PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
25 (2018) | nr 3 (116) | 23--33
Tytuł artykułu

Antioxidant and Other Health Promoting Properties of Herbs

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Przeciwutleniające i inne prozdrowotne właściwości ziół
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Wiele składników zawartych w spożywanych roślinach charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi, np. polifenole aktywnie neutralizują wolne rodniki i inne reaktywne formy tlenu. Potencjał przeciwutleniający niektórych roślin zielarskich wielokrotnie przewyższa potencjał owoców i warzyw, dlatego też wzrasta zainteresowanie zawartymi w nich substancjami. Niewłaściwa dieta, np. bogata w lipidy, wpływa niekorzystnie na poziom wolnych rodników w organizmie, dlatego ważne jest, aby wybierać żywność o wysokim potencjale przeciwutleniającym. Reakcje utleniania, jakie zachodzą w produktach żywnościowych są niekorzystne dla ich wartości żywieniowej oraz walorów sensorycznych, takich jak: smak, zapach, barwa, tekstura. Dodatek substancji przeciwutleniających może skutecznie przeciwdziałać tym zmianom, dlatego też poszukuje się naturalnych składników żywności o właściwościach przeciwutleniających, umożliwiających zastąpienie przeciwutleniaczy syntetycznych, takich jak BHA, BHT, które są stosowane w żywności. Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne mają niektóre przyprawy ziołowe. Mogą one ponadto stymulować wydzielanie soków trawiennych i podwyższać absorpcję składników pokarmowych. Dieta wzbogacona odpowiednimi ziołami lub uzyskanymi z nich preparatami głównie dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom polepsza funkcjonowanie organizmu i zapobiega rozwojowi niektórych chorób, takich jak nowotwory czy miażdżyca naczyń krwionośnych. (abstrakt oryginalny)
EN
Many component contained in the plants we usually eat are characterized by antioxidant properties, for example polyphenols effectively neutralize free radicals and other reactive oxygen species. The antioxidant potential of some herbal plants is many times higher than that of fruits and vegetables and therefore there has been a growing interest in the active substances contained therein. An improper diet, such as the one rich in lipids, adversely affects the level of free radicals in the body; so it is very important to choose to eat foods with a high antioxidant potential. The oxidation reactions that occur in food products have a detrimental impact on their nutritional value and sensory properties, such as taste, smell, color and texture. Antioxidants added to food can effectively counteract those changes, therefore there are sought natural food ingredients with antioxidant properties to replace synthetic antioxidants, such as BHA, BHT, which are often used in food. Some herbal spices have an anti-inflammatory and antibacterial effect. Moreover, they can stimulate appetite, increase the secretion of digestive juices and improve the absorption of nutrients. A diet enriched with suitable herbs or preparations obtained from them, mainly owing to the antioxidants contained therein, improves the functioning of the organism and prevents the development of certain diseases, such as cancer or atherosclerosis of blood vessels. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
23--33
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Ahmad A., Kaleema M., Ahmedb Z., Shafiq H.: Therapeutic potential of flavonoids and their mechanism of action against microbial and viral infections - A review. Food Res. Int., 2015, 77, 221-235.
  • [2] Błach-Olszewska Z., Długosz A., Kowal-Gierczak B., Lamer-Zarawska E., Niedworok J.: Fitoterapia i leki roślinne. Wyd. I.ek. PZWL, Warszawa 2007.
  • [3] Chung S., Chung L.Y., Young G., Chhabra S.K., Lee M.: Tea and tea polyphenols in cancer prevention. J. Nutr., 2000, 130, 472-478.
  • [4] Czerwiecki L.: Współczesne poglądy na rolę przeciwutleniaczy roślinnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnch. Roczn. PZH, 2009, 60 (3), 201-206.
  • [5] Departament Analizy Rynku UOKiK: Raport z badania rynku przypraw w Polsce. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Warszawa 2007.
  • [6] Dikbas N., Bagc E., Kotan R., Cakmakci R., Ozer H., Mete E., Erdogan G.: Comparative antibacterial activities and chemical composition of some plants oils against Salmonella enteritidis. Res. Crops., 2010, 11 (1), 118-124.
  • [7] Dudkowska M., Kucharewicz K.: Związki pochodzenia naturalnego modulujące starzenie i śmierć komórek. Postępy Biochemii, 2014, 60 (2), 207-220.
  • [8] Głód B., Kiersztyn I., Piszcz P.: Total antioxidant potential assay with cyclic voltammetry and/or differential pulse voltammetry measurements. J. Electroanal. Chem., 2014, 719, 24-29.
  • [9] Górnicka J.: Leki z ogrodu. AWM Agencja Wydawnicza, Warszawa 2011.
  • [10] Grela E.R., Kowalczuk E.: Herbs in animal feeding. Herba Polonica, 2007, 53 (3), 361-366.
  • [11] Habior A.: Zioła i suplementy diety a ryzyko uszkodzenia wątroby. Gastroenterologia Kliniczna, 2012, 4 (2), 59-68.
  • [12] Halliwell B.: Antioxidant characterization, methodology and mechanism. Biochem. Pharmacol., 1995, 49, 1341-1348.
  • [13] Hashemi S.R., Davoodi H.: Herbal plants as a new immune-stimulator in poultry industry. Asian J. Anim. Veter. Adv., 2012, 7 (2), 105-116.
  • [14] Jambor J.: Zielarstwo w Polsce - stan obecny i perspektywy rozwoju. Herba Polonica, 2007, 5 (2), 22-26.
  • [15] Kalisz O., Wolski T., Gerkowicz M., Morawski M.: Reaktywne formy tlenu oraz ich rola w patogenezie niektórych chorób. Ann. UMCS Sect. DD, 2007, 62 (1), 87-99.
  • [16] Kardas M., Toczyńska K., Grochowska-Niedworok E.: Naturalne przyprawy roślinne, skład chemiczny i właściwości prozdrowotne. Charakterystyka przypraw. Przem. Spoż., 2016, 70 (12), 36-40.
  • [17] Kazimierczak R., Hallmann E., Kazimierczyk M., Rembiałkowska E.: Antioxidants content in chosen spice plants from organic and conventional cultivation. J. Res. Applic. Agric. Eng., 2010, 3 (55), 164-170.
  • [18] Kazimierczak R., Hallmann E., Sokołowska O., Rembiałkowska E.: Bioactive substances in selected species of medical plants from organic and conventional production. J. Res. Applic. Agric. Eng., 2011, 3 (56), 200-205.
  • [19] Kozłowska M., Ścibisz I.: Właściwości przeciwutleniające oraz zawartość związków fenolowych w ekstraktach przypraw i ziół z rodziny Lamiaceae. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 2011, 558, 131-140.
  • [20] Kumar Jeenger M., Shrivastava S., Yerra G.V., Naidu V.G.M., Ramakrishna S., Kumar A.: Curcumin: A pleiotropic phytonutrient in diabetic complications. Nutrition, 2015, 31, 276-282.
  • [21] Kumar S., Pandey A.K.: Chemistry and biological activities of flavonoids: An overview. Sci. World J., 2013,
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171540663

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.