PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 2 | 103--113
Tytuł artykułu

Improvement of the Safety in Use of Shower Gels for Children Through the Addition Various Types of Protein Hydrolysates

Warianty tytułu
Poprawa bezpieczeństwa stosowania żeli pod prysznic dla dzieci poprzez dodatek różnego rodzaju hydrolizatów protein
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W artykule podjęto próbę wprowadzenia różnych hydrolizatów protein do receptur żeli pod prysznic dla dzieci w celu poprawy bezpieczeństwa ich stosowania przy jednoczesnym zachowniu cech związanych z ich użytecznością. Opracowano receptury i technologię wytwarzania, a następnie wykonano preparaty, które różniły się rodzajem hydrolizatów protein. Zastosowano Hydrolyzed Sweet Almond Protein, Hydrolyzed Wheat Protein oraz Hydrolyzed Cottonseed Protein. Na podstawie testu z albuminą wołową stwierdzono znaczny spadek potencjału drażniącego kompozycji myjącej po wprowadzeniu proponowanych dodatków w porównaniu z preparatem referencyjnym bez udziału hydrolizatów. Zaobserwowano również wzrost nawilżenia skóry oraz spadek transpidermalnej utraty wody po zastosowaniu wszystkich żeli z hydrolizatami protein w porównaniu z rezultatem uzyskanym po użyciu żelu referencyjnego. Ponadto stwierdzono, że dodatek hydrolizatu ze słodkich migdałów do żelu pod prysznic prowadził do wzrostu lepkości dynamicznej o około 77% w stosunku do próbki referencyjnej. Nie odnotowano natomiast znaczącego wpływu dodatku Hydrolyzed Wheat Protein oraz Hydrolyzed Cottonseed Protein na warości lepkości. Zaobserwowano także wzrost zdolności pianotwórczych żeli pod prysznic dla dzieci z udziałem hydrolizatów protein o około 28-43% w porównaniu z żelem bazowym. (abstrakt oryginalny)
EN
The article attempts to introduce different protein hydrolysates to formulations of children's shower gels in order to improve the safety of their use while retaining the features associated with their usability. Formulations and production technology were developed, and then preparations were made that differed in the type of protein hydrolysates. Hydrolyzed Sweet Almond Protein, Hydrolyzed Wheat Protein and Hydrolyzed Cottonseed Protein were used. On the basis of the bovine albumin test, a significant decrease in irritation potential of the cleaning composition was found after the introduction of the proposed additives as compared to the reference preparation without the participation of hydrolysates. There was also an increase in skin hydration and a decrease in transpidermal water loss after applying all gels with protein hydrolysates compared to the result obtained after using the reference gel. Furthermore, it was found that the addition of Hydrolyzed Sweet Almond Protein to the shower gel led to an increase in dynamic viscosity of about 77% relative to the reference sample. However, there was no significant effect of the addition of Hydrolyzed Wheat Protein and Hydrolyzed Cottonseed Protein on viscosity. There was also an increase in the foam ability of shower gels for children with protein hydrolysates by about 28-43% compared to the base gel. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
103--113
Opis fizyczny
Twórcy
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
Bibliografia
  • [1] Hall-Manning T.J., H olland G H ., R ennie G ., R evell P ., H ines J ., Barratt M D ., Basketter D.A. (1998) Skin irritation potential of mixed surfactant systems. Food and chemical Toxicology, 36 (3), 233-238.
  • [2] Klimaszewska E., Seweryn A., Czerwonka D., Piotrowska U., Ogorzałek M. (2017) Improvement of the safety in use of babies cosmetics through appropriate selection of surfactants. Przemysł Chemiczny, 96 (12), 2509-2513.
  • [3] Klimaszewska E., Wieczorek D., Zięba M., Małysa A., Staszak K., Kwaśniewska D., Adamczyk K., Drzymala K., Dobrowolski A. (2018) Effect of N-dodecyl-N-(propylpiperydinium- 3-sulfonate) on usage properties of liquid soaps for sensitive skin. Tenside Surfactants Detergents, 55 (6), 439-446.
  • [4] Seweryn A. (2018) Interactions between surfactants and the skin. Theory and practice. Advances in Colloid and Interface Science, 256, 242-255.
  • [5] Bujak T, Wasilewski T., Nizioł-Łukaszewska Z. (2015) Role of macromolecules in the safety of use of body wash cosmetics. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 135, 497- 503.
  • [6] Klimaszewska E. (2017) Research on the development of safe cosmetics for children. In: Gwiazdowska D., Marchwińska K. (eds.) Current Trends in Commodity Science. Cosmetic Products Development. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, pp. 7-24.
  • [7] Klimaszewska E. (2018) Wpływ stężenia hydrofobowo modyfikowanego polimeru na bezpieczeństwo i funkcjonalność płynów do kąpieli dla dzieci. In: Zieliński R., Żuchowski J., Wasilewski T. (eds). Wybrane problemy jakości kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu, 83-93 (in Polish).
  • [8] Walters R.M., Fevola M. J., LiBrizzi J.J., Martin K. (2008) Designing cleansers for the unique needs of baby skin. Cosmetics &Toiletries, 123 (12), 53-60.
  • [9] Nikolovski J., Stamatas G.N., Kollias N., Wiegand B.C. (2008) Barrier function and water-holding and transport properties of infant stratum corneum are different from adult and continue to develop through the first year of life. Journal of Investigative Dermatology, 128 (7), 1728-1736.
  • [10] Ficheux A.S., Dornic N., Bernard A., Chevillotte G., Roudot A.C. (2016) Probabilistic assessment of exposure to cosmetic products by French children aged 0-3 years. Food and Chemical Toxicology, 94, 85-92.
  • [11] Goossens A. (2015) Cosmetic habits and cosmetic contact dermatitis in children. Current Treatment Options in Allergy, 2 (3), 228-234.
  • [12] Vigan M., Castelain F. (2014) Fragrance and cosmetic contact allergy in children. Current Treatment Options in Allergy, 1 (3), 310-316.
  • [13] Secchi G. (2008) Role of protein in cosmetics. Clinics in dermatology, 26 (4), 321-325.
  • [14] Ananthapadmanabhan K.P. (2017) Protein-surfactant interactions. In: Interactions of surfactants with polymers and proteins. CRC Press, 319-366.
  • [15] Ścibisz M., Arct J., Pytkowska K. (2008) Hydrolysed proteins in cosmetics production. SÖFW-Journal Polish Edition, 1 (3), 13-22.
  • [16] Simionato A.V.C., Carrilho E., Tavares M.F.M. (2011) Characterization of protein hydrolysates of cosmetic use by CE-MS. Journal of Separation Science, 34 (8), 947-956.
  • [17] Teglia A, Secchi G. (1994) New protein ingredients for skin detergency: native wheat protein surfactant complexes. International Journal of Cosmetic Science, 16, 235-246.
  • [18] Teglia A, Mazzola G, Secchi G. (1993) Chemical characteristics and cosmetic properties of protein hydrolysates. Cosmetics and Toiletries, 108 (11), 56-65.
  • [19] Imokawa G., Sumura K., Katsumi M. (1975) Study on skin roughness caused by surfactants: II. Correlation between protein denaturation and skin roughness. Journal of the American Oil Chemists' Society, 52 (12), 484-489.
  • [20] Tavss E.A., Eigen E., Kligman A.M. (1988) Anionic detergent-induced skin irritation and anionic detergent-induced pH rise of bovine serum albumin. Journal of the Society of Cosmetic Chemists, 39 (4), 267-272.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171560333

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.