PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2019 | nr 8 | 3--5
Tytuł artykułu

Skład chemiczny morwy białej oraz wykorzystanie związków bioaktywnych na bazie tej rośliny

Warianty tytułu
Chemical Composition of White Mulberry and the Use of Bioactive Compounds Derived from It
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Morwę białą kojarzy się przede wszystkim z hodowlą jedwabnika morwowego, ale ze względu na unikatowe właściwości prozdrowotne w ostatnich latach jest głównie wykorzystywana jako surowiec spożywczy i zielarski. Zawiera wiele substancji odżywczych korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu człowieka, tj. białka, lipidy, makro- i mikro-elementy. Wiele różnorodnych związków bioaktywnych wyodrębnionych z różnych części morwy białej działa korzystnie w wspomaganiu leczenia wielu chorób, w tym cywilizacyjnych - cukrzycy, sercowo-naczyniowych, otyłości i Alzheimera oraz w profilaktyce np. nowotworów. (abstrakt oryginalny)
EN
White mulberry is associated primarily with the cultivation of silkworms, but due to its unique health-promoting properties, in recent years it has mainly been used as a food and herbal raw material. It contains many nutrients that have a positive effect on the functioning of the human body, i.e. proteins, lipids, and macro- and micronutrients. A wide variety of bioactive compounds derived from various parts of white mulberry exert beneficial effects supporting the treatment of many diseases, including diseases of civilization - diabetes, cardiovascular disease, obesity, and Alzheimer's, as well as the prevention of some diseases, including cancer. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
3--5
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Asano N., T. Yamashita, K. Yasuda, K. Ikeda, H. Kizu, Y. Kameda, A. Kato, R. J. Nash, H. S. Lee, K. S. Ryu. 2001. Polyhydroxylated alkaloids isolated from mulberry trees (Morus alba L.) and silkworms (Bombyx mori L.). Journal of Agricultural Food Chemistry, 49 (9), 4208-4213.
  • [2] Butt M. S., A. Nazir, M. T. Sultan, K. Schoën. 2008. Morus alba L. nature's functional tonic. Trends Food Science and Technology, 19, 505-512.
  • [3] Doi K., T. Kojami, M. Makino. 2001. Studies on the constituents of the leaves of Morus alba L. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 49 (2), 151-153.
  • [4] Erciski S., E. Orhan. 2007. Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits. Food Chemistry, 103 (4), 1380-1384.
  • [5] Greń A. 2012. Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny. Postępy Fitoterapii, 4, 220-225.
  • [6] Grześkowiak J., M. Łochyńska. 2017. Związki biologicznie aktywne morwy białej i ich działanie lecznicze. Postępy Fitoterapii, 1, 31-35.
  • [7] Jarienė E., D. Levickienė, H. Danilčenko, N. Vaitkevičienė, J. Kulaitienė, V. Jakštas, L. Ivanauskas, M. Gajewski. 2018. Effects of biodynamic preparations on concentration of phenolic compounds in the leaves of two white mulberry cultivars. Biological Agriculture and Horticulture, 1-11.
  • [8] Jeszka M., J. Kobus-Cisowska, E. Flaczyk. 2009. Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych. Postępy Fitoterapii, 3, 175-179.
  • [9] Ji T., J. Li, S. L. Su, Z. H. Zhu, S. Guo, D. W. Qian, J. A. Duan. 2016. Identification and determination of the polyhydroxylated alkaloids compounds with α-glucosidase inhibitor activity in mulberry leaves of different origins. Molecules, 21 (2), 206.
  • [10] Katsube T., N. Imawaka, Y. Kawano. 2006. Antioxidant flavanol glycosides in mulberry (Morus alba L.) leaves isolated based on LDL antioxidant activity. Food Chemistry, 97 (1), 25-31.
  • [11] Kawollek W., H. Falk. 2005. Podróż po biblijnych ogrodach. Wyd. Elipsa Kassel/Homberg-Relbeausen.
  • [12] Khan I., M. Saeed, J. Akhtar, M. Imran. 2009. Nutritional assessment of Morus alba and Phoenix dactylifera. Journal of the Chemical Society of Pakistan, 31, 1, 103-108.
  • [13] Kim S. Y., J. J. Gao, W. C. Lee. 1999. Antioxidative flavonoids from the leaves of Morus alba. Archive der Pharmazie, 22, 81-85.
  • [14] Kobylińska A., K. M. Janas. 2015. Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69, 51-62.
  • [15] Kostić D. A., D. S. Dimitrijević, S. S. Mitić. 2013. A Survey on macro- and micro-elements, phenolic compounds, biological activity and use of Morus spp. (Moraceae). Fruits, 68 (4), 333-47.
  • [16] Levickienė D., E. Jarienė, M. Gajewski, H. Danilčenko, N. Vaitkevičienė, J. L. Przybył, M. Sitarek. 2017. Influence of harvest time on biologically active compounds and the antioxidant activity in leaves of mulberry grown in Lithuania. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, 45(2), 431-436.
  • [17] Łochyńska M., G. Oleszak. 2011. Multipurpose white mulberry (Morus alba L.), [in:] G. E. Zaikov, D. P. Pudel, G. Spychalski (eds.). Renewable Resources and Biotechnology for Material Applications. Nova Publishers, New York, 59-65.
  • [18] Łochyńska M. 2015a. Energy and nutritional properties of the white mulberry (Morus alba L.). Journal of Agricultural Science and Technology, 709-716.
  • [19] Łochyńska M. 2015b. Nutritional properties of the white mulberry (Morus alba L.). Journal of Agricultural Science and Technology A; 5 (9), 709-716.
  • [20] Nomura T. 2001. Chemistry and biosynthesis of prenyloflavonoids. Journal of the Pharmaceutical Society of Japan, 11 (12), 973-80.
  • [21] Oku T., M. Hamada, M. Nakamura. 2006. Inhibitory effects of extractives from leaves of Morus alba on human and rat small intestinal disaccharidase activity. British Journal of Nutricion, 95, 933-938.
  • [22] Pieprzyk-Kokocha D., H. Burczyk. 2006. Uprawa morwy jako pokarmu dla jedwabników. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4, 105-112.
  • [23] Przeor M., E. Flaczyk. 2016. Morwa biała - nieocenione znaczenie zdrowotne. Przemysł Spożywczy, 70, 33-35.
  • [24] Sharma S., M. Madan. 1994. Potential of mulberry (Morus alba) biomass. Journal of Scientific and Industrial Research, 53, 710-714.
  • [25] Srivastava S., R. Kapoor, A. Thathola, R. P. Srivastava. 2006. Nutritional quality of leaves of some genotype of mulberry (Morus alba). International Journal of Food Science Nutrition, 57, 305-313.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171564247

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.