PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 1118, t. 1 Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1 | 477--483
Tytuł artykułu

Tendencje rozwojowe na rynku mięsa w Polsce

Warianty tytułu
Development Tendency on the Meat Market in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zmiany w wielkości badanych rynków mięsa, jakie zachodziły od początku lat dziewięćdziesiątych stwarzały odmienne warunki funkcjonowania i rozwoju dla producentów i przetwórców mięsa. Korzystniejsze relacje cenowo-popytowe na rynku mięsa drobiowego względem rynku mięsa czerwonego sprawiają, że potencjał rynku produktów drobiowych systematycznie się zwiększa i, jak można sądzić, w najbliższych latach będzie się on wciąż rozwijał. Przy stagnacji wielkości rynku mięsa wieprzowego i zmniejszeniu się rynku mięsa wołowego sektor drobiarski stwarza obecnie najlepsze perspektywy dla jego uczestników i to zarówno w aspekcie możliwości konkurowania na tym rynku, zwiększania sprzedaży, jak i generowania zysków z prowadzonej działalności. (fragment tekstu)
EN
The objective of the paper is to determine the changes which have appeared on the potential meat market in Poland from the beginning of the 90s. In order to obtain the aim, an attempt is made to determine the demand, prices and market potential of meat. As a result of the observed changes the structure of meat market and the potential of markets are changing considerably to the advantage of raw poultry meat. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • Dybowski G., Podstawowe czynniki rozwoju polskiego drobiarstwa, "Przemysł Spożywczy" 2001 nr 2.
  • Juchniewicz M., Sytuacja na rynku wieprzowiny w Polsce po integracji z Unią Europejską, "Roczniki Naukowe SERiA", t. VII, z. 7, Warszawa 2005.
  • Popyt na żywność - stan i perspektywy, IERIGŻ, ARR, MRiRW, 2000-2005 nr 1-6.
  • Rynek mięsa - stan i perspektywy, IERiGŻ, ARR, MRiRW, 2004-2005 nr 27, 29.
  • Świetlik K., Rynek mięsa po 'unijnym szoku', "Mięso i Wędliny" 2005 nr 6.
  • Świetlik K., Tendencje w spożyciu mięsa czerwonego, "Przemysł Spożywczy" 2003 nr 6.
  • Urban S., Przemysł mięsny w obliczu integracji z Unią Europejską, "Przemysł Spożywczy" 2003 nr 6.
  • www.stat.gov.pl.
  • Zięba S., Konkurencyjność polskiego przemysłu mięsnego, "Przemysł Spożywczy" 2003 nr 6.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171555763

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.