural Dev., 3(37), 397-406.
  • Grzelak, M. (2016). Dochody rozporządzalne gospodarstw rolnych na tle dochodów innych grup społeczno-ekonomicznych w Polsce w latach 2003-2014. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłod. Lublin - Pol., L, 4 H, 139-149.
  • GUS (2006-2017). Rynek wewnętrzny w 2005,..., 2016 r. Warszawa: Główny Urząd Statystyczny.
  • GUS (2013). Budżety gospodarstw domowych w 2012 r. Warszawa: Główny Urząd Statystyczny
  • GUS (2017). Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r. Warszawa: Główny Urząd Statystyczny.
  • Gutkowska, K. (2003). Diagnoza funkcjonowania wiejskich gospodarstw domowych na przełomie wieków. Warszawa: Wyd. SGGW.
  • Janoś-Kresło, M. (2006). Konsumpcja jako proces zaspokajania potrzeb. W: M. Janoś-Kresło, B. Mróz (red.), Konsument i konsumpcja we współczesnej gospodarce (s. 61-80). Warszawa: Wyd. SGH.
  • Kostov, P., Lingard, J., (2002). Subsistence farming in transitional economies: lessons from Bulgaria. J. Rural Stud., 18(1), 83-94.
  • Kowrygo, B., Sawicka B., Świstak, E. (1998). Samozaopatrzenie gospodarstw domowych w żywność w okresie transformacji rynkowej w Polsce. Wieś Roln., 1(98), 32-42.
  • Kwasek, M. (2012). Wzorce konsumpcji żywności w Polsce. Warszawa: IERiGŻ - PIB.
  • Mossakowska, E. (2006). Zmiany konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych związanych z rolnictwem. Rocz. Nauk. SERiA, 3(8), 91-95.
  • Piekut, M. (2018). Zróżnicowanie wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe w budżetach gospodarstw domowych. Handel Wewn., 1(372), 109-121.
  • Rejman, K., Halicka, E., Januszewska, R. (2004). Źródła zaopatrzenia w żywność wiejskich gospodarstw domowych na przełomie XX i XXI wieku. Wieś Roln., 4(125), 145-159.
  • Rynek Mięsa: stan i perspektywy (2006, 2017). IERiGŻ-PIB, 31, 53.
  • Sawicka, J., Tuka, P. (2016). Samozaopatrzenie w gospodarstwach domowych na obszarach wiejskich. Probl. Drobn. Gosp. Roln., 1, 57-68.
  • Stanisławska, J., Kozera, A., Głowicka-Wołoszyn, R. (2014). Samozaopatrzenie a sytuacja finansowa gospodarstw domowych rolników w Polsce w 2010 roku. Rocz. Nauk. SERiA, XVI (1), 195-200.
  • Świetlik, K. (2017). Ceny detaliczne i spożycie mięsa. Rynek Mięsa, 52, 62-70.
  • Świetlik, K. (2008). Ceny w procesie rynkowych przemian polskiej gospodarki. Warszawa: IERiGŻ - PIB.
  • Świetlik, K. (2015). Konsumpcja żywności w Polsce w minionej dekadzie. Uwarunkowania i tendencje. Handel Wewn., 5(358), 347-363.
  • Świetlik, K., Seremak-Bulge, J. (2007). Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa mięsa. W: J. Seremak-Bulge, J. Rembeza, r. Urban, K. Świetlik, H. Górska-Warsewicz, D. Rycombel, M. Kobuszyńska, M. Talarek (red.), Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen. Warszawa: IERiGŻ - PIB, 9-48.
  • Zawadzka, D. (2015). Mięso i przetwory. W: K. Świetlik (red.), Konsumpcja żywności w Polsce w latach 2004-2014. Uwarunkowania i tendencje (s. 155-175). Warszawa: IERiGŻ - PIB.
  • Zalega, T. (2011). Spożycie żywności w gospodarstwach domowych z osobami bezrobotnymi w województwie mazowieckim. Zesz. Nauk. SGGW. Ekon. Org. Gosp. Żywn., 93, 119-135.
  • Zegar, J. (2007), Kwestia gospodarstw samozaopatrzeniowych w Polsce. Wieś Roln., 1(134), 33-57.
  • Zegar, J. Goraj, L., Floriańczyk, Z. (2010). Dochody rolników w 2009 r. na tle lat poprzednich. W: A. Kowalski (red.), Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2009 r. (s. 108-120) Warszawa: IERiGŻ - PIB.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171534583

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.