PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 3(27) | 33--39
Tytuł artykułu

Ocena wybranych właściwości chemicznych świeżych i kiszonych ogórków gruntowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Evaluation of Selected Chemical Properties of Fresh and Pickled Ground Cucumbers
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań laboratoryjnych było określenie zawartości wody w świeżych ogórkach gruntowych dwóch frakcji wielkościowych oraz monitorowanie i analiza zmian właściwości chemicznych zachodzących w ogórkach gruntowych w 10, 30, 60 i 90 dniu kiszenia Prowadzono analizy zawartości witaminy C, cukrów redukujących, kwasowości ogólnej oraz analizę wartości pH. Proces kiszenia spowodował spadek ilości cukrów redukujących, zawartości witaminy C oraz wartości pH. Stwierdzono wzrost kwasowości ogólnej w czasie trwania doświadczenia. Odnotowano różnice pomiędzy wartością analizowanych parametrów, a czasem zakiszania ogórków gruntowych. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of laboratory research was to determine water content in fresh soil cucumbers of two size fractions and to monitor and analyze changes in chemical properties occurring in soil cucumbers in 10, 30, 60 and 90 days of ensiling. Analyzes of vitamin C content, reducing sugars, total acidity were carried out and pH value analysis. The ensiling process caused a decrease in the amount of reducing sugars, vitamin C content and pH value. An increase in total acidity was found during the experiment. There were differences between the value of the analyzed parameters and the time of ensiling of soil cucumbers. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
33--39
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet Rzeszowski
Bibliografia
  • Arnoldi, A., (2004). Functional Foods. Cardiovascular Disease and Diabetes. Food Science and Technology 4, 450-451.
  • Capar, G.S., Cunningham, W.C., (2000). Element and radionuclide concentrations in food: FDA total diet study 1991-1996. Journal of AOAC International 83, 157-177.
  • Chlebowska-Śmigiel, A., Gniewosz, M., Wilczak, J., Kamola, D., (2014). Wpływ dodatku pullulanu na wzrost i zdolności fermentacyjne wybranych bakterii z rodzaju lactobacillus. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4(95), 63-74.
  • Cieślewicz, J., Grzelakowska, A., (2011). A comparison of the methods of vitamin c content determination In biological material on the example of sweet pepper. Chemistry Didactics Ecology Metrology 16, 57-59.
  • Goderska, K., Rychlik, T., Andrzejewska, E., Szkaradkiewicz, A., Czarnecki, A., (2012). Antagonistyczny wpływ lactobacillus acidophilus dsm 20079 i dsm 20242 na bakterie patogenne izolowane od ludzi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3(82), 114-131.
  • Grembecka, M., Szefer, P., (2011). Analiza porównawcza poziomów stężeń sodu i potasu w warzywach świeżych i przetworzonych technologicznie. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 64(3), 854-859.
  • Grzelakowska, A., Cieślewicz, J., Łudzińska, M., (2013). The Dynamics of vitamin C content in fresh and processed cucumber (Cucumis dativus L.). Chemistry Didactics Ecology Metrology 18(1-2), 97-102.
  • Jarczyk, A., Płocharski, W., (2010a) Technologia produktów owocowych i warzywnych, tom I. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomiczno- Humanistycznej im. prof. Szczepana A. Pieniążka w Skierniewicach. ISBN: 978-83-61179-08-5.
  • Jarczyk, A., Płocharski, W., (2010b). Technologia produktów owocowych i warzywnych, tom II. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Humanistycznej im. prof. Szczepana A. Pieniążka w Skierniewicach. ISBN: 978-83-61179-08-5.
  • Leroy, F., De Vuyst, L., (2004). Lactic acid bacteria as functional starter cultures for the food fermentation industry. Trends in Food Science and Technology 15, 67-78. DOI: 10.1016/j.tifs.2003.09.004
  • Michalak-Majewska, M., Gustaw, W., Zalewska-Korona, M., Jabłońska-Ryś, E., Sławińska, A., Radzik, W., Skrzypczak, K., Ciołkowska, A., (2015). Zawartość chlorku sodu w wybranych warzywach konserwowych oraz ich udział w realizacji dziennego maksymalnego spożycia soli. Trendy w Żywieniu Człowieka. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 203-212.
  • Mohamed, A.E., Rashed, M.N., Mofty, A., (2003). Assessment of essential and toxic elements in some kinds of vegetables. Ecotoxicology and Environmental Safety, 55, 251-260. DOI: 10.1016 / S0147-6513 (03) 00026-5.
  • Pierzynkowska, J., Prędka, A., Drywień, M., Ostrowska, K., (2007). Porównanie zawartości witaminy C w wybranych świeżych i fermentowanych sokach wa-rzywnych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4(3). 41-344.
  • PN-A-04019:1998: Oznaczanie zawartości witaminy C.
  • PN-R-64784:1994: Oznaczanie zawartości cukrów.
  • Szafirowska, A., Kołowski, S., (2008). Wykorzystanie allelopatycznych właściwości roślin w uprawie warzyw. Problemy Inżynierii Rolniczej 1(16), 117-122.
  • Sip, A., Krasowska, M., Więckowicz, M., Grajek, W., (2009). Metody skriningu bakteriocynogennych bakterii fermentację malkowej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1(62), 5- 26.
  • Xiaoyi, J., Yuan, W., Xingzhu, W., Yonghua, L., Weiwei, X., Hui, R., Guoqing, H., (2013). Effects of lactic acid bacteria inoculated fermentation of pickled cucumbers. Advance journal of Science and Technology, 5 (12), 1610-1617.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171566204

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.