PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
26 (2019) | nr 2 (119) | 55--69
Tytuł artykułu

Wpływ żywienia kurcząt brojlerów paszą z dodatkiem nasion lnu i bez ich udziału na wybrane wyróżniki jakości mięsa i tłuszczu

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Effect of Feeding Boiler Chickens with Fodder with and Without Flax Seeds Added on Selected Quality Characteristics of Meat and Fat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była ocena wpływu żywienia kurcząt brojlerów paszą bez dodatku nasion lnu i z ich udziałem na wybrane wyróżniki jakości mięsa i tłuszczu drobiowego. Materiał doświadczalny stanowiły kurczęta brojlery Ross 308. Kurczęta zostały losowo podzielone na dwie grupy. Jedna była żywiona paszą bez dodatku ześrutowanych nasion lnu, a druga - z ich udziałem. Ocena surowca drobiowego obejmowała: uzyski masy ciała badanych kurcząt w grupie kontrolnej i doświadczalnej po zakończeniu odchowu, analizę rzeźną, wartości pH mięśni udowych i piersiowych, charakterystykę wyróżników barwy mięśni piersiowych i udowych kurcząt w systemie CIE L*a*b*, oznaczenie zawartości podstawowych składników chemicznych, takich jak: woda, białka, tłuszcze, związki mineralne w postaci popiołu i kolagen, ocenę wartości żywieniowej na podstawie profilu lipidowego mięśni piersiowych i udowych oraz skór, tłuszczu podskórnego i sadełkowego. W wyniku przeprowadzonych doświadczeń stwierdzono, że nasiona lnu stosowane w żywieniu kurcząt brojlerów nie miały wpływu w zwiększenie przyrostu masy ciała, masy mięśni piersiowych i udowych w tuszce. Zaobserwowano wpływ żywienia nasionami lnu na wzrost zawartości białka i zmniejszenie zawartości tłuszczu w mięśniach piersiowych i udowych. Stwierdzono korzystny wpływ zastosowania w żywieniu kurcząt brojlerów paszy zawierającej ześrutowane nasiona lnu na wartość żywieniową surowca i poprawę profilu lipidowego, szczególnie proporcje z dwukrotnie korzystniejszym wskaźnikiem PUFA n-6/PUFA n-3 oraz na większą zawartość KT z grupy PUFA n-3. Mięso z kurcząt wzbogacone w kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 może być polecane jako źródło wzbogacające dietę ludzi w te kwasy, czyli jako żywność funkcjonalną. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the research study was to assess the effect of feeding broiler chickens with fodder with and without flax seeds added on the selected quality factors of poultry meat and fat. The experimental material consisted of Ross 308 broiler chickens. The chickens were randomly divided into two groups. The one group was fed with the fodder without shot flax seeds added and the other group with the fodder without this additive. The assessment of poultry raw material included: body weight gains of the chickens in the control and experimental groups after the completed rearing; slaughter analysis; pH value of the femoral and pectoral muscles; profile of discoloration parameters of the pectoral muscle and thigh of chickens using a CIE L * a * b * system; determination of the basic chemical ingredients, such as: water, proteins, fats, minerals in the form of ash and collagen, assessment of the nutritional value based on the lipid profile of breast and thigh muscles and of skins, and subcutaneous and abdominal fat. Based on the results of the experiments performed, it was found that the flax seeds used to feed broiler chickens affected neither the increase in the weight gain nor the increase in the breast and thigh muscle weight of carcass. It was found that feeding with flax seeds affected the increase in the protein content and the reduction in the fat content in the breast and femoral muscles. It was reported that the application of fodder with crushed flax seeds to feed broiler chickens had a beneficial effect on the nutritional value of raw material and on the lipid profile improvement, especially on the higher KT content from the n-3 PUFA group and the PUFA n-6/PUFA n-3 ratio was twice more beneficial. The chicken meat enriched with the n-3 fatty acids can be recommended as a source that enriches the diet of people with those acids, i.e. as a functional food. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
55--69
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Ahadi F., Chekani-Azar S., Shahryar H., Lotfi A., Mansoub N., Bahrami Y.: Effect of dietary supplementation with fish oil with selenium or vitamin E on oxidative stability and consumer acceptability of broilers meat. Global Vet., 2010, 4, 216-221.
  • [2] Al-Khalifa H.: Production of added-value poultry meat: Enrichment with n-3 polyunsaturated fatty acids. World's Poultry Sci. J., 2015, 71 (2), 319-326.
  • [3] Al-Khalifa H.: Enrichment of poultry diets with Polyunsaturated Fatty Acids (PUFA) for human consumption. Appro. Poult. Dairy Vet. Sci., 2017, 1 (5),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171570091

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.