PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 3(27) | 27--32
Tytuł artykułu

Ocena zawartości związków biologicznie aktywnych oraz ołowiu w naparach z korzeni wybranych roślin leczniczych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Evaluation of the Content of Biologically Active Compounds and Lead in Infusions from Selected Roots of Medicinal Plants
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej pracy przedstawiono badania porównujące właściwości antyoksydacyjne oraz zawartość ołowiu w naparach wykonanych z wybranych korzeni roślin leczniczych tj. korzeń arcydzięgla lekarskiego (Archangelica officinalis), mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale), żeń-szenia właściwego (Panax ginseng) oraz prawoślazu lekarskiego (Althaea officinalis L.). Oznaczono zawartość związków polifenolowych ogółem, w tym flawonoidów oraz wyznaczono aktywność antyoksydacyjną metodą redukcji rodnika DPPH. Ponadto metodą kolorymetryczną sprawdzono poziom ołowiu w naparach wykonanych klasyczną ekstrakcją odpowiadającą procesowi parzenia herbat, według PN-ISO 3103. Wykazano, że najwyższą zawartością związków polifenolowych oraz flawonoidów charakteryzował się napar wykonany z korzenia arcydzięgla odpowiednio 61,52 mg GAE/100ml polifenoli, w tym 57,43 mg/100ml flawonoidów. Najniższe wartości odnotowano dla naparu przygotowanego z żeń-szenia tj. 7,49 mg GAE/100ml polifenoli oraz 4,08 mg/100ml flawonoidów. W pozostałych naparach wyznaczono dla korzenia mniszka 21,12 mg GAE/100ml w tym 15,66 mg/100ml flawonoidów oraz 19,42 mg GAE/100 ml polifenoli i 17,16 mg/100ml flawonoidów dla korzenia prawoślazu. Badania dowiodły, że aktywność przeciwutleniająca wyrażona, jako % inhibicji dla wybranych korzeni przedstawia się następująco: arcydzięgiel 58,9%> mniszek 29,71%> prawoślaz 23,15%> żeń-szeń 15,82%. Z kolei, dla zawartości ołowiu w badanych naparach wykazano, że najwyższą zawartością tego pierwiastka charakteryzował się napar sporządzony z korzeni mniszka 0,33 μg/ 100 ml, następnie arcydzięgla 0,24 μg/100 ml, prawoślazu 0,13 μg/100 ml, oraz żeń-szenia 0,11 μg/100 ml. (abstrakt oryginalny)
EN
In this work, studies comparing antioxidant properties and lead content in infusions made from selected roots of medicinal plants, i.e. root angelica (Archangelica officinalis), dandelion (Taraxacum officinale), ginseng (Panax ginseng) and marshmallow (Althaea officinalis L.), were performed. To this end, the total polyphenol compounds, including flavonoids, were determined and the antioxidant activity was determined by the DPPH radical reduction method, and the colorimetry level was checked using the classical extraction method corresponding to the tea infusion process according to ISO 3103. The highest content of polyphenol compounds in the flavonoids was characterized by an angelica root infusion of 61.52 mg GAE/100 ml polyphenols, including 57.43 mg/100 ml of flavonoids. The lowest values were recorded for a brew prepared from ginseng, i.e. 7.49 mg GAE /100 ml polyphenols and 4.08 mg/100 ml flavonoids. In the other infusions, 21.22 mg GAE/100 ml, including 15.66 mg/ 100 ml flavonoids and 19.42 mg GAE/100 ml polyphenols, including 17.16 mg/100ml flavonoids for the marshmallow root, were determined for the root of the nuns. Studies have shown that the antioxidant activity expressed as% inhibition for selected roots is as follows: angelica 58.9%> nun 29.71%> marshmallow 23.15%> ginseng 15.82%. In turn, for the content of lead in the infusions tested, it was shown that the highest content of this element was characterized by a brew made of dandelion root 0.33 μg/100 ml, then angelica 0.24 μg/100 ml, marshmallow 0.13 μg /100 ml, and ginseng 0.11 μg/100 ml. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
27--32
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.,E., Berset, C. (1995). Lebensmittel-Wissenchaft und -Technologie, Food Science and Technology, 28, 25-30.
  • Cai, Y., Luo, Q., Sun, M., Corke, H. (2004). Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sciences, 74(17), 2157-2184. doi.org/10.1016/j.lfs.2003.09.047
  • Chung, I.M., Lim, M.S., Ahn, M.S., Jeong, H.N., An, T.I., Kim, S.H. (2016). Comparative phenolic compound profiles and antioxidative activity of the fruit, leaves, and roots of Ko-rean ginseng (Panax ginseng Meyer) according to culti-vation years. Journal of Ginseng Research, 40, 68-75.
  • Długaszek, M., Kwapis, J. (2005). Zawartość wybranych pierwiastków w naparach herbat i ziół oznaczona metoda AAS w zależności od pH. Bromat Chem Toksykol, supl: 293-298.
  • Hărmănescu, M., Moisuc, A., Radu, F., Drăgan, S., Gergen, I. (2008). Total polyphenols content determination in complex matrix of medicinal plants from Romania by NIR spectroscopy, Bulletin UASVM, Agriculture 65(1), 123-128.
  • Ivanov, I.G. (2014). Polyphenols Content and Antioxidant Activities of Taraxacum officinale F.H. Wigg (Dandelion) Leaves. International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 15, 6(4), 889-893.
  • Karadeniz, F., Burdurlu, H.,S., Koca, N., Soyer, Y. (2005). Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 29(4), 297-303.
  • Kim, Y.K., Guo, Q., Packer, L. (2002). Free radical scavenging activity of red ginseng aqueous extracts. Toxicology 172, 149-156.
  • Klećkowska - Nawrot, J., Nowaczyk, R., Chrószcz, A., Janeczek, M. (2013): Ziołolecznictwo w medycynie weterynaryjnej, wyd. Muzeum Ziemi Chełmińskiej, Chełmno, 217-239.
  • Kołodziej, B. (2010), Poradnik dla plantatorów. Uprawa ziół, wyd. PWRiL, Poznań, 12-18.
  • Kozłowski J. (2002): Rośliny bogate w barwniki oraz ich znaczenie i zastosowanie. Cz. II. Wiadomości Zielarskie, 44, 11, 9 - 11.
  • Kratchanova, M., Denev, P., Ciz, M., Lojek, A., Mihailov, A. (2010). Evaluation of antioxidant activity of medicinal plants containing polyphenol compounds. Comparison of two extraction systems. Acta Biochimica Polonica, 57(2), 229-234.
  • Krzywy, I., Krzywy, E., Pastuszak-Gabinowska, M., Brodkiewicz, A. (2010). Ołów-czy jest się czego obawiać? Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie, 56(2), 118-128.
  • Li, S., Li, S.K., Gan, R.Y., Song, F.L., Kuang, L., Li, H.B. (2013). Antioxidant capacities and total phenolic contents of infusions from 223 medicinal plants. Industrial Crops and Products, 51, 289-298. doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.09.017.
  • Majewska, P., Rubinowska, K. (2012). Prozdrowotne działanie flawonoidów roślinnych. Ekonatura, 11, 6-7.
  • Orzeł, D., Bronkowska, M., Figursa-Ciura, D., Styczyńska, M., Wyka, J., Żechałko-Czajkowska, A., Biernat, J. (2010). Ocena zanieczyszczenia ołowiem produktów roślinnych z rejonu legnicko-głogowskiego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII, 1, 79-85.
  • Paszkiewicz, M., Budzuńska, A., Różalska, B., Sadowska, B. (2012). Immunomodulacyjna rola polifenoli roślinnych. Postęp Higieny i Medycyny Doświadczalnej 66, 637-646.
  • PN-ISO 3103:1996 - Herbata - Przygotowanie naparu do badań sensorycznych.
  • Sadowska, A., Świderski, F., Kromołowska, R. (2011). Polifenole - źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 21(1), 108-111.
  • Shan, B., Yizhong, Z., Sun, M., Corke, H. (2005). Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 7749-7759.
  • Singleton, V.L., Rosi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.
  • Staniak, S. (2014). Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności. Polish Journal of Agronomy, 19, 36-45.
  • WHO (2010) Evaluation of certain food additives and contaminants. 37th report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical report series.
  • Wójcicka, A. (2015). Flawonoidy i ich funkcje biologiczne. Ekonatura, 1, 8-9.
  • Wojdyło, A., Oszmiański, J., Czemerys, R. (2007). Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Food Chemistry, 105(3), 940-949.
  • Wolski, T., Ludwiczuk, A., Baj, T., Głowniak, K., Czarnecka, G. (2008). Rodzaj Panax - systematyka, skład chemiczny, działanie i zastosowanie oraz analiza fitochemiczna nadziemnych i podziemnych organów żeń-szenia amerykańskiego - Panax quinquefolium L. Cz. I. Postępy Fitoterapii, 2, 96-114.
  • Wong, S.P., Leong, L.P., Koh, J.H.W. (2006). Antioxidant activities of aqueous extracts of selected plants. Food Chemistry, 99, 775-783.
  • Zaręba, S., Zaręba, A., Pomykalski, A., Wyszogrodzka-Koma. L (2006). Content of cadmium and lead in herbs and herbal prepara-tions applied in regulation of metabolism, treatment of obesity, kidney problems and respiratory system problems. Annales Universitatis M. Curie-Skłodowska, 19, 2(2), 15-21.
  • Zheng, W., Wang, Y. (2001). Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Food Chemistry, 49, 5165-5170.
  • Zych, I., Krzepiło A. (2010). Pomiar całkowitej zdolności antyoksydacyjnej wybranych antyoksydantów i naparów metodą redukcji rodnika DPPH. Chemia Dydaktyka Ekologia Metrologia, 15(1), 51-54.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171566202

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.