PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 78 | 261--271
Tytuł artykułu

Analiza porównawcza modeli komputerowych do oceny obciążeń biomechanicznych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Comparative Analysis of Computer Models for the Evaluation of Biomechanical Loads
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Obecnie można zaobserwować coraz większe zainteresowanie przedsiębiorców warunkami pracy. Związane jest to z dostrzeganiem zwiększenia wydajności pracowników spowodowanym zapewnieniem im ergonomicznych stanowisk i narzędzi pracy, dostosowanych do ich cech antropometrycznych. Coraz częściej przeprowadza się więc badania, mające na celu analizowanie stanowisk pracy pod kątem ergonomii, a także projektuje się nowe stanowiska, które pozwalają na zmniejszenie obciążenia podczas wykonywania pracy. Na znaczeniu zyskują więc programy do projektowania ergonomicznych systemów antropotechnicznych, które pozwalają ergonomistom na wskazanie pracodawcom korzyści wynikających z kształtowania stanowisk pracy z uwzględnieniem możliwości biomechanicznych człowieka, a także pozwalają na zaprojektowanie stanowisk i narzędzi pracy. Istnieje wiele takich programów, różniących się możliwymi do przyjęcia kryteriami oraz szczegółowością wykonywanej analizy, a także kosztem ich wykorzystania i sposobem raportowania. Celem tego artykułu jest przedstawienie najpopularniejszych programów do projektowania ergonomicznych systemów antropotechnicznych, wraz ze wskazaniem podobieństw i różnic w ich zastosowaniu. (abstrakt oryginalny)
EN
Nowadays one can observe a growing interest of entrepreneurs in working conditions. It is due to the awareness of an increase in the productivity of employees thanks to providing them with ergonomic work places and tools of the trade, which are adapted to their anthropometric features. Studies which are aimed at analysing workstations with regard to ergonomics are conducted more and more often. Also, new work places which help to reduce workload during the performance of work are being designed. Thus, there is a growing significance of programs that design ergonomic anthropometric systems, which allow specialists to show employers benefits of forming workstations in accordance with biomechanics of man. Such programs also facilitate design of workstations and tools of the trade. The programs vary with regard to acceptable criteria and the specificity of conducted analy-sis as well as the cost of application and the form of reporting line. The goal of this article is to present the most popular programs used to design ergonomic anthropometric systems and to show similarities and differences in their application. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
261--271
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Poznańska
  • Politechnika Poznańska
Bibliografia
  • Górska, E. (2002). Ergonomia: projektowanie, diagnoza, eksperymenty. Warszawa.
  • Górska, E., Tytyk, E. (1998). Ergonomia w projektowaniu stanowisk pracy. Podstawy teoretyczne. Warszawa.
  • Jasiak, A., Misztal, A. (2004). Makroergonomia i projektowanie makroergonomiczne. Poznań.
  • Tytyk, E. (2001). Projektowanie ergonomiczne. Warszawa-Poznań.
  • Winkler, T. (2005). Komputerowo wspomagane projektowanie systemów antropotechnicznych. Warszawa.
  • Regiopraca.pl (2018). http://www.regiopraca.pl/portal/porady/prawa-pracownika/ergonomia-w-miejscu-pracy-o-co-zadbac-zeby-pracowalo-sie-wygodniej (05.06.2018).
  • Center for Ergonomics 3DSSPP software (2018). Pobrano z https://c4e.engin.umich.edu/ tools-services/3dsspp-software/ (02.10.2018).
  • Siemens, (2018). Pobrano z: https://www.plm.automation.siemens.com/pl_pl/ products/ tecnomatix/free-trial/free-jack.shtml (02.10.2018).
  • Garnik, I. (2000). Metody ergonomicznego projektowania przestrzeni stanowisk pracy. Pobrano z: https://www.depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/7348/Garnik-Meto- dy_ergonomicznego_projektowania-postprint.pdf? (02.10.2018).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171555453

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.