PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 3(27) | 41--44
Tytuł artykułu

Normy dotyczące piwa

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Standards for Beer
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule scharakteryzowano normy sklasyfikowane w Międzynarodowej Klasyfikacji Norm w grupie 67.160.10 Napoje alkoholowe. Zaprezentowano normy dotyczące badań jakości piwa. Podzielono je na grupy norm wstępnych, badań spektrofotometrycznych oraz badań właściwości fizykochemicznych. (abstrakt oryginalny)
EN
The article describes norms classified in the International Classification of Standards in the group of 67.160.10. Alcoholic beverages. The standards for testing the quality of beer are presented. They were divided into groups of preliminary standards, spectrophotometric tests and physicochemical properties tests. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
Strony
41--44
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Diakun J. (2018): Zasady projektowania technologicznego zakładów przetwórstwa spożywczego. Wyd. Politechniki Koszalińskiej Koszalin, ISBN 978-83-7365-498-3
  • PN-A-79093-1:2000 Piwo - Metody badań - Ocena sensoryczna
  • PN-A-79093-2:2000 Piwo - Metody badań - Oznacza-nie zawartości alkoholu, ekstraktu rzeczywistego i ekstraktu brzeczki podstawowej metodą destylacyjną oraz metodą refraktometryczną
  • PN-A-79093-3:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie kwasowości ogólnej
  • PN-A-79093-4:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie pH
  • PN-A-79093-5:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie barwy
  • PN-A-79093-6:2000Piwo - Metody badań - Oznaczanie zawartości dwutlenku węgla
  • PN-A-79093-7:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie wskaźnika stabilności koloidalnej
  • PN-A-79093-8:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie wskaźnika zdolności redukcyjnej (ITT)
  • PN-A-79093-9:2000 Piwo - Metody badań - Sprawdzanie napełnienia butelek i puszek, oznaczanie klarowności, oznaczanie trwałości metodą forsowania
  • PN-A-79093-10:2000 Piwo - Metody badań - Test na pasteryzację
  • PN-A-79093-11:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego aminowego
  • PN-A-79093-12:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie wartości goryczy metodą spektrofotometryczną
  • PN-A-79093-13:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie ogólnej zawartości polifenoli
  • PN-A-79093-14:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie zawartości antocyjanogenów
  • PN-A-79093-15:2000 Piwo - Metody badań - Oznaczanie zawartości dwuacetylu i pokrewnych dwuketonów metodą spektrofotometryczną
  • PN-A-79095:2000 Piwo - Pobieranie i przygotowywanie próbek.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171566206

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.