PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | z. 130 | 243--258
Tytuł artykułu

System informacyjny a podejmowanie decyzji w administracji publicznej na przykładzie wybranej jednostki ZUS

Warianty tytułu
Information System and Decision Making in Public Administration on the Example of a Selected ZUS Unit
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono wpływ informacji oraz systemu informacyjnego na proces podejmowania decyzji przez menadżerów (kierowników średniego szczebla) w administracji publicznej a także czynniki i bariery racjonalnego podejmowania decyzji. Dodatkowo, zaprezentowano teoretyczny model badawczy podejmowania decyzji w administracji publicznej i na tej podstawie przeprowadzono badania empiryczne w przykładowej jednostce ZUS.(abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the impact of information and information system on the decision making process by middle managers in public administration as well as factors and barriers to rational decision making. In addition, it was presented the theoretical research model for decision making in public administration. Empirical studies were carried out in the example unit of ZUS.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
243--258
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Politechnika Śląska
  • Oddział Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Zabrzu
Bibliografia
  • 1. Adair, J. (2001). Anatomia biznesu. Podejmowanie decyzji. Warszawa: Studio Emka.
  • 2. Apanowicz, J. (2005). Metodologiczne uwarunkowania pracy naukowej. Warszawa: Difin.
  • 3. Ariely, D. (2010). Schyłek tradycyjnej ekonomii. Harvard Business Review Polska, styczeń 2010, s. 29-35.
  • 4. Drucker, P.F. (2004). Menedżer skuteczny. Warszawa: MT Biznes Ltd.
  • 5. Frishammar, J. (2003). Information use in strategic decision making. Management Decision, 41, 4, pp. 318-324.
  • 6. Griffin, R.W. (2011). Podstawy zarządzania organizacjami. Warszawa: PWN.
  • 7. Hester, W.J. Meyer. (2005). The nature of information, and the effective use of information in rural development, Information Research, 10, 2, p. 218-224.
  • 8. Hysa, B., Grabowska, B.: Wiedza, umiejętności oraz potencjał pracowników administracji publicznej na przykładzie wybranej jednostki ZUS. Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, Seria Organizacja i Zarządzanie, z. 113.
  • 9. Jakubowska, A. (2008). Podejmowanie decyzji i problem ich optymalizacji. W S. Piocha, R. Gabryszak (red.), Ekonomia menedżerska dla MSP w teorii i praktyce, Warszawa: Difin.
  • 10. Janis, I.L., Mann, L. (1977). Decision making: A psychological analysis of conflict, choice, and commitment. New York: Free Press.
  • 11. Michnik, J., Frączkiewicz-Wronka, A. (2014). Wspomaganie decyzji w zarządzaniu podmiotem leczniczym. Studia Ekonomiczne, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Technologie wiedzy w zarządzaniu publicznym 2013, Nr 199, s. 206-217.
  • 12. Nutt, P.C. (2005). Comparing Public and Private Sector Decision-Making Practices. Journal of Public Administration Research and Theory, No. 16, pp. 289-318.
  • 13. Pawłowska, A. (2002). Zasoby informacyjne w administracji publicznej w Polsce. Problemy Zarządzania, Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin.
  • 14. Penc, J.( 2005). Role i umiejętności menedżerskie. Warszawa: Difin.
  • 15. Robbins, S.P. (2004). Zachowania w organizacji. Warszawa: Polskie Wyd. Ekonomiczne.
  • 16. Romanowska, M. (2008) Podejmowanie decyzji w organizacji. W M. Strużycki (red.), Podstawy zarządzania. Warszawa: Szkoła Gówna Handlowa w Warszawie.
  • 17. Rosenberg, H.J., Villadsen A.R. (2010). Comparing Public and Private Managers' Leadership Styles: Understanding the Role of Job Context. International Public Management Journal, 13:3, pp. 247-274.
  • 18. Sadler-Smith, E., Hodgkinson, G.P., Sinclair, M. (2008). A Matter of Feeling? The Role of Intuition in Entrepreneurial Decision-Making and Behavior. In W.J.Z. Charmine, E.J. Hartel, M. Neal Ashkanasy (Ed.), Research on Emotion in Organizations: Emotions, Ethics and Decision-Making, 4, Bingley: Emerald JAI, pp. 35-55.
  • 19. Spetzler, C., Hewitt J., Fishman D., Judd B. (2004). Organizational Decision Competency: What is It. Do You Want It. How to Build It, Executive Summary of the March 17, Executive eBriefing, Strategic Decisions Group.
  • 20. Walczak, W. (2012). Czynniki i uwarunkowania wpływające na decyzje w zarządzaniu organizacją. E-mentor, nr 3(45).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171555341

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.