PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 3 | 313--327
Tytuł artykułu

Organic Food in the Aspect of Food Safety in Poland and in the European Union

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Żywność ekologiczna w aspekcie bezpieczeństwa żywności w Polsce i Unii Europejskiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W niniejszej pracy autorzy skupili się na badaniach ukazujących pojęcie żywności ekologicznej w obszarze bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Istotną część artykułu stanowią rozważania ukazujące przyczyny zakupu i konsumpcji żywności ekologicznej, co stanowi ważny aspekt pracy badawczej. Jej celem jest określenie dlaczego konsumenci decydują się na zakup i spożywanie żywności ekologicznej oraz jaka jest definicja żywności ekologicznej. W pracy ukazane również zostały główne zagrożenia związane z produkcją żywności ekologicznej oraz aktualna problematyka w obszarze rolnictwa ekologicznego w Polsce i Unii Europejskiej. (abstrakt oryginalny)
EN
The conducted research shows the idea of organic food in the area of food safety system in the European Union. Authors focus on the reasons why customers decide to buy and consume organic food. The aim of this study is to present the reasons of purchasing organic food and its definition for a customer. The work presents the main threats that are connected with the production of organic food in the area of sustainable agriculture. Moreover the paper shows the current situation regarding organic food and farming in Poland and in the European Union. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
313--327
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Gdańsk, Poland
  • University of Gdańsk, Poland
Bibliografia
  • Agencja Rynku Rolnego (2007). Biuletyn Informacyjny ARR 5: 24-25. Available at: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_191_nr5.pdf. Accessed 6 February 2012.
  • Cichocka, I. (2004). Ryzyko żywnościowe i żywność ekologiczna w opinii mieszkańców regionu rzeszowskiego. Ekologia i Technika 2: 55-63.
  • Cichocka, I.; Grabiński, T. (2009). Psychograficzno-motywacyjna charakterystyka polskiego konsumenta żywności ekologicznej. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 5(66): 107-118.
  • European Commission (2008). Commission Regulation (EC) 889/2008 of 8 September 2008. Available at: http://www.ec.europa.eu/ agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Accessed 4 February 2012.
  • European Commission (2011). Food: from farm to fork statistics. 2011 Edition (2011). Eurostat Pocketbooks. European Commission. Luxembourg: Publication Office of the European Union.
  • European Commission (2012). Available at: http://www.ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_en. Accessed 10 February 2012.
  • European Council (2007). Council Regulation (EC) 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labeling of organic products. Available at: http://www.ec.europa.eu/ agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Accessed 4 February 2012.
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS, 2010). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010. Załącznik B (Annex B). Available at: http://www.ijhar-s.gov.pl/raporty-i-analizy.html. Accessed 6 February 2012.
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS, 2011). Producenci ekologiczni w Polsce, wg stanu na 31 grudnia 2010 roku i 30 września 2011 roku. Available at: http://www.ijhar-s.gov.pl/raporty-i-analizy.html. Accessed 6 February 2012.
  • Kowalska, A. (2010). Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym. Warszawa: Wydawnictwo Difin.
  • Łukasik, W. (2010). XX-lecie działalności ARR. Biuletyn Informacyjny ARR 9-10: 7-21. Available at: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_231-232_nr 9-10.pdf . Accessed 6 February 2012.
  • Łukasiński, W. (2008). Zarządzanie jakością produktu ekologicznego. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 1(56): 146-153.
  • Mackiewicz-Walczak, I. (2012). Zachowania nabywcze na rynku żywności ekologicznej w świetle badań bezpośrednich - czynniki wpływające na zakup żywności ekologicznej w Polsce. Available at: http://www.swiatmarketingu.pl/index.php?rodzaj=03&id_numer=976806. Accessed 6 February 2012.
  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2012). Available at: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Rolnictwo-ekologiczne-aktualnosci/Tydzien-Zywnosci-Ekologicznej. Accessed 6 February 2012.
  • Newerli-Guz, J.; Śmiechowska, M. (2004). Żywność ekologiczna w opinii młodych Europejczyków. Żywienie Człowieka i Metabolizm, Suplement 1, 2, Warszawa: 222-223.
  • Nierzwicki, W. (2010). Jakość żywności. Wydanie II zmienione. Gdańsk: Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku.
  • Rembiałowska, E. (2000). Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych. Warszawa: Fundacja Rozwoju SGGW.
  • Rembiałowska, E.; Badowski M. (2010). Mięso z produkcji ekologicznej. Gospodarka Mięsna 8: 16.
  • Szymańska, K. Dochód czynnikiem kształtującym popyt na żywność ekologiczną. Krakowska konferencja młodych uczonych. Available at:http://www.profuturo.agh.edu.pl/pliki/Pliki_III_KKMU/Zbiory_referatow/515-520_NE_Szymanska.pdf . Accessed 6 February 2012.
  • Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp. (2012). Żywność ekologiczna - wyniki kontroli. Available at: www.wiih.gorzow.pl. Poz. 92. Accessed 6 February 2012.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171567370

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.