PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
22 (2018) | nr 3 (167) | 69--74
Tytuł artykułu

Statistical Analysis of Common Mushroom Yielding from Cultivation Integrated with Preparations Containing Beneficial Microorganisms

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Rozwój sektora produkcji pieczarki w Polsce, jak i na świecie, wiąże się z występowaniem coraz to większych problemów producentów tego grzyba. Intensyfikacja produkcji i ciągły wzrost oczekiwań rynku zbytu, zmieniających się przepisów prawnych, jak i konsumentów, sprawia, że producenci pieczarki mają coraz więcej problemów związanych z technologią uprawy. Sytuacja ta zmusza więc producentów do poszukiwania nowych rozwiązań. Jednym z takich rozwiązań jest zintegrowana uprawa pieczarki z preparatami mikrobiologicznymi. W pracy tej zbadano wpływ tych preparatów na plonowanie pieczarki.(abstrakt oryginalny)
EN
The development of the common mushroom production sector in Poland and worldwide is accompanied by growing problems of mushroom producers. Production intensification, a constant increase of market expectations, and changing legal regulations, as well as consumers, lead to the situation that producers of common mushrooms have increasing problems associated with the cultivation technology. This situation, therefore, forces producers to look for new solutions. One of such solutions is integrated cultivation of the common mushroom with microbiological preparations. The effect of these preparations on mushroom yielding was investigated in this study.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
69--74
Opis fizyczny
Twórcy
  • Opole University of Technology
  • Opole University of Technology
Bibliografia
  • Kubiak, K. (1999). Rynek grzybów uprawnych w Polsce i w Unii Europejskiej (Market of cultivated mushrooms in Poland and in the European Union). Wydawnictwo COBRO, Warsaw.
  • Niżewski, P., Dach, J., Jędruś, A. (2006). Zagospodarowanie zużytego podłoża z pieczarkarni metodą kompostową (Development of a used substrate from a mushroom-growing plant using the compost method), Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, No. 51, 24-27.
  • Olewnicki, D., Jabłońska, L. (2012). Długookresowa analiza rozwoju sektora pieczarkarskiego w Polsce (Long-term analysis of the development of the common mushroom growing sector in Poland), Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, vol. 99, z. 4, 127-132.
  • Parret, A.H.A., Temmerman, K., De Mot, R. (2005). Novel lectin-like bacteriocins of biocontrol strain Pseudomonas fluorescens Pf-5. Applied and Environmental Microbiology 71(9), 5197-5207.
  • Romaine, C.P., Royse, D.J., Schlanghaufer, C. (2005). Superpathogenic Trichoderma resistant to Topsin M found in Pennsylvania and Delaware. Mushroom News, 53(10), 6-9.
  • Romaine, C.P., Royse, D.J., Schlanghaufer, C. (2007). Imazalil sulfate as an alternative spawn and supplement treatment for green mold disease. Mushroom News, 55(4), 4-7.
  • Royse, D.J. (2014). A global perspective on the high five: Agaricus, pleurotus, lentinula, auricularia & flammulina. In: Singh, M. (Ed.), Proceedings of the 8th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products. New Delhi, India. pp. 1-6, ref.18.
  • Sahin, N. (2005). Antimicrobial activity of Streptomyces species against mushroom blotch disease pathogen. Journal of Basic Microbiology 45(1), 64-71.
  • Szwedziak, K, Polańczyk, E. (2014). Zintegrowana uprawa pieczarek z pożytecznymi mikroorganizami. Postępy Techniki Przemysłu Spożywczego, 2, 143-145.
  • Tsukamoto, T., Murata, H., Shirata, A. (2002). Identification of non-pseudomonad bacteria from fruit bodies of wild Agaricales fungi that detoxify tolaasin produced by Pseudomonas tolaasii. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 66(10), 2201-2208.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171569431

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.