PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 1 | 95--105
Tytuł artykułu

Implementation of European System of Regional and National Accounts ESA 2010

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Wdrożenie Europejskiego Systemu Rachunków Narodowych i Regionalnych ESA 2010
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem artykułu była analiza wdrożenia nowej metodologii w ramach europejskiego systemu rachunków regionalnych i narodowych ESA 2010. Aby osiągnąć ten cel, autor: i) opisał potrzebę wprowadzenia nowej metodyki pomiaru gospodarki; ii) omówił proces ewolucji metodologii opisywania rachunków narodowych i regionalnych; iii) przedstawił różnice między ESA 2010, a jej poprzedniczką - ESA 1995; iv) określił wpływ zmian wynikających z wdrożenia ESA 2010 na ocenę wzrostu gospodarczego. Przeprowadzone badania zweryfikowały pozytywnie hipotezy badawcze: i) ESA 2010 wprowadza istotne zmiany do istniejącej metodologii systemu rachunków narodowych i regionalnych w Unii Europejskiej; ii) ESA 2010 przyczynia się do zwiększenia wskaźnika wzrostu gospodarczego raportowanego przez państwa członkowskie UE; iii) wzrost miernika PKB w Polsce w związku z korzystaniem z ESA 2010 będzie ograniczony ze względu na skromne wydatki na badania i rozwój. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the research work was to analyze the implementation of a new methodology in the framework of the European System of Regional and National Accounts ESA 2010. In order to achieve the objective author: i) described the need for a methodology for measuring the economy; ii) discussed the process of improving the methodology of describing the national and regional accounts; iii) presented differences between the ESA 2010 and its predecessor - ESA 1995; iv) determined the effect of changes resulting from the implementation of ESA 2010 to gauge economic growth. The research verified positively established research hypotheses: i) the ESA 2010 introduces significant changes to the existing framework of the system of national and regional accounts in the European Union; ii) ESA 2010 contributes to the increase of economic growth reported by EU Member States; iii) GDP growth in Poland due to use of the ESA 2010 will be limited because of modest expenditure on research and development. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
95--105
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Wrocław, Poland
Bibliografia
  • European Commission (1996). European System of Accounts. ESA 1995. Brussels - Luxembourg.
  • European Commission (2013). Major differences between ESA 2010 and ESA 95. Luxembourg: 1-2.
  • European Union (2010). European System of Accounts. ESA 2010. Luxembourg.
  • EUROSTAT (1980). European system of integrated economic accounts ESA. Second Edition. Luxembourg.
  • EUROSTAT (2010). Questions and answers: European Systems of Accounts 2010. Luxembourg: 1.
  • EUROSTAT (2013). Manual on the Changes between ESA 95 and ESA 2010. Luxembourg: 3.
  • EUROSTAT (2014). Technical press briefing. Brussels: 5-6.
  • GUS (2013). Europejski System Rachunków Narodowych i Regionalnych (ESA2010) a polskie rachunki narodowe. Wstępny szacunek wpływu zmian na poziom nominalny produktu krajowego brutto (pkb). Warszawa: 1-3.
  • GUS (2014). Briefing techniczny. Warszawa: 4-5.
  • Jeznach, M.; Leszczyńska-Luberek O. (2014). Rachunki narodowe i statystyka finansów publicznych. Kierunki rozwoju: 1-2. Główny Urząd Statystyczny.
  • Kuznets, S. (1934). National Income, 1929-1932. 73rd US Congress, 2d session, Senate document no. 124: 7.
  • Stone, R. (1947). Definition and Measurement of the National Income and Related Totals. Appendix to Measurement of National Income and Construction of Social Accounts. United Nations.
  • United Nations (1953). A System of National Accounts and Supporting Table. United Nations, Studies in Methods, Series F No 2 Rev. 1, New York.
  • United Nations (1968). A System of National Accounts. Studies in Methods, Series F No 2 Rev. 3, New York.
  • United Nations (1993). System of National Accounts 1993. Brussels/Luxembourg, New York, Paris, Washington, D.C.
  • United Nations (2008). System of National Accounts 2008. United Nations, European Commission, International Monetary Fund, Organization for Economic Cooperation and Development, World Bank.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171566730

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.