PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 4(30) W stronę zielonej gospodarki | 53--56
Tytuł artykułu

Pozamiejskie czynniki we współczesnym planowaniu przestrzeni zurbanizowanych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Non-urban factors in contemporary planning of urbanized space
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem artykułu są koncepcje zagospodarowania przestrzennego miast wprowadzające do niego czynniki pozamiejskie. Czynniki pozamiejskie określone zostają w kontekście rozróżnienia między społecznym i naturalnym, które Bruno Latour uważa za istotne w ukonstytuowaniu się nowoczesności. W myśl tego dwubiegunowego podziału miasto ciąży ku biegunowi społecznemu, a wieś i dziką przyrodę lokuje się w okolicy bieguna natury. Podział ten nie sprawdza się jednak w sytuacji zjawisk, które mieszczą się między tym co naturalne i społeczne, lecz do żadnego nie przynależą. Autor artykułu proponuje, aby hybrydyczność miejskiego/społecznego i pozamiejskiego/naturalnego odnaleźć w koncepcjach przestrzennego zagospodarowania miast, takich jak: miasta ogrody, przedmieścia, modernizm czy Landscape urbanism. Odnosi się także do projektów, które mają potencjał wyznaczania kierunków dla nowych rozwiązań w planowaniu miast: Urbaneering Brooklyn 2110 dla Nowego Jorku i Grüne Netze w Hamburgu. (abstrakt oryginalny)
EN
The purpose of the article is the analysis of different concepts of urban planning and the influence of non-urban factors on this process. This paper defines so-called non-urban determinants in the context of the distinction between the social and natural environment, which Bruno Latour considers necessary in the modernity constitution. According to this bipolar distribution, the city is closer towards the social pole, the village and wild nature placed near the environmental pole. However, this division does not work in the situation of aspects located between what can be identified as natural or social. The author of the article proposes that urban/ social and non-urban/natural hybridity can be found in concepts of urban planning as garden city movement, suburbs, modernism, and landscape urbanism. The article also points to projects that have the potential for new resolutions in city planning, as examples of Urbaneering Brooklyn 2110 for New York and Grüne Netze for Hamburg.(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
53--56
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Łódzki
Bibliografia
  • De Oliveira F.L., (2017) Green Wedge urbanism. History, Theory and Contemporary Practi ce, New York: Bloomsbury.
  • Bakke M., (2014) Bio-transfi guracje. Sztuka i estetyka posthumanizmu, Poznań: Wydawnictwo UAM.
  • Graham W., (2016) Miasta Wyśnione, przekład Sak A., Warszawa: Wydawnictwo Karakter.
  • Jelewska A., (2014) Ekotopie. Ekspansja technokultury, Poznań: Wydawnictwo UAM.
  • Jeśman J., (2015) Żywa Sztuka, Warszawa: Wydawnictwo Akademickie Sedno.
  • Joachim M., Fessel M., (2014) Rethinking Urban Landscapes: Self-Supported Infrastructure, Technology and Territory W: Citi es for Smart Environmental and Energy Futures Impacts on Architecture and Technology, (red.), Rassia S., Pardalos P., Berlin: Springer-Verlag.
  • Koolhaas R., (2013) Deliryczny Nowy Jork. Retroaktywny manifest dla Manhatt anu, przekład Żukowski D., Karakter: Warszawa.
  • Landscape Urbanism and its Discontents: Dissimulati ng the Sustainable City, (2013) (red.), Duany A., Talen E., Gabriola Island: New Society Publisher.
  • Latour B., (2010), Splatając na nowo to, co społeczne. Wprowadzenie do teorii aktora-sieci, przekład Derra A., Arbiszewski K., Kraków: Universitas.
  • Latour B., (2011) Nigdy nie byliśmy nowocześni. Studium z antropologii symetrycznej, przekład Gdula M., Warszawa: Ofi cyna Naukowa.
  • Macnaghten P., Urry J., (2005) Alternatywne przyrody. Nowe myślenie o przyrodzie i społeczeństwie, przekład Baran B., Warszawa: Scholar.
  • Mirzoeff N., (2016) Jak zobaczyć świat, przekład Zaremba Ł., Kraków- -Warszawa: Karakter.
  • Niemelä J., (1999) Ecology and urban planning W: Biodiversity and Conservati on, tom 8 nr 1, January, s. 119-131.
  • Rees W.E., (1992) Ecological footprints and appropriated carrying capacity: what urban economics leaves out W: Environment and Urbanizati on, tom 4, nr 2, s. 121-130.
  • Rewers E., (2005) Post-polis: wstęp do fi lozofi i ponowoczesnego miasta, Kraków: Universitas.
  • Szymańska D., (2008) Urbanizacja na świecie, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • The Landscape Urbanism Reader, (2006) (red.), Waldheim C., New York: Princeton.
  • Virilio P., (2008) Prędkość i polityka, przekład Królak S., Warszawa: sic!
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171562027

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.