PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 11 | 11
Tytuł artykułu

Development of Pig Market in Poland Against EU Background

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Rozwój rynku trzody chlewnej w Polsce na tle UE
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Artykuł dotyczy rozwoju rynku trzody chlewnej w Polsce. W artykule przedstawiono produkcję wieprzowiny oraz spożycie w gospodarstwach domowych. Analizie poddano koszty produkcji, strukturę stada oraz eksport trzody chlewnej w krajach UE. W analizie wyników badań wykorzystano metody tabelaryczne, graficzne i opisowe. W artykule analizie poddano dane wtórne pochodzące z rynku mięsa oraz GUS. Z badań wynika, że Polska w produkcji trzody chlewnej znajduje się na piątym miejscu z wynikiem 1606 tys. ton, tuż za Niemcami, Danią, Francją i Hiszpanią.. W Polsce w ostatnich latach nastąpił spadek pogłowia trzody chlewnej co było głównie wynikiem rosnącej konkurencji na rynkach międzynarodowych oraz rozprzestrzenianie się ASF. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper considers the development of the pig market in Poland. The article presents pork production and consumption in households. The analysis covered production costs, stock structure and pig exports in EU countries. Tabular, graph and descriptive method were used in the analysis of data. The paper use secondary data which source was meat market and MSO. The research shows that Poland occupies in the production of swine fifth position after Germany, Denmark, France and Spain. In Poland, in recent years, there has been a drop in the pig population, which were mainly the result of growing competition on international markets and the spread of ASF. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
11
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
Bibliografia
  • 1. Blicharski T., Hammermeister A., (red.), 2013, Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030, Polsus, Warszawa, s. 36-105.
  • 2. Dzwonkowski W., 2014, Ocena wpływów koncentracji chowu na popyt na pasze przemysłowe w żywieniu trzody chlewnej, "Roczniki Naukowe SERiA" t. XIV, z. 5.
  • 3. Gołaś Z., Kozera M., 2008, Polski sektor trzodowy w kontekście globalnym, "Journal of Agribusiness and Rural Development" 1(7), p. 61-72.
  • 4. Kusz D., Tereszkiewicz K., Ruda M., 2016, Regionalne zróżnicowanie produkcji żywca wieprzowego w Polsce, [w:] Szymańska E.J. (red.), Wyzwania na rynku żywca wieprzowego w Polsce, Wyd. SGGW, Warszawa.
  • 5. Małkowski J., Zawadzka D., Pasińska D., 2014, Aktualny i przewidywalny stan rynku wieprzowiny. Rynek mięsa stan i perspektywy, Wydawnictwo IERiGŻ- PIB, Warszawa.
  • 6. Mroczek R., 2014, Regionalne zróżnicowanie produkcji i konsumpcji mięsa na świecie w latach 2003-2013, "Roczniki Naukowe SERiA", T.XVI 4, p. 200-206.
  • 7. GUS, 2014, Rocznik Statystyczny Rolnictwa, Warszawa.
  • 8. Rynek mięsa stan i perspektyw. Analizy Rynkowe, 2016.
  • 9. Szymańska E., 2014, Konkurencyjność polskiej wieprzowiny na rynku Unii Europejskiej, "Rocz. Nauk. SERiA" T. XVI, z. 4.
  • 10. Tereszczuk M., 2014, Internacjonalizacja polskiego sektora mięsa, "Rocz. Nauk. SERiA" T. XVI, z. 4.
  • 11. Wojnar J., Kasprzak B., 2014, Tendencje i prognozy w spożyciu mięsa w Polsce w latach 1989-2016, "Rocz. Nauk. SERiA" T. XVI.
  • 12. Ziętara W., 2012, Stan i możliwości rozwoju chowu trzody chlewnej w Polsce, "Journal of Agribusiness and Rural Development" 4(42), DOI: 10.17306/JARD.2016.95.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171544391

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.