PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
18 (2014) | nr 3 The Arctic and Nordic Countries in the World of Economy and Politics | 145--159
Tytuł artykułu

Wykorzystanie potencjału środowiska przyrodniczego w ofercie gospodarstw agroturystycznych na przykładzie powiatu pińczowskiego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Use of the Natural Environment Potential of the Pińczów Powiat in the Offer Of Agrotourism Farms
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Województwo świętokrzyskie (w tym również powiat pińczowski) są obszarami, na których tereny wiejskie odgrywają dużą rolę. Corocznie funkcja turystyczna (w tym również agroturystyka) jest coraz istotniejsza w gospodarce tych regionów. Obserwowany stale wzrastający popyt na usługi i produkty agroi ekoturystyczne motywuje rolników do rozszerzania oferty świadczonych usług. Rozwój usług agroturystycznych powinien być oparty na istniejących w danym miejscu walorach środowiskowych i kulturowych. Głównym celem niniejszego artykułu jest analiza wykorzystania walorów środowiska przyrodniczego w ofercie gospodarstw agroturystycznych działających na terenie powiatu pińczowskiego jako obszaru odznaczającego się najwyższym potencjałem turystycznym. Ponadto oceniono ich znaczenia w kształtowaniu ofert agroturystycznych na badanym obszarze. Opracowanie oparte jest na zrealizowanych badaniach ankietowych przeprowadzonych latem 2011 roku na terenie powiatu pińczowskiego.(abstrakt oryginalny)
EN
The świętokrzyskie voivodship and the Pińczów powiat are the areas in which rural areas are of great importance. Every year agrotourist function is more important in their economy. Growing demand for interesting agro- and ecotourism products motivates owners of agrotourism farms to expand the range of services on offer. Development of agrotourism products should be based on the values of the natural environment and culture. The purpose of this article is to analyze the use of the values of the natural environment in the offer of agrotourism farms located in the Pińczów powiat as an area with a high tourist potential. The study is based on a questionnaire research performed in summer 2011 in the Pińczów powiat.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
autor
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Bibliografia
  • 1. Briggs S., Marketing w turystyce, Wydawnictwo PWE, Warszawa, 2003.
  • 2. Dębniewska M., Tkaczuk M., Agroturystyka - koszty, ceny, efekty, Wyd. Poltext, Warszawa, 1997.
  • 3. Drzewiecki M., Podstawy agroturystyki, Oficyna Wydawnicza OPO, Bydgoszcz, 2001.
  • 4. Kaczmarek J., Stasiak A., Włodarczyk B., Produkt turystyczny, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2005.
  • 5. Lijewski T., Mikułowski B., Wyrzykowski J., Geografia turystyki Polski, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 1998.
  • 6. Łuszczyńscy J. i B., Nadnidziański Park Krajobrazowy, Zarząd Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Kielce, 1998.
  • 7. Pałka E., Agroturystyka - nowa forma działalności gospodarczej wsi województwa kieleckiego, [W:] Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich, Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie, 1998, zeszyt 59.
  • 8. Pałka E., Uwarunkowania i kierunki rozwoju agroturystyki na Kielecczyźnie, Wydawnictwo Akademii Świętokrzyskiej, Kielce, 2004.
  • 9. Pałka E., Uwarunkowania i stan rozwoju agroturystyki w powiecie pińczowskim, Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, Polska Akademia Nauk, Kraków, 2008, t. 2.
  • 10. Pałka E., Pozarolnicza działalność gospodarcza w indywidualnych gospodarstwach rolnych województwa świętokrzyskiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Humanistyczno- Przyrodniczego Jana Kochanowskiego, Kielce, 2010.
  • 11. Przybyszewska-Gudelis R., Grabiszewski M., Iwicki S., Problematyka waloryzacji i zagospodarowania miejscowości krajoznawczych w Polsce, Instytut Turystyki, Warszawa, 1997.
  • 12. Sznajder M., Przezbórska L., Agroturystyka, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2006.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171557838

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.