PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 21 | z. 2 | 69--78
Tytuł artykułu

The Current State and Latest Trends of the Ukrainian Dairy Sector

Warianty tytułu
Aktualny stan i najnowsze tendencje ukraińskiego sektora mleczarskiego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Sektor mleczarski na świecie przechodzi obecnie okres turbulencji. Globalny wzrost populacji ludzkiej znacznie zwiększa popyt na produkty mleczne. Badania ukazują ważne miejsce przemysłu mleczarskiego w rolnictwie Ukrainy i w gospodarce narodowej. Celem badań była identyfikacja i przedstawienie najnowszych trendów w ukraińskim przemyśle mleczarskim. Obecnie ukraiński sektor mleczarski boryka się z wieloma wyzwaniami, dlatego poszukuje się różnych możliwości dla ukraińskich producentów mleka w celu wzmocnienia ich konkurencyjności na rynku unijnym i światowym, a także utrzymania i rozszerzenia ich pozycji na rynku krajowym. Przemysł mleczarski jest jedną z głównych gałęzi przemysłu na Ukrainie, a przed kryzysem segment ten wykazywał tendencję do aktywnego rozwoju, ale sytuacja w sektorze mleczarskim stała się bardziej skomplikowana od 2014 roku. Największym problemem dla sektora mleczarskiego była utrata rynku rosyjskiego, który stanowił około 80% eksportu produktów mlecznych. Wzrost wydajności krów mlecznych stał się znaczącym osiągnięciem sektora mleczarskiego. Obecnie głównym wyzwaniem dla przemysłu mleczarskiego jest znalezienie nowych rynków eksportowych i rozwój istniejących rynków.(abstrakt oryginalny)
EN
The global dairy sector is currently going through a period of turbulence. Global human population growth is substantially increasing the demand for dairy products. Our study stresses the importance of the dairy industry in the agriculture of the Ukraine and its national economy. It aims at identifying and describing the latest trends in the Ukrainian dairy industry. While the Ukrainian dairy sector is currently dealing with a number of challenges, we are looking for a number of opportunities for Ukrainian dairy producers to strengthen their competitiveness in the EU and global market, as well as maintain and expand their position on the domestic market. The dairy industry is one of the major industries in the Ukraine and, before the crisis, this segment demonstrated a trend towards its active development, but the situation in the dairy sector has become more complicated since 2014. The biggest problem for the dairy sector was the loss of the Russian market, which accounted for about 80% of exports of dairy products. However, the growth of cow productivity became a significant achievement of the dairy sector. Today, the main challenge for the dairy industry is finding new export markets and developing existing markets.(original abstract)
Rocznik
Tom
21
Numer
Strony
69--78
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • University of Debrecen, Hungary
  • University of Debrecen, Hungary
Bibliografia
  • 1. Augustin Mary, Punsandani Udabage, Pablo Juliano, P. Clarke. 2013. Towards a more sustainable dairy industry: Integration across the farm-factory interface and the dairy factory of the future. International Dairy Journal 31 (1): 2-11, DOI: doi.org/10.1016/j.idairyj.2012.03.009.
  • 2. Butko Mykola. 2010. The agro-industrial integration as a way to enhance the agricultural production. Agrosvit 3: 10-13.
  • 3. Eurostat. 2018. Agriculture, forestry and fishery statistics. 2018 edition. Statistical Books, Eurostat, DOI: 10.2785/340432, https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-statistical-books/-/KS-FK-18-001.
  • 4. FAO. 2018. Dairy Market Review, April 2018. Rome: FAO, http://www.fao.org/3/I9210EN/i9210en.pdf.
  • 5. Gereles Anna, Oleksandr Galych. 2013. Integrated agribusiness in the dairy industry of Ukraine: main characteristics and success factors. APSTRACT 7 (4-5): 59-68, DOI: 10.19041/Apstract/2013/4-5/8.
  • 6. Lytovchenko Mykola. 2015. Dairy industry of Ukraine: state and prospects of development. Agrosvit 8: 30-34.
  • 7. Nivievskyi Oleg, von Cramon-Taubadel Stephan. 2008. The determinants of dairy farming competitiveness in Ukraine. [In] 12th Congress of the European Association of Agricultural Economists, August 26-29, 2008, Ghent, Belgium, https://ageconsearch.umn.edu/record/44059/.
  • 8. Szűcs István, Szőllősi László. 2014. Potential of vertical and horizontal integration in the Hungarian fish product chain. APSTRACT 8 (2-3): 5-15, DOI: 10.19041/Apstract/2014/2-3/1.
  • 9. Szűcs István, Szőllősi László. 2015. Problems of the Hungarian dairy sector in connection with the abolition of the milk quota system. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XVII (3): 379-385.
  • 10. Tarassevych Alexander. 2017. Ukraine Dairy and Products Annual Report. USDA GAIN Report UP1722, October 2017. Washington D.C.: The U.S. Department of Agriculture, https://gain.fas.usda.gov/Recent GAIN Publications/Dairy and Products Annual_Kiev_Ukraine_10-13-2017.pdf.
  • 11. Tarasyuk Nina. 2012. Managing the effectiveness of economic relations in dairy subcomplex. [In] Transformational dynamics of production processes in agrarian economics, ed. G. Kaletnyk G, 216-223. Vinnytsya: Console.
  • 12. Tsymbal Vasyl. 2010. In a single impulse: agricultural holdings. AgroPerspective 2: 20-27.
  • 13. UKRSTAT (State Statistic Service of Ukraine). 2017. Statistic Yearbooks "Agriculture of Ukraine", http://www.ukrstat.gov.ua/.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171562017

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.