PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
25 (2018) | nr 4 (117) | 33--41
Tytuł artykułu

Aromachology in Food Sector - Aspects of Consumer Food Products Choice

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Aromakologia w sektorze żywności - aspekty wyboru produktów żywnościowych przez konsumentów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Trend w terapii "powrotu do natury" zwiększa znaczenie stosowania olejków aromatycznych i czystych związków zapachowych nie tylko w medycynie, ale też w sferze biznesu. Usługi marketingowe związane z wykorzystaniem zapachów obejmują np. logo zapachowe, czy zapach korporacyjny, dobór zapachu do wnętrz - mocno uzależnionego od branży, zapachy używane w trakcie kampanii marketingowych, imprez czy w punktach sprzedaży oddziałujące na zachowanie klientów. W pracy przedstawiono przegląd literatury na temat zastosowań zapachu w detalicznych punktach sprzedaży produktów żywnościowych. Omówiono oddziaływanie zapachów na zachowania konsumentów, ich emocje i postrzeganie otoczenia, w tym wpływ na prawdopodobieństwo dokonania zakupu, kwotę wydanych pieniędzy oraz ocenę produktów i sklepu. Wykazano pozytywny efekt zastosowanego zapachu na kupujących, na ich nastroje, zachowania i emocje. W odniesieniu do typu zapachu w analizie uwzględniono w większości zapachy kwiatowe oraz na bazie żywności, w tym cytrusowe i ziołowe. Wykazano, że uwzględnienie wskazówek węchowych dla poszczególnych kategorii produktów spożywczych pozytywnie wpływa na sprzedaż całej kategorii produktów. Podsumowując, można stwierdzić, że modyfikacja otoczenia przez dodanie odpowiednich zapachów pozytywnie wpływa na klientów, a to może być dużym potencjałem dla sektora żywnościowego, jak również dla innych sfer biznesu. (abstrakt oryginalny)
EN
A current therapy trend known as "back to nature therapy" boosts the use of essential oils and pure fragrance compounds and increases the importance thereof not only in medicine, but also in the business sphere. Marketing services involving aroma applications include for example scent logo or corporate aroma, selecting air-scent for interiors that strongly depends on the type of industry, scents used during marketing campaigns, corporate events or in outlets as those scents impact customer behaviour. In the paper there was presented a review of the reference literature on the aroma usage in food retail outlets. There was discussed the effect of aromas on the behaviours and emotions of consumers and on their perception of the environment as was the effect of aromas on the likelihood of purchase, the amount of money spent, and the evaluation of products and the outlet. It was showed that the scent applied had a positive effect on the shoppers and customers, incl. their moods, behaviours and emotions. Regarding the type of aroma, the analysis covered mostly the floral and food-based scents incl. citrus and herbal scents. It was proved that following the category-congruent olfactory cues had a positive effect on the sales of the entire product range. In general it can be inferred that modifying the environment by adding appropriate aromas has a positive effect on customers, and this can be a high potential for the food sector and for other sectors of the business sphere. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
33--41
Opis fizyczny
Twórcy
  • Slovak Agricultural University in Nitra
  • Slovak Agricultural University in Nitra
  • Slovak Agricultural University in Nitra
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Alankin A.: Multisensory Experiential Marketing. [on line]. Eventige Media Group 2016. Access on the Internet [19.10.2018]: https://eventige.com/multisensory-experiential-marketing/
  • [2] Andreas H., Zidansek M., Sprott D.E., Spangenberg E.R.: The power of simplicity: Processing fluency and the effects of olfactory cues on retail sales. J. Retail., 2013, 89 (1), 30-43.
  • [3] Baron R.A.: The sweet smell of helping: Effects of pleasant ambient fragrance on prosocial behavior in shopping malls. Pers. Soc. Psychol. B., 1997, 23 (5), 498-503.
  • [4] Berčík J., Paluchová J., Vietoris V., Horská E.: Placing of aroma compounds by food sales promotion in chosen services business. Potravinarstvo, 2016, 10 (1), 672-679.
  • [5] Blowman K., Magalhães M., Lemos M.F.L., Cabral C., Pires I.M.: Anticancer properties of essential oils and other natural products. Evid-Based. Compl. Alt. Med., 2018,
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171546735

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.