PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 2(28) Postrzeganie siebie i świata | 51--54
Tytuł artykułu

Obraz samego siebie kształtowany poprzez środki masowego przekazu oraz rodzinę jako czynniki predysponujące do występowania zaburzeń odżywiania

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Self-image formed by the mass media and family as factors predisposing to the emergency of eating disorders
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wygląd jest to nieodłączny element tożsamości człowieka. Środowisko, w którym dorastają młodzi ludzie ma pewien wpływ na to, jaki rodzaj osobowości rozwijają. Wygląd zewnętrzny jest tym elementem, który wyróżnia z otoczenia, ale również wpływa na kondycję psychiczną człowieka. Istnieje kilka czynników, które wpływają na osobowość. Środki masowego przekazu odgrywają znaczącą rolę w postrzeganiu siebie. Informacje przekazywane przez telewizję czy Internet w szczególności wpływają na postawy młodych ludzi. Niestety nie zawsze ukazują one rzeczywisty obraz przedstawianych tam osób. Jednym z czynników które mają istotny wpływ na funkcjonowanie człowieka jest również rodzina. (abstrakt oryginalny)
EN
Appearance is an inseparable element of human identity. The environment that young people grow up has some influence on what type of personality they develop. The external appearance is the element that stands out from the environment but also affects the mental condition of a person. The human personality is the sum of several factors. The mass media play a significant role in the perception of themselves. Information provided by television or the Internet in particular affect the attitudes of young people. They begin to compare to other peers as well as images that are created by the media. One of the factors that have a significant impact on the functioning of people is the family.(original abstract)
Rocznik
Strony
51--54
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Bibliografia
  • Bator E., Bronkowska M., Ślepicki D., Biernat J., (2011) Anoreksja - przyczyny, przebieg, leczenie, "Nowy Lek" nr 80.
  • Choundhury S., Blakemore S-J., (2006) [w:] Charman T., Social congnitive development during adolescence, "Social Congnitive and Affective Neuroscience" tom, nr 3.
  • Góralewska-Słońśka A., (2011) Poczucie własnej wartości jako potencjał jednostki, "Problemy Profesjologii" nr 2.
  • Guglas N., Cichy W., (2007) Jadłowstręt psychiczny a adolescencja, "Nowiny Lekarskie" nr 76.
  • Jośko J., Kamecka-Krupa J., (2007) Czynniki ryzyka anoreksji, "Problemy Higieny i Epidemiologii" nr 88.
  • Jośko-Ochojska J., Marcinkowska U., Lau K., (2013) Wygląd, samoocena i kształtowanie własnego ciała jako czynniki ryzyka anoreksji psychicznej u studentów, "Annales Academiae Medicae Gedanensis" nr 43.
  • Koc-Kozłowiec B., (2015) Nienawiść w relacji intrapersonalnej osób z anoreksją "Etyka i Życie Publiczne" nr 8.
  • Nowak K., (2013) Socjodemograficzne i rodzinne czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania młodzieży, "Lubelski Rocznik Pedagogiczny" tom XXXII.
  • Pocztarska-Dec A., (2011) Rola rodziców i nauczycieli i wychowania fizycznego w kształtowaniu postaw prozdrowotnych, "Rozprawy społeczne" nr 1.
  • Porycka A., (2016) Wokół triady ciało-zdrowie-media (analizy i refleksje), "Relacje. Studia z nauk społecznych" nr 2.
  • Powers P.S., Simpson H., McCormick T., (2005) Jadłowstręt psychiczny a psychoza, "Psychiatria po Dyplomie" nr 6.
  • Romanowska-Tołłoczko A., (2015) Wizerunek kobiety w reklamie a percepcja i ocena własnego wyglądu przez dorastające dziewczęta, "Rozprawy Naukowe Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu" nr 49.
  • Śmiech A., Rebe-Jabłońska J., (2006) Strukturalne odchylenia w badaniu neuroobrazowych odchyleń u osób chorych na jadłowstręt psychiczny, "Postępy Psychiatrii i Neurologii" nr 15.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171536433

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.