PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 1118, t. 2 Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 2 | 345--349
Tytuł artykułu

Przetwórstwo żywca wieprzowego na Podkarpaciu po wejściu Polski do Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Porkers Processing Sector in Podkarpackie Province after the Accession of Poland to European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Potrzeba spełnienia standardów unijnych postawiła przed zakładami przetwórstwa żywca wieprzowego poważne wyzwania. Wiązały się one z koniecznością wprowadzenia systemów bezpieczeństwa żywności, takich jak HACCP, czy sytemu klasyfikacji tusz wieprzowych EUROP. Miarą dostosowania zakładów mięsnych stała się kategoria nadawana przez wojewódzki inspektorat weterynarii (WIW). Efektem zachodzących przeobrażeń jest otwieranie się jednolitego rynku europejskiego dla coraz większej grupy przedsiębiorstw oraz możliwość dalszego działania na rynku krajowym czy lokalnym. Z drugiej jednak strony pogorszyła się sytuacja ekonomiczna wielu zakładów mięsnych, które zostały zmuszone do poniesienia często wysokich koszty związanych z dostosowaniem. (fragment tekstu)
EN
The accession of Poland to the European Union becam a major reason of porkers processing sector transformation in Podkarpackie Province. The number of meat plants decreased from 116 to 114 in the region from 10 April 2004 to 31 December 2005. At the same time the adaptation (processes of meat plants to the union standards increased. Before the Polish accession to the union structures there were 3% of plants in category A, whereas at the end of year 2005 over 20%. In the case of production capacity proportions developed even more favourably, over 10% and over 80% respectively. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
Bibliografia
  • Kiedy sprzedaż bezpośrednia, "BOSS Rolnictwo" 2004 nr 25.
  • Kundzicz M., Certyfikacja systemu HACCP, "Gospodarka Mięsna" 2004 nr 1.
  • Szot E., Żywność największą polską szansą w Unii, "BOSS Rolnictwo" 2004 nr 11.
  • Urban R., Przetwórstwo mięsa i mleka w obliczu integracji z Unią Europejską, "Przemysł Spożywczy" 2004 nr 3.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171556017

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.