PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 2 | 114--125
Tytuł artykułu

Oxidative and Physicochemical Stability of Shower Oils in Storage Tests

Warianty tytułu
Stabilność oksydacyjna i fizykochemiczna olejków myjących w testach przechowalniczych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
0,04% i 0,2% oraz 0,025% BHT, na stabilność fizykochemiczną i oksydacyjną olejków myjących zawierających 40% oleju sojowego. Olejki myjące były przechowywane w temperaturze -5°C, 25°C i 40°C przez 6 miesięcy. Stabilność fizykochemiczną olejków monitorowano, oceniając ją wizualnie oraz wyznaczając ich gęstość. Stabilność oksydacyjną monitorowano, oznaczając liczbę nadtlenkową. Ochronny wpływ Tocomixu L50-IP oraz BHT na stabilność oksydacyjną olejków myjących wyrażono jako współczynnik ochronny. Zaobserwowano wyższą aktywność przeciwutleniającą 0,2% Tocomixu L50-IP w porównaniu z 0,04% Tocomixem L50-IP i 0,025% BHT we wszystkich warunkach przechowywania. Nie zaobserwowano zmian fizykochemicznych w olejkach myjących zawierających 0,04% i 0,2% Tocomixu L50-IP w stosunku do próbki kontrolnej w żadnych warunkach przechowywania. Olejki myjące zawierające tokoferol pozostawały klarowne i jednorodne bez mechanicznych zanieczyszczeń przez cały test. W olejkach myjących zawierających 0,025% BHT, po 60 dniach przechowywania w temperaturze -5°C, pojawił się niewielki osad na dnie butelek. Stwierdzono, że warunki przechowywania mają wpływ na kolor olejków myjących w temperaturze 25°C i 40°C. Pojawienie się ciemniejszego koloru olejków myjących obserwowano w 25°C i 40°C w próbkach zawierających Tocomix L50-IP w obu stężeniach i 0,025% BHT. Nie zaobserwowano znacznych zmian w gęstości olejków myjących. Uzyskane wyniki wykazały, że Tocomix L50-IP może być stosowany w stężeniach zalecanych przez ich producentów jako naturalny przeciwutleniacz zamiast syntetycznego BHT. (abstrakt oryginalny)
EN
The effect of commercial tocopherol (Tocomix L50-IP), used at the concentrations of 0.04 and 0.2%, and 0.025% BHT, on the physicochemical and oxidative stability of shower oils containing 40% of glycine soja oil was studied. Shower oils were stored at -5°C, 25°C and 40oC for 6 months. The physicochemical stability was monitored by the visual assessment and density determination. The oxidative stability was monitored by the determination of peroxide value. The protective effect of Tocomix L50-IP and BHT on oxidative stability of shower oils was expressed as the Protection Factor (PF). It was observed that Tocomix L50-IP at higher concentration 0.2% was better antioxidant than BHT and 0.04% Tocomix L50-IP in all storage conditions. No physicochemical changes (except color) were observed in shower oils containing 0.04% and 0.2% Tocomix L50-IP in relation to the control sample in any storage conditions. Shower oils containing tocopherol remained clear, homogeneous oils, without mechanical impurities for whole test. In shower oils containing 0.025% BHT the slight sediment appeared on the bottom of the bottles after 60 days of storage only at temperature of -5°C. The storage conditions found out to have influence the color of shower oils at 25°C and 40oC. The darkening of the color of shower oils was observed at 25°C and 40°C in samples containing Tocomix L50-IP at both concentrations and 0.025% BHT. No major changes in density of all shower oils were observed. Altogether, the results obtained revealed that Tocomix L50-IP can be used at the concentrations recommended by their producers as natural antioxidant instead of synthetic BHT. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
114--125
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business, Poland
Bibliografia
  • [1] The Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association (CTFA), 2004, Guidelines on stability testing of cosmetic products.
  • [2] Soybean oil refined IP Ph. Product specification. Gustav Heess, 2015.
  • [3] Castor oil refined Ph. Eur. Product specification, OPW Ingredients, 2015.
  • [4] Tocomix L50-IP. Product Data Sheet, Ingredient Information File, Jan Dekker 2017.
  • [5] Certificate of Analysis of Tocomix L50-IP, Jan Dekker, 2018.
  • [6] PN-ISO 3960:1996. Vegetable and animal oils and fats. Peroxide number analysis.
  • [7] Szukalska E., 2003, Wybrane zagadnienia utleniania tłuszczów, Tłuszcze Jadalne, 38, 42-61.
  • [8] Frankel E.N., 1998, Lipid Oxidation, The Oily Press Dundee, Scotland, 102-103.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171560427

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.