PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
18 (2019) | nr 2 | 13--23
Tytuł artykułu

The Intra-European Union Trade of Milk and Dairy Products

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Handel wewnątrzunijny mlekiem i produktami mleczarskimi
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The study analyzed the intra-European Union trade of milk and dairy products in 1998-2017. The volume of intra-EU imports and exports, the balance of trade and the share of imports and exports of milk and dairy products in total EU trade in the EU in 2000-2017 were analyzed. In addition, the price of 1 kg of milk and dairy products imported and exported in the EU's internal market in 2015-2017 was presented in the EU countries (EUR). Tabular, graphical and descriptive statistics were used in the work. In 2004-2014, the volume of intra-EU exports exceeded imports. In turn, in 2015-2017 a strong downward trend and an increase in the surplus of imports over the exports of milk and dairy products on the EU's internal markets is noticeable. (original abstract)
W pracy analizie poddano handel wewnątrzunijny mlekiem i produktami mleczarskimi w latach 1998-2017. Analizie poddano wolumen wewnątrzunijnego import i eksport, saldo bilansu handlowego oraz udział importu i eksportu mlekiem i produktami mleczarskimi w handlu wewnątrzunijnym ogółem w Unii Europejskiej w latach 2000-2017. Ponadto podano cenę (EUR) 1 kg mleka i przetworów mlecznych importu i eksportu w obrocie wewnątrzunijnym w latach 2015-2017 w krajach UE. W pracy zastosowano metody tabelaryczne, graficzne oraz statystykę opisową. W latach 2004-20014 roku wielkość eksportu wewnątrzunijnego przeważała nad importem. Z kolei w latach 2015-2017 zauważalny jest wyraźny trend spadkowy oraz wzrost nadwyżki importu nad eksportem mleka i produktów mlecznych na rynkach wewnętrznych UE. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
13--23
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
  • The Pennsylvania State University, USA
  • Pennsylvania State University, USA
Bibliografia
  • Begg, D., Vernasca, G., Fischer, S., Dornbusch, R. (2014). Economics. McGraw-Hill Education, New York.
  • Benedek, Z., Bakucs, Z., Fałkowski, J., Fertő, I. (2017). Intra-European Union trade of dairy products: insights from network analysis. Studies in Agricultural Economics, 119, 91-97.
  • Bórawski, P., Dunn, J. W. (2015). Differentiation of milk production in the EU countries in the aspect of Common Agricultural Policy. Roczniki Naukowe SERiA,17 (2), 9-15.
  • Braja, M., Sawicka, J. (2017). Competitive advantages of Polish food producers on the European Union market in the post-accession period. Acta Sci. Pol. Oeconomia, 16 (2), 13-22.
  • Chatellier, V. (2017). International, European and French trade in dairy products: trends and competitive dynamics. Working Paper SMART - LERECO 17-05. Nantes. Retrieved from https://hal.archives-ouvertes.fr/hal- 01581619/document [accessed 13.01.2019].
  • European Dairy Association - EDA (2018). Economic Report 2017/18. Brussel. Retrieved from http://eda.euromilk. org/fileadmin/user_upload/Public_Documents/ Facts_and_Figures/EDA_Economic_Report_2017.pdf [accessed 13.01.2019].
  • Eurostat. International trade in goods. Database. Retrieved from https://ec.europa.eu/eurostat/web/internationaltrade- in-goods/data/database [accessed 13.01.2019].
  • Gołębiewski, J. (2018). Economic performance of sectors along the food supply chain - comparative study of the European Union countries. Acta Sci. Pol. Oeconomia, 17 (4), 69-78.
  • Parzonko, A. (2009). Stan i kierunki zmian w produkcji mleka na świecie [The state and the tendencies of changes in production of milk in the world]. Roczniki Nauk Rolniczych, G, 96, 16-26.
  • Pawlak, K. (2013). Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi po akcesji do Unii Europejskiej [Changes in Polish foreign trade in agri-food products after accession to the European Union]. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 14 (2), 170-184.
  • Pietrzak, M., Roman, M. (2018). The problem of geographical delimination of agri-food merkets: evidence from the butter market in European Union. Acta Sci. Pol. Oeconomia, 17 (3), 85-95.
  • Stańko, S. (2006). Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu zagranicznym na rynku mleka i jego artykułów w latach 1990-2005 [Tendencies in production, consumption and Polish foreign trade in milk and dairy products in years 1990-2005]. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 15, 357-368
  • Szajner, P. (Ed.) (2018). Rynek mleka. Stan i Perspektywy [Milk market. State and Perspectives], 54/55.
  • Török, A., Jāmbor, A. (2013). Agri-food trade of the New Member States since the EU accession. AGRIC.ECONCzech, 59, 3, 101-112.
  • Westhoek, H., Rood, G., Berg, M., Van den, Janse, J., Nijdam, D., Reudink, M. and Stehfest, E. (2011). The Protein Puzzle: The consumption and production of meat, dairy and fish in the European Union. European Journal of Food Research & Review, 1 (3), 124-144.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171567408

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.