PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | t. 20, z. 6, cz. 3 Zarządzanie kapitałem ludzkim - aspekty teoretyczne i praktyczne | 343--356
Tytuł artykułu

Styl życia jako zmienna różnicująca zasoby ludzkie organizacji

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Lifestyle as a Variable that Differentiates Organization's Human Resources
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest pokazanie (w aspekcie teoretycznym), że styl życia jest istotną zmienną dywersyfikującą zasoby ludzkie organizacji oraz odpowiedź (na podstawie zrealizowanych badań empirycznych) na pytanie o to, czy kadra kierownicza oraz pracownicy wykonawczy są zainteresowani pracą w zespołach zróżnicowanych pod względem stylu życia ich członków. Aby zrealizować cel, artykułowi nadano charakter teoretyczno-empiryczny. Pierwsze sekcje prezentują efekty przeprowadzonych interdyscyplinarnych studiów literaturowych. Zawarto w nich rozważania poświęcone: istocie zasobów ludzkich organizacji, zróżnicowaniu tych zasobów, stylowi życia jako zmiennej dywersyfikującej członków organizacji. Druga część opracowania prezentuje wyniki badań empirycznych, którymi objęto łącznie 2000 osób. Połowa z nich to kierownicy lub specjaliści podejmujący decyzje dotyczące spraw kadrowych, pozostali zaś to pracownicy zajmujący stanowiska wykonawcze. (fragment tekstu)
EN
One of the trends in human resources management is the Resource-Based View, under which new methods used in managing people appear. The group of these methods includes diversity management that involves recognizing, accepting and using diversified human resources to achieve the organization's goals. The diversity of human resources is a derivative of different (primary and secondary) dimensions of the identity of organization members. A number of studies are conducted regarding such employee identity variables as gender, age or cultural affiliation. However, specialists in organization and management tend not to analyze less "obvious" (belonging to the secondary group) characteristics of human identity. Therefore, they rarely study lifestyle that directly or indirectly affects the attitudes towards work and behavior of an individual in the place of employment. The paper aims to show (in the theoretical aspect) that lifestyle is an important variable diversifying human resources of the organization and to recognize (based on empirical research) whether the managerial staff and contractors are interested in working in teams diversified due to the member's lifestyle. The first sections of the article present the results of literature studies. They contain considerations devoted to: the essence of human resources of the organization, diversity of the resources, and lifestyle. The second part of the study presents the results of questionnaire surveys, which covered 2000 people. The empirical research proves that respondents do not want to work in very diversified teams. This opinion is adequate, according to the respondents, to the "ideal" level of the diversification of employee groups. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Łódzki
Bibliografia
  • Bylok F. (2011), "Zdrowy" styl życia jako determinanta zachowań konsumentów, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług", nr 78.
  • Chmiel N. (2007), Psychologia pracy i organizacji, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk.
  • Czerniachowicz B., Szczepkowska M. (2009), Pojęcie i rodzaje konkurencyjności przedsiębiorstw [w:] M. Białasiewicz (red.), Uwarunkowania i sposoby wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw, Economicus, Szczecin.
  • Drozdowski R., Fatyga B., Filiciak M. i in. (2014), Praktyki kulturalne Polaków, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń.
  • Egan M.L., Bendick M. (2008), Combining Multicultural Management and Diversity into One Course on Cultural Competence, "Academy of Management Learning and Education", vol. 7, no. 3.
  • Fazlagić J. (2014), Zarządzanie różnorodnością a zarządzanie wiedzą, "E-mentor", nr 1 (53).
  • Flaszewska S., Zakrzewska-Bielawska A. (2013), Organizacja z perspektywy zasobów - ewolucja w podejściu zasobowym [w:] A. Adamik (red.), Nauka o organizacji. Ujęcie dynamiczne, Wolters Kluwer, Warszawa.
  • Gross-Gołacka E. (2018), Przesłanki do wprowadzania koncepcji zarządzanie różnorodnością w polskich organizacjach, "Journal of Modern Science", vol. 1, no. 36.
  • Jensen M. (2007), Defining Lifestyle, "Environmental Sciences", vol. 4, no. 2.
  • Kawczyńska-Butrym Z. (1999), Wprowadzenie do diagnozy [w:] Z. Kawczyńska-Butrym (red.), Diagnoza pielęgniarska, PZWL, Warszawa.
  • Kopka J. (2016), Różnorodność i tolerancja w społeczeństwach współczesnych, "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", t. 17, z. 2, cz. 3.
  • Król H. (2006), Podstawy koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi [w:] H. Król, A. Ludwiczyński (red.), Zarządzanie zasobami ludzkimi. Tworzenie kapitału ludzkiego organizacji, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Kunasz M. (2006), Zasoby przedsiębiorstwa w teorii ekonomii, "Gospodarka Narodowa", nr 10.
  • Loden M. (1996), Implementing Diversity, McGraw-Hill Companies, Burr Ridge.
  • Mor Barak M.E. (2011), Managing Diversity, Toward a Globally Inclusive Workplace, Sage Publications, Thousand Oaks.
  • Obłój K. (1998), Strategia organizacji, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Ostrowska A. (1999), Styl życia a zdrowie. Z zagadnień promocji zdrowia, Wydawnictwo Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, Warszawa.
  • Ozbilgin M.F., Tatli A. (2011), Mapping out the Field of Equality and Diversity: Rise of Individualism and Voluntarism, "Human Relations", vol. 64, no. 9.
  • Pawlak J. (2017), Psychospołeczne czynniki determinujące kreowanie kapitału ludzkiego poprzez zarządzanie różnorodnością, "Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy", nr 51.
  • Penrose E. (1959), The Theory of the Growth of the Firm, Basil Blackwell, London.
  • Pizło W., Mazurkiewicz-Pizło A. (2017), Styl życia - jako egzemplifikacja zmian zachowań konsumpcyjnych Polaków, "Polityki Europejskie. Finanse i Marketing", nr 17(66).
  • Rakowska A. (2014), Różnorodność zasobów ludzkich - stan badań i wyzwania, "Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu", nr 349.
  • Roszkowska-Śliż M. (2010), Różnorodność - źródło efektywności i innowacji [online], http://odpowiedzialnybiznes.pl/artykuly/roznorodnosc-zrodlo-efektywnosci-i-innowacji/, dostęp: 25.08.2018.
  • Schumpeter J.A. (1934), Theory of Economic Development, Harvard University Press, Cambridge.
  • Siciński A. (1976), Styl życia - problemy pojęciowe i teoretyczne [w:] A. Siciński (red.), Styl życia. Koncepcje - propozycje, Państwowe Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Zrałek J. (2015), Voluntary Simplicity - zrównoważony styl życia współczesnych konsumentów, "Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach", nr 231.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171559937

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.