PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2019 | nr 6 | 8--10
Tytuł artykułu

Ślad wodny produkcji pszenicy ozimej w Wielkopolsce

Warianty tytułu
Water Footprint of Winter Wheat Production in Wielkopolska
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W produkcji rolniczej, tak jak w procesach przetwórczych, dochodzi za-równo do zużycia, jak i zanieczyszczania wody. Wskaźnik śladu wodnego pozwala określić objętość wody potrzebnej do wytworzenia danego produktu, biorąc pod uwagę procesy nie tylko jej wykorzystania, ale także zanieczyszczania. W badaniach prowadzonych przez Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN oszacowano wielkość śladu wodnego pszenicy ozimej uprawianej w intensywnym systemie produkcji roślinnej w warunkach wielkoobszarowego gospodarstwa rolnego, położonego w południowo-zachodniej części województwa wielkopolskiego. Całkowity ślad wodny produkcji pszenicy ozimej w latach 2010-2013 wynosił średnio 632,5 m3/t, w tym 66,2% stanowił zielony ślad wodny, a 33,8% - szary ślad wodny. Wysoka wartość frakcji szarego śladu wodnego wskazuje na potrzebę kontrolowania i ograniczania zanieczyszczeń wody azotanami pochodzących ze stosowanych nawozów azotowych. (abstrakt oryginalny)
EN
In agricultural production, as in processing processes, both a consumption of water and its contamination occur. The water footprint indicator allows to determine the volume of water required to produce a specific product, taking into account not only the processes of water use but also the processes of water pollution, in the research conducted by the Institute of Agricultural and Forest Environment PAS, the value of the water footprint of winter wheat cultivated in an intensive crop production system was estimated in a large-area farm, located in the south-western part of the Wielkopolska voivodship. On average, the total water footprint of winter wheat production in the years 2010-2013 was 632.5 m3/t, of which 66.2% was the green water footprint, and 33.8% - the grey water footprint. The high fraction of the grey water footprint indicates the need to control and reduce nitrate pollution of water from nitrogen fertilizers. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
8--10
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu
  • Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Chapagain A.K., A.Y. Hoekstra, H.H.G. Savenije, R. Gautam. 2006. The water footprint of cotton consumption: An assessment of the impact of worldwide consumption of cotton products on the water resources in the cotton producing countries. Ecological Economics, 60(1): 186-203.
  • [2] EEA 2009. Water resources across Europe - confronting water scarcity and drought. EEA Report No 2.
  • [3] FAO 2014. CLIMWAT 2.0 database. FAO, Rome, http://www.fao.org/nr/water/infores_databases_climwat.html.
  • [4] FAO 2014. CROPWAT 8.0 model. FAO, Rome, http://www.fao.org/nr/water/infores_databases_cropwat.html.
  • [5] Farell C., S. Turpin, N. Suppen. 2011. Assessment of the water footprint of wheat in Mexico [w:] M. Finkbeiner (ed.), Towards Life Cycle Sustainability Management, Springer, Berlin: 161-170.
  • [6] GUS 2012. Wyniki produkcji roślinnej w 2011 r. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • [7] GUS 2013. Wyniki produkcji roślinnej w 2012 r. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • [8] GUS 2014. Rocznik statystyczny rolnictwa 2013. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • [9] GUS 2014. Wyniki produkcji roślinnej w 2013 r. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • [10] Hoekstra A.Y. (ed.) 2003. Virtual water trade: Proceedings of the International Expert Meeting on Virtual Water Trade. Delft, The Netherlands, 12-13 December, 2002, Value of Water Research Report Series 12, UNESCO-IHE, Delft, The Netherlands.
  • [11] Hoekstra A.Y., A.K. Chapagain. 2007. Water footprints of nations: water use by people as a function of their consumption pattern. Water Resources Management, 21: 35-48.
  • [12] Hoekstra A.Y., A.K. Chapagain, M.M. Aldaya, M.M. Mekonnen. 2009. Water Footprint manual: state of the art 2009. Water Footprint Network, Enschede, The Netherlands.
  • [13] Kędziora A. 2007. Przyrodnicze podstawy ochrony ekosystemów rolniczych. Fragmenta Agronomica, 24(3): 213-223.
  • [14] Kowalczak P. 2008. Zagrożenia związane z deficytem wody. Wyd. Kurpisz S.A., Poznań.
  • [15] Liu J., H.H.G. Savenije. 2008. Food consumption patterns and their effect on water requirements in China. Hydrology and Earth System Sciences, 12: 887-898.
  • [16] Mekonnen M.M., A.Y. Hoekstra. 2010. A global and high-resolution assessment of the green, blue and grey water footprint of wheat. Hydrology and Earth System Sciences, 14: 1259-1276.
  • [17] Mekonnen M.M., A.Y. Hoekstra. 2010. The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products. Value of Water Research Report Series, 47, UNESCO-IHE, Institute for Water Education, Delft.
  • [18] Mekonnen M.M., A.Y. Hoekstra. 2011. The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products. Hydrology and Earth System Sciences, 15: 1577-1600.
  • [19] Stępniewska M. 2014. Ile wody naprawdę zużywamy? Ocena śladu wodnego Polaków związanego z konsumpcją żywności. Gospodarka Wodna, 9: 321-324.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171560329

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.