PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2018 | nr 35(2) | 207--212
Tytuł artykułu

Istota komunikowania o ryzyku związanym z zagrożeniami w procesie produkcji opakowań do żywności na przykładzie przedsiębiorstw certyfikowanych na zgodność ze standardem BRC Packaging and Packaging Material

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Essence of Communicating the Risk Associated with Hazards in Food Packaging Production Processes, as Illustrated by the Example Of Companies Accredited to BrRC Standard for Packaging and Packaging Materials
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszym artykule przedstawiono znaczenie komunikowania informacji o ryzyku związanym z zagrożeniami w procesie produkcji opakowań i materiałów opakowaniowych do żywności interesariuszom wewnętrznym i zewnętrznym. Odniesiono się do wymagań prawnych oraz normalizacyjnych. Badanie przeprowadzono wśród przedsiębiorstw certyfikowanych na zgodność ze Standardem BRC Packaging and Packaging Materials działających w Polsce. W wyniku przeprowadzonego badania stwierdzono różnice w narzędziach wykorzystywanych do komunikowania oraz ocenie skuteczności procesu informowania interesariuszy(abstrakt oryginalny)
EN
This paper presents the importance of communicating the risks related to hazards in food packaging production processes to internal and external stakeholders. Reference was made to legal and standardization requirements. The survey was conducted with Polish companies accredited to BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials. Differences in both the communication tools and the effectiveness of stakeholder information processes were identified as the result of the stud(original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
207--212
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznan Unersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poland
  • onomiczny w Poznaniu, Poland
Bibliografia
  • Caruso, G., Bolzoni, L., Barone, C., Steinka, I., Parisi, S., Montanari, A. (2017). Chemia materiałów opakowaniowych. Warszawa: Wyd. Nauk. PWN.
  • ISO 31000:2018(E). Risk Management-Guidelines. ISO 2018, Geneva.
  • Kawecka, A., Cholewa-Wójcik, A. (2017). Jakość opakowania jako determinanta bezpieczeństwa żywności w kontekście wymagań społecznych konsumentów. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 24, 3(112), 138-148.
  • Kwiatek, K., Kowalczyk, E. (2010). Wytyczne Kodeksu Żywnościowego w zakresie funkcjonowania analizy ryzyka w bezpieczeństwie żywności do wdrożenia przez odpowiednie organy władzy państwowej. Życie Wet., 85(3), 246-249.
  • Lisińska-Kuśnierz, M., Kawecka, A. (2011). Attitude of food packaging supply chain stakeholders toward packaging safety. Zesz. Nauk. UE Pozn., 217, 45-53.
  • Lisińska-Kuśnierz, M., Kawecka, A. (2012). Zapewnienie bezpieczeństwa opakowań produktów żywnościowych w łańcuchu dostaw. Handel Wewn., 1, 60-68.
  • Niewczas, M. (2015). Etapy analizy ryzyka bezpieczeństwa żywności. Probl. Jakośc., 6, 32-36.
  • PKN-ISO Guide 73:2012. Zarządzanie ryzykiem. Terminologia. Warszawa: PKN.
  • Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dz.U.UE.L.2002.31.1 z dnia 2002.02.01.
  • Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/50/EWG i 89/109/ EWG, L 338/4 z dnia 13.11.2004 (2004).
  • The BRC Global Standard Packaging and Packaging Materials (2015). Issue 5. London: British Retail Consortium.
  • Wallace, C., Sperber, W., Mortimore, S. (2011). Food safety for the 21st Century. Wiley-Blackwell.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171534611

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.