PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 21 | z. 3 | 379--389
Tytuł artykułu

Foreign Trade in Lamb Meat between European Union Countries

Autorzy
Warianty tytułu
Handel zagraniczny mięsem jagnięcym między krajami Unii Europejskiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem głównym pracy było przedstawienie handlu zagranicznego mięsem jagnięcym dotyczącego wymiany między krajami Unii Europejskiej. W sposób celowy wybrano do badań wszystkie kraje członkowskie Unii Europejskiej według stanu 31.12.2018 roku (28 państw). Okres badań dotyczył lat 2005-2018. Źródła materiałów stanowiła literatura przedmiotu, dane Eurostat-u. Do analizy i prezentacji materiałów zastosowano metody opisową, tabelaryczną, graficzną, wskaźniki dynamiki o podstawie stałej i zmiennej, współczynnik koncentracji Giniego, analizę koncentracji za pomocą krzywej Lorenza, współczynnik korelacji liniowej Pearsona. Eksport mięsa jagnięcego w relacji z innymi krajami Unii Europejskiej stanowił ponad 90% całkowitego eksportu tego rodzaju mięsa. W przypadku importu było to nieco ponad 50%. Występowały państwa sprzedające tylko do innych krajów UE oraz mające odbiorców też spoza Wspólnoty. Podobnie było w imporcie. Zmniejszała się koncentracja eksportu i importu mięsa jagnięcego, przy czym szybciej dla importu. Stwierdzono też dodatnie średnie związki między handlem zagranicznym mięsem jagnięcym w relacjach z innymi krajami UE a podstawowymi parametrami gospodarki.(abstrakt oryginalny)
EN
The main purpose of the paper was to present foreign trade in lamb meat concerning exchanges between the countries of the European Union. In a targeted manner, all EU member states were selected for research as of 31/12/2018 (28 countries). The research period concerned the years 2005-2018. The sources of materials were literature and Eurostat data. For analysis and presentation of materials, descriptive, tabular and graphical methods, dynamics indicators based on a constant and variable basis, the Gini concentration coefficient, Lorenz curve concentration analysis and Pearson's linear correlation coefficient were applied. The export of lamb meat in relation to other EU countries accounted for over 90% of total export of this type of meat. In the case of imports, it was just over 50%. There were countries only selling to other EU countries and those with buyers from outside the EU. The situation was similar in import. The concentration of lamb meat export and import decreased, faster for imports. There were also positive average relationships between foreign trade in lamb meat in relations with other EU countries and basic economic parameters.(original abstract)
Rocznik
Tom
21
Numer
Strony
379--389
Opis fizyczny
Twórcy
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • 1. Ali Jabir, Evangelia Pappa. 2015. Global meat market: structural changes across geographical regions. South Asia Research 35 (2): 143-157.
  • 2. Anderson Jennifer. 2001. Sheep Meat: Can We Adapt to Forthcoming Demands. Production Systems and Product Quality in Sheep and Goats, Options Méditerranéennes.Séminaires Méditerrannées 46: 11-17.
  • 3. Barendse William. 2014. Should animal fats be back on the table? A critical review of the human health effects of animal fat. Animal Production Science 54 (7): 831-855.
  • 4. Bodkowski Robert, Bożena Patkowska-Sokoła. 2013. Modification of fatty acids composition of lambs' fat by supplementing their diet with isomerised grapeseed oil. Animal Science Papers & Reports 31 (2): 147-158.
  • 5. Boutonnet Jean-Pierre. 1999. Perspectives of the sheep meat world market on future production systems and trends. Small ruminant research 34 (3): 189-195.
  • 6. Brodzińska Katarzyna. 2009. Perspektywy rozwoju rolnictwa w kontekście standardów w ochronie środowiska (Prospects of agricultural development in context of the environmental protection standards). Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego 8: 24-33.
  • 7. FAOSTAT Database, http://www.fao.org/faostat/en/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171566642

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.